Mam problem z gniazdem zapalniczki: podczas wyłączonego auta i podczas przekręcenia kluczyka instalacja elektryczna daje prawidłowo na zapalniczce 11.5V. Jednak jak włączę zapłon napięcie spada do 0V i przy pracującym silniku gniazdo zapalniczki jest martwe. Inną sprawą jest to, że nie działa wogóle podświetlenie zapalniczki (ale to olewam). Plus w zapalniczce jest prawidłowy, minus również - na obudowie. Potrzebuję podłaczyć nawigację do gniazda podczas jazdy. Pomyślałem że skoro coś nie gra w instalacji bo kable poprzedni właściciel kleił, sztukował i jest straszny syf w przewodach na konsoli środkowej to podłączę od nowa drugie gniazdo zapalniczki w to stare (bo ile razy ruszę przewody na konsoli środkowej to albo radio nie działa, albo kontrolki nie świecą na zegarze albo świecą odwrotnie, albo wywala bezpieczniki). Więc wolałbym zrobić drugie gniazdko od nowa.
I teraz podpowiedźcie mi: z jakich kabli (jakiego koloru?) wziąść napięcie 12V które podepnę na nowo do zapalniczi? Mam GPS z telefonem warty prawie 3 krotność wartość mojego auta więc napięcie podczas ładowania urządzenia nie może świrować i musi być zabezpieczone jakimś bezpiecznikiem. Jak to zrobić?