Autor Wątek: Ładowanie akumulatora na wolnych obrotach  (Przeczytany 2458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ładowanie akumulatora na wolnych obrotach
« dnia: Maj 21, 2007, 18:16:45 pm »

ochroniarz

• Gość
Witam,
mam taki problem który nie daje mi spokoju, na wolnych obrotach bez włączonych świateł mam ładowanie 14,4 V, tak samo i na wyższych obrotach. Jednak kiedy włącze światła, ładowanie na wolnych obrotach (ok. 1000) spada do 12, dopiero powyżej 1500 obrotów ładowanie wskakuje na 14 V, a jeśli załączy mi się wentylator od chłodnicy, to Voltomierz na wolnych obrotach pokazuje 11,5 V a na obrotach powyżej 1500, pokazuje 13,5 V. Tutaj pytanie, czy tak powinno być, jeśli wszystko jest dobrze, to czy nie trzeba doładowaywać akumulatora co jakiś czas ?
Dodam, że wymieniłem regulator napięcia i dalej jest tak samo. W sklepie gdzie kupowałem akumulator, sprzedawca powiedział, że wszystko jest ok i że ładowanie sprawdza się przy 2000 obrotach bez włączonych świateł, powinno być wtedy około 14,4 V, natomiast przy włączonych dodatkowych odbiornikach typu światła, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby, ładowanie może spadać. Jakoś mi to nie daje spokoju czy dobrze mnie poinformował, więc proszę o pomoc, czy faktycznie tak powinno być ?

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2007, 22:38:56 pm »

gucio

• Gość
moim zdaniem jest ok.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2007, 09:13:19 am »

kan

• Gość
Jeśli masz alternator 45A to może tak być. Przy takich obrotach nie ma odpowiedniej wydajności prądowej. Co ładowania to raczej  nie trzeba. Chyba że jeździsz odcinki po kilkaset metrów w korkach.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2007, 12:21:04 pm »

txxxx

• Gość
ja u siebie mialem podobnie na wl swiatlach ladownie ok 12, na wyl, ok 13,5
mialem uszkodzony regulator napiecia i uzwojenie, teraz mam altern od mirafiori tyle ze mial uzwojenie w dobrym stanie, zostal wymieniony regulator napiecia i szczotki, i jest ok, ladownie na wl swiatlach jest ok 14v, niewiele wiecej na wylaczonych.
pozdro

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2007, 23:19:04 pm »

ochroniarz

• Gość
Cytat: "txxxx"
ja u siebie mialem podobnie na wl swiatlach ladownie ok 12, na wyl, ok 13,5
mialem uszkodzony regulator napiecia i uzwojenie, teraz mam altern od mirafiori tyle ze mial uzwojenie w dobrym stanie, zostal wymieniony regulator napiecia i szczotki, i jest ok, ladownie na wl swiatlach jest ok 14v, niewiele wiecej na wylaczonych.
pozdro

Ty masz zupełnie inne objawy, tak jak napisałem wcześniej, regulator wymieniłem i dalej tak samo, czyli tylko brak ładowanie na małych obrotach i włączonych swiatłach, jeśli światła wyłączone wszystko ok. jeśli światła włączona a obroty są powyżej +/- 1500 też ładownanie ok.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2007, 00:59:59 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
moze szczorki sie koncza? ladowanie powinno byc niezalezne od obrotow. moze kupiles lipny regulator napiecia magneti - marelli ??
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 30, 2007, 17:15:10 pm »

ochroniarz

• Gość
Cytat: "jimorrison#1921"
moze szczorki sie koncza? ladowanie powinno byc niezalezne od obrotow. moze kupiles lipny regulator napiecia magneti - marelli ??

szczotki też wymieniłem, jeśli chodzi o regulator, poza kupieniem, pozyczyłem od kolegi jeszcze inny, za każdym razem jest to samo.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 30, 2007, 22:25:29 pm »

Arkady

• Gość
A czy mierzysz napięcie na zaciskach akumulatora?
Ja miałem podobne objawy był słaby styk na rozruszniku (kabel z alternatora idzie do aku przez rozrusznik)

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2007, 07:11:21 am »

ochroniarz

• Gość
Cytat: "Arkady"
A czy mierzysz napięcie na zaciskach akumulatora?
Ja miałem podobne objawy był słaby styk na rozruszniku (kabel z alternatora idzie do aku przez rozrusznik)

miernik podłączyłem do bezpiecznika i masy, tak, bym mógł obserwować ładowanie w czasie jazdy. Sprawdzałem wcześniej, miernik podłączony czy to do zacisków, czy moim sposobem nie robi różnicy. Jeśli chodzi o rozrusznik, to miałeś cały czas słabe ładowanie, czy tylko na wolnych obrotach przy tych słabych stykach przy rozruszniku ?