Autor Wątek: Trzeszczy i skrzypi tapicerka w rogu za kierownicą  (Przeczytany 3558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzeszczy i skrzypi tapicerka w rogu za kierownicą
« dnia: Kwiecień 16, 2010, 14:10:19 pm »

punisher

• Gość
CZeść, może mieliście kiedyś podobny problem ze skrzypiącą tapicerką: w rogu przy szybie za kierownicą tak jak na zdjęciu coś mi skrzypi i trzeszczy normalnie można szału dostać.

Wykręciłem śrubkę i mocowanie chudego nawiewu na szybę, rozkręciłem też plastik tapicerki na słupku - złożyłem wszystko - nic nie pomogło. Więc rozkręciłem nawiew na lusterko przy kierownicy, wyciągnałem kratkę, rozpiąłem rurę doprowadzającą powietrze i ręką grzebałem w środu pod szybą usiłując namierzyć elementy które ocierają się o siebie Jest tam plątanina kabli i mocowanie deski do karoserii, nic więcej. Skręcilem spowrotem - jadę skrzypi dalej. Macie chłopaki jakiś pomysł?

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 16, 2010, 14:14:30 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Zapsikaj dokładnie i obficie plakiem :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2010, 15:02:11 pm »

punisher

• Gość
Stingerek - mam odświeżacz powietrza akurat pod ręką nie Plaka, rozumiem że chodzi o to aby nasmarować? nawilzyć? skrzypiące elementy. Co ma takiego smarującego Plak czego nie mają inne?

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2010, 15:41:59 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
A ja w tej sytuacji po prostu podgłośniłbym radio :wink:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2010, 16:28:33 pm »

Offline MichalFSO

• Sympatyk
    • PN Caro + 1.6GLI
u mnie ta plastikowa odłona słupka trzeszczała i wystarczyło dokręcić

[ Dodano: 16 Kwi 2010 16:28 ]
osłona :D
Polonez lepszy niż myślisz!!!

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 16, 2010, 20:43:56 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
A moze to po prostu daszek nad licznkiem? Dokrec i sprawdz.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2010, 22:06:35 pm »

punisher

• Gość
Sprawiłem i dokręciłem tapicerkę plastikową na słupku i nic. Sprawdzilem i dokręciłem daszek nad kierownicą i to nie to, natomiast zauważyłemm, że jak auto jest wyłączone i lekko ruszę kierownicą w prawo i lewo to delikatnie skrzypi tapicerka, bardzo dziwne. Ale podczas jazdy ewidentnie skrzypi i kwiczy w rogu przy słupku. Czy jest możliwe aby kolumna kierownicy opierała się o fragmenty tapicerki w środku?

Radia napewno nie pogłaśniam bo mnie wkurzaja kwiczące odgłosy na innych częstotliwościch

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2010, 22:14:02 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "punisher"
Czy jest możliwe aby kolumna kierownicy opierała się o fragmenty tapicerki w środku?
no jest mozliwe. Ze te plastiki kolumny kierowniczej trą o deske. Albo ze sam ten plastik trzeszczy bo jest niedokrecony. Wez poruszaj tak na boki ten plastik co jest naokoło kolumny kierowniczej. On tez lubi trzeszczeć. A jak nie to moze uszczelka w drzwiach? przesmaruj jakims smarem w sprayu. moze jednak ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2010, 22:15:54 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
A kierownicę masz podniesioną na maks do góry?
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2010, 22:59:08 pm »

punisher

• Gość
Jak poruszam cała deską na wszystkie strony to skrzypi wszystko na maksa przeraźliwie nie tylko róg u szyby - ochyda! Kierownicę mam podniesioną na poziomie 90% do góry. Jutro przejadę się z kierownicą opuszczoną do dołu ale tak na dłużej się nie da bo jestem wysoki i kierownica mi już prawie ociera o kolana. W weekend trzepię dalej tymi plastikami , podokręcam też wszystkie śruby jakie tylko zobaczę i obsikam WD40 po szczelinach bo tego kwiczenia nie zniosę. Bo kwiki rozumiem w sypialni ale podczas jazdy wara.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2010, 23:06:32 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Co prawda ja mam plusa, ale skrzypiąca deska nie jest mi obca :wink:  Po maturze planuje rozkręcić całe to dziadostwo i zrobić tak jak mam z plastikami z tyłu - pomiędzy wszystkie łączenia plastik-płatki/plastik-blacha wsadzony kawałek filcu i jest spokój :wink:
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2010, 23:19:22 pm »

Lukasz

• Gość
znam przypadek :P

poprosty zostaw za kilka dni przestanie skrzypiec ewentualnie uderzenie reka na troche cos zmieni.

teraz znowu z tego samogo miejsca wydobywa sie odglos jakby jakas blaszka stukala tzn byla luzem i sobie podskakuje i wydaje specyficzny odglos

poprostu przezyj to samo zgasnie ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2010, 23:56:56 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Powkładaj gąbkę albo filc między plastiki i poskręcaj na sztywno. Ja ostatnio zaserwowałem sobie takie coś na osłonie kolumny kierownicy i jest zdecydowanie lepiej.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 19, 2010, 17:20:26 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
silikon w spray powinien pomóc, co prawda będziesz musiał co jakiś czas znów psiknąć ale wierz mi - jak rozkręcisz całą deskę - po skręceniu zacznie skrzypieć w innym miejscu ( to dotyczy nie tylko Poloneza ale wszystkich aut)
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 19, 2010, 23:10:28 pm »

punisher

• Gość
Dziś przypier....... dużym młotkiem w różnych miejscach tapicerki -  to się skończyło skrzypienie :). Pewno na jakiś czas.