Autor Wątek: nieszczelność na świecy  (Przeczytany 2203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nieszczelność na świecy
« dnia: Lipiec 14, 2009, 10:21:55 am »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
Witam. Odkrylem dosc przypadkiem taki defekt w moim silniku, za sprawa ciut rozlanego oleju w okolicy świec. Tak że w okół świecy były kałuże, a efekt obserwowany wyglądał tak, że podczas pracy silnika z oleju idą mi bąbelki. Wniosek jeden. Podczas kompresji, troche przepuszcza na zewnątrz gwint świecy. Efekt, wiadomy. Moc w dół , spalanie w górę. Dzieje się to na 3 garze. Próbowałem ustalić czy winna jest podkładka na świecy czy sama świeca, zamieniając np swiece między 3 a 4 garem. Efekt niestety ten sam. Wciąż bąbelkuje 3 cylinder. Jak temu zaradzić, i uszczelnić to ?

nieszczelność na świecy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2009, 10:29:50 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
nowa swieca powinna dać rade. jezeli nie da podwójna podkładka(NOWA)

nieszczelność na świecy
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2009, 10:51:48 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
sprawdź powierzchnię do której przylega uszczelka świecy. te bąbelki to nie jest jakaś istotna sprawa, fakt że nie powinno ich być.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

nieszczelność na świecy
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2009, 11:43:05 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wyczyść dokładnie gniazdo świecy.
Bąbelki czasem są mylące, jeśli dzieje się to tylko na gorącym silniku to może poprostu olej się gotował (ja tak miałem) jednak jeśli na zimnym tez, to trzeba dokładnie wyczyścić gniazdo świecy.
Benzyna ekstrakcyjna, pędzelek i wymyj dokładnie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...