Witam,
mam taki problem który nie daje mi spokoju, na wolnych obrotach bez włączonych świateł mam ładowanie 14,4 V, tak samo i na wyższych obrotach. Jednak kiedy włącze światła, ładowanie na wolnych obrotach (ok. 1000) spada do 12, dopiero powyżej 1500 obrotów ładowanie wskakuje na 14 V, a jeśli załączy mi się wentylator od chłodnicy, to Voltomierz na wolnych obrotach pokazuje 11,5 V a na obrotach powyżej 1500, pokazuje 13,5 V. Tutaj pytanie, czy tak powinno być, jeśli wszystko jest dobrze, to czy nie trzeba doładowaywać akumulatora co jakiś czas ?
Dodam, że wymieniłem regulator napięcia i dalej jest tak samo. W sklepie gdzie kupowałem akumulator, sprzedawca powiedział, że wszystko jest ok i że ładowanie sprawdza się przy 2000 obrotach bez włączonych świateł, powinno być wtedy około 14,4 V, natomiast przy włączonych dodatkowych odbiornikach typu światła, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby, ładowanie może spadać. Jakoś mi to nie daje spokoju czy dobrze mnie poinformował, więc proszę o pomoc, czy faktycznie tak powinno być ?