Autor Wątek: Spryskiwacze, wycieraczka i podgrzewanie...  (Przeczytany 2466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spryskiwacze, wycieraczka i podgrzewanie...
« dnia: Lipiec 06, 2007, 02:09:07 am »

Dzakart

• Gość
Witam!

Jako, że posiadaczem pana Poloneza jestem od niedawna i ciągle jest on dla mnie kupą blachy nie poznaną mam kilka zbiorczych pytań...

1. Nie dochodzi mi płyn do spryskiwacza tylniej szyby, co sprawdzić/przeczyścić?
2. Po włączeniu tylnej wycieraczki nie potrafię jej wyłączyć, tj. gdy włącze spryskiwacze, zaczyna działać, po 3 ruchach przestaje i potem rusza się w dłuższych odstępach czasu (10 sek.) i nie da się jej wyłączyć, pomaga tylko wył. silnika lub machanie przyciskiem to w pozycje ciągłej jej pracy lub rzekomego wyłączenia.
3. Nie działa podgrzewanie tylniej szyby. Po naciśnięciu guzika nie zapala się dioda na tablicy rozdzielczej, bezpiecznik jest cały, styki na tylnej szybie też.
4. Chciałbym wymienić oryginalne głośniki bez jakiegokolwiek grzebania przy drzwiach. Przeczytałem tu w którymś temacie na forum, że jest możliwość zamontowania 13tek, bez zbędnych akrobacji. Czy jest to prawda i czy przy zakupie muszę się czymś sugerować (np. głębokość montażowa głośnika lub inne niuanse?).
5. Hmm... pewnie będę mieć jeszcze jakieś inne pytania, o których teraz nie pamiętam.

Pozdrawiam, Adam

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2007, 07:52:50 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
2 - prawdopodobnie masz zepsuty wyłącznik,
3 - jeżeli bezpiecznik i styki są całe to pozostaje tylko mikroprocesor, który odpowiada za wszystkie kontrolki itp. (koszt to ponad 70 zł., chyba, że masz Plusa - wtedy szykuj ponad 100 zł.) i nawet nie próbuj tego lutować, bo to i tak nic nie da. Aha, on także może być odpowiedzialny za wadliwe działanie wycieraczki, więc zacznij od jego wymiany.
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2007, 09:26:43 am »

Offline Daro

• Sympatyk
ad 1.
sprawdzałes plyn (z tyłu jest zbiorniczek) jesli pmpka działa to sprawdz rrkę. lubi sie przełamac przy wejściu do klapy.
ad 2.
tak mam być (wyłacznik czasowy - poczytaj w nistrukcji) wyłacza sie przez dwa szybkie krótkie wcisniecia przełacznika w pozycje spryskiwacza.
ad 3
w lecie, gdy jest ciepło, to nie wlaczy Ci sie podgrzeanie. próbowałes przy niższych temperaturach?
 (czy jest jakas reakcja na wcisniecie przelacznika np. "pyknięcie")
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2007, 11:28:53 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Cytat: "Daro"

ad 2.
tak mam być (wyłacznik czasowy - poczytaj w nistrukcji) wyłacza sie przez dwa szybkie krótkie wcisniecia przełacznika w pozycje spryskiwacza.

tak jak pisze Mynx,  przelacznik tez sie mogl zepsuc. u mnie pomaga tylko wylaczenie stacyjki.  kidys dzialalo wylaczenie tego w normalny sposob, ale juz nie dziala (oczywiscie mowa o wylaczniku czasowym) :/
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2007, 18:13:42 pm »

Dzakart

• Gość
Płyn jest, sprawdzę jutro dokładniej tą rurkę.

Co do wł/wył wycieraczek to jak to w końcu jest - czasowy i wszystko jest ok (na to by wyglądało) czy jest coś uszkodzone. Jeżeli to ten mikroprocesor to jak go sprawdzić i czy można nabyć taki ze złomu czy lepiej kupić nowy?

Co do tylniej szyby to jakie znaczenie na działaniej jej ogrzewania ma temp na zewnątrz? Jeżeli chodzi o kliknięcie cyknięcie czy coś to nic takowego nie ma, pstrykam we włącznik i nic się nie dzieje...

Możecie jeszcze mi pomóc w kwesti głośników? :)

Pozdrawiam, Adam

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2007, 18:56:23 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
jeżeli wszystko jest sprawne, to po wcisnieciu przycisku w pozycję spryskiwacza uruchamia się włacznik czasowy. wyłaczenie tej funkcji  - przez dwukrotne szybkie wcisnięcie przycisku w pozycje spryskiwania. Właczenie normalnej pracy wycieraczki nie powoduje zadziałania włacznika czasowego.
Przy niskich temperaturach ogrzewanie załacza sie samo natomiast przy wysokich temperaturach ogrzewanie nie włączy sie wcale.
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2007, 21:01:39 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Cytat: "Daro"
jeżeli wszystko jest sprawne, to po wcisnieciu przycisku w pozycję spryskiwacza uruchamia się włacznik czasowy. wyłaczenie tej funkcji  - przez dwukrotne szybkie wcisnięcie przycisku w pozycje spryskiwania.

no wlasnie u mnie juz to nie dziala. pewnie za duzo razy uzywalem tej funkcji  :mrgreen:  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:03:36 pm »

Dzakart

• Gość
OK, teoria o braku podgrzewaniu tylnej szyby ze wzgl. na temp jest bez sensu. Nie może tak być, bo i niby jak miało by to działać, jaki miałby być tego cel. Zreszta np dziś rano, miałem zaparowaną tylnią szybę i nie mogłem włączyć ogrzewania by para zniknęła...

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:31:14 pm »

santi86

• Gość
no to jak para zniknęła to jak się miało podgrzewanie włączyć, uwierz ludziom którzy mają polonezy dłużej i znają się na rzeczy.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:50:29 pm »

Dzakart

• Gość
Napisałem, że nie mogłem włączyć podgrzewania by usnąć parę, efekt - jechałem z kompletnie zaparowaną szybą. Po drugie, jeżeli by było tak jak mówicie, to po kiego grzyba byłby włącznik ogrzewnia? Nie, to mi się wszystko kupy nie trzyma. Zupełnie nie logiczne. Auto nie może sobie samo sterować podgrzewaniem! Po to jest wł/wył by używać je wtedy kiedy sytuacja tego nie wymaga, a nie kiedy łaskawie Polonez nam je włączy.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:52:42 pm »

santi86

• Gość
poczytaj forum o podgrzewaniu tylnej szyby.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2007, 00:36:27 am »

Offline Daro

• Sympatyk
piszesz, jak jest, to jeszcze Cie opier....
może lepiej sie nie odzywać.
ps. poczytaj instrukcję......
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 10, 2007, 11:07:14 am »

Dzakart

• Gość
Ok macie racje, przeczytałem parę tematów i rzeczywiście jest tak jak mówicie. No cóż... Polonez i jego chore rozwiązania. No ale wracając do problemu, podgrzewanie nie działa w ogóle, nie regauje na wł/wył, nic, echo...

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 10, 2007, 11:57:53 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
znaczy sie ze co? ze nie da sie wlaczyc ogrzewania szyby? bo nie rozumiem. :?  :?  u mnie mozna wlaczyc ogrzewanie szyby w kazdej chwili.
a tak w ogole to ogrzewanie szyby da sie wlaczyc dopiero po okolo 10-15 sekundach od zapalenia silnika.
to ja, byly Marcin#839