Autor Wątek: Skrzynia 4 wyskakuje na dołkach  (Przeczytany 2374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skrzynia 4 wyskakuje na dołkach
« dnia: Sierpień 15, 2007, 08:28:36 am »

niebieski36

• Gość
Witam grono miłośników polskiej motoryzacji
jak w temacie czy da się ten defekt w sposób domowy wyeliminować czy koniecznie w warsztacie przy całkowitym rozebraniu skrzyni.

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2007, 08:40:24 am »

pluton_14

• Gość
Jesli ci 4 ciezko wchodzi to mozliwe ze guma ktora ma na zadanie tlumnienie drgan skrzyni sie przesunela i ci wywala 4 , ja tak mialem z 4 i wstecznym.

PZDR Pluton

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2007, 08:47:30 am »

niebieski36

• Gość
wchodzi jaka na mój gust ok tak jak w poprzednim poldzie tylko i wyłącznie wyskakuje na większym dołku których na naszych szosach nie brakuje
koleszka coś mówił o jakiejś sprężynce i kuleczce albo jedna pękła lub druga część wytarła gniazdo

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 15, 2007, 09:29:41 am »

klimek83

• Gość
niebieski36 kolega miał rację gdyż w skrzyni jest coś takiego jak zatrzaski wałków włączania biegu składają się z kulki i sprężynki. Ich zadaniem jest utrzymywanie wałków z widełkami w pozycji luzu lub włączonego biegu czyli jest to zabezpieczenie przed niezupełnym włączeniem biegu. Możliwe, że rzeczywiście pękła ci któraś ze sprężynek dociskających kulki do wałka. Ten mechanizm znajduje się z boku skrzyni biegów i przykręcony jest dwoma śrubami do obudowy skrzyni

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 15, 2007, 22:06:16 pm »

-Automatic-

• Gość
dobra kolego - a drązek to :wink:  masz skośny czy pionowy ???

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2007, 07:54:05 am »

niebieski36

• Gość
drazek mam skosny
 zakupilem wczoraj z rozbitka skrzynke kompletna z polonii po dachowaniu niewiele miala przejechane od pierwszego wlasciciela
 dzis sie zabieram za wymontowanie skrzyni i przekladke
 jeszcze jedno pytanko w temacie przy odkreceniu i wymianie tarczy z dociskiem potrzebny jest niby jakis przyrzad do wspolosiowego ustawienia docisku , czy moze ma ktos jakis patent inny czy bez niego nie ma co sie zabierac do wymiany.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2007, 08:16:45 am »

Offline Daro

• Sympatyk
Poradziłem sobie bez przyrządu... wystrugałem kołek z drewna  i poszło bez problemóww :)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2007, 08:24:40 am »

niebieski36

• Gość
kolek :)
coz rozbiore zobacze jaka to srednica moze cos wymysle rurka moze bedzie jakas pasowala mam troche przekrojow