O nieźle dziwne bo mój miał 35 lub 38mm nie pamiętam ale nie miał 32 więcej i to nie było widać przeróbek ani powiększeń kanału a bym na pewno to zobaczył facet gadałem z nim to mówił ze niby takie wychodziły i były lepsze ciekawi mnie czy opłaca się z tego kupić głowice niby oryginalna od tego egzemplarza i to w dobrym stanie za 50zł
[ Dodano: 16 Sie 2008 20:04 ]Mam gdzieś nawet fotkę na kompie z suwmiarką!
[ Dodano: 16 Sie 2008 20:06 ]A teraz czytałem i zaciekawił mnie jeden artykuł
Kilkanaście lat temu odkryto stosunkowo prostą metodę poprawy osiągów silników spalinowych. Badania dowiodły, że „długi” kolektor ssący wpływa korzystnie na poprawę charakterystyki momentu obrotowego, natomiast „krótki” kolektor przyczynia się do podniesienia mocy maksymalnej.
Zjawiska, które zachodzą podczas przepływu powietrza w kolektorach są bardzo skomplikowane, a sterują nimi prawa dotyczące przepływu gazów oraz prawa ruchu falowego. Inżynierowie wprowadzili teorię do praktycznych zastosowań budując kolektory o zmiennej długości zwane również kolektorami o zmiennej charakterystyce akustycznej, które stosowano w wielu samochodach. Są to rozwiązania nie tak efektywne, lecz znacznie prostsze i tańsze od skomplikowanych i drogich sprężarek.
Autor: Grzegorz Wojtyrowski
Wiec mamy wybór w sumie