Autor Wątek: Pompa od poloneza  (Przeczytany 2641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pompa od poloneza
« dnia: Czerwiec 26, 2007, 13:56:41 pm »

lukasz1988

• Gość
Witam:)
Nabyłem ostatnio pompę hamulcową od poloneza (używaną) i postanowiłem wymienić w niej uszczelki, kupiłem zestaw naprawczy, który zawiera 3 uszczelki proste i jedną "skośną" a w tej  pompie były po dwie z każdego rodzaju, nie wiem czy teraz dokupić jeszcze jedną tą skośną, czy w jej miejsce wsadzić tą prostą z kompletu.....Druga sprawa to czy te uszczelki skośne mają być założone tak jak na załączonym schematycznym rysunku ??? ( ta pompa jest od malucha ale to tylko żeby było wiadomo o co chodzi).
Dzięki za wszelką pomoc i sugestie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/996f22fbc2788d7d.html

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2007, 14:51:12 pm »

-Automatic-

• Gość
wybacz szczerość -ale skoro się pytasz jak to zrobić - ZOSTAW TĄ POMPĘ HAMULCOWĄ I KUP NOWĄ czemu ? bo jak źle zrobisz to zabijesz siebie i nie tylko ! nie jest ta naprawa sztuką ,ale wymaga doświadczenia !!!

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2007, 16:25:58 pm »

lukasz1988

• Gość
Pytam się dlatego ponieważ mam podejrzenie, że ktoś już robił przy niej i źle założył uszczelki, kolego -Automatic- niestety nie stać mnie na nową  , piszę posta na tym forum , ponieważ nie ma m zbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie i wieże, że otrzymam fachową pomoc, uwierz mi że nie robie tego na głupa, tylko troszkę sie w tym pogubiłem, wybacz ale jeśli nie jesteś mi w stanie pomóc to nie zabieraj głosu i nie pisz więcej postów, które nic nie wnoszą do tematu.....
Pozdrawiam

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2007, 13:02:42 pm »

-Automatic-

• Gość
wiesz rób jak chcesz - niewypał też można zawsze w imadle samemu rozkręcić ...
zastanów się ! jak byś był bisko zweryfikowałbym tą pompę i to jak była naprawiana ...
Tenże element MUSI BYĆ BEZWZGLĘDNIE NIEZAWODNY i PEWNY -chesz mieć nagle pedał w podłodze ???
TO NIE MA BYĆ TANIE TO MUSI BYĆ bezwzględnie DOBRE
oczekujesz wirtualnej pomocy ??? kto zdrowo myślący Ci podpowie  w ,,ciemno' tu można pomóc tylko w realu - ja kilka pomp naprawiłem w życiu -ale na forum -jak ? tym bardziej że jak piszesz ,,ktoś to naprawiał '
NO to powodzenia - nie wypowiem się więcej do Ciebie jesli sobie nie życzysz.

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2007, 15:30:39 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Zawsze jak żle złozy zstają hamulce kontaktowe :D zatrzymasz się jak w coś zapier#$%@$#^&%
Zostaw tą pompę i zakup nową albo daj ją komuś kto się na tym zna. za duże ryzyko. Tak jak mówi kolega -Automatic-, to musi być najpewniejsza rzecz w samochodzie

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2007, 19:12:52 pm »

lukasz1988

• Gość
Ja chce tylko wiedzieć jak mają być te uszczelki włożone, z resztą sobie poradze, kolego -Automatic- piszesz że naprawiałeś pompy hamulcowe, narysowałem ładny schemat, naprawde nie możesz mi pomóc?.. moim zdaniem mają być włożone tak jak narysowałem.....

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2007, 23:26:48 pm »

-Automatic-

• Gość
Skoro się upierasz napiszę Ci parę słów :
pierwsze 3 uszczelki sa identyczne -typu ,,gladki garbik'
ostatnia uszczelka ,,od strony serwa ' jest typu parasol - z czubkiem skierowanym na serwo (tylko w tej pozycji zapewnia szczelność i zgarnianie płynu)
oczywiście wewnątrz cylindra pompy po rozebraniu musi być lustro ! wżery i nierówności dyskwalifikują ja do dalszego użytku -ponieważ nie uzyska się przez to nominalnego ciśnienia roboczego albo szybki jego spadek podczas pracy !!!!
nie muszę powtarzać czym to grozi !!!

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 28, 2007, 08:34:07 am »

lukasz1988

• Gość
Właśnie o to mi chodzi..... cylinder mam idealnie gładki zero nierówności itd . czyli 1 uszczelka od serwa jest dobrze założona na moim schemacie tak?

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 28, 2007, 09:44:50 am »

-Automatic-

• Gość
niestety nie! ta uszczczelka przy takiej pozycji  nie zapewnia szczelności ! -musi być środek parasola do środka pompy (pod wpływem ciśnienia ze środka - dociska się mocniej i zgarnia płyn w ruchu do przodu pompy ).
a taka uszczelka wewnątrz sekcji nie ma zastosowania - przy wyższym ciśnieniu z przedniej sekcji pompy - przepuści do tylnej płyn - jeśli ją zamontować odwrotnie będzie przepuszczać z tylnej do przedniej.
reasumując :
licząc od nakrętki -przodu pompy-
1 uszczelka ok !
2 uszczelka zmienić na taką jak 1 i 3
3.uszczelka ok !
4. odwrócic o 180° na pompie
czy jasne ?

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2007, 10:18:34 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
srodkowa tez moze byc trapezowa - to zalezy od modelu pompy
ale w obu przypadkach nalezy jez zalozyc "raczka parasola" do przodu
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Pompa od poloneza
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 28, 2007, 12:03:33 pm »

lukasz1988

• Gość
Wszystko jasne...dzięki wszystkim za odpowiedzi