Autor Wątek: Cuda wianki się dzieją ... awaryjne, kierunki, św. cofania, wycieraczki KAPUT  (Przeczytany 1648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rajdowiec

• Sympatyk
  • Złombolowiec
    • Najsłabszy z możliwych Golf TSI
Witajcie,

właśnie wróciłem ze Złombolu, ogólnie fura MEGA OK, zero dramatów, ale jednak coś się działo ;)

Ogólnie padł nam regulator napięcia. Altek ładował bez ograniczeń, zjarało nam 1 akumulator. Kupiliśmy drugi, też go zaczęło jarać. W końcu wymieniliśmy regulator i już jest OK. Ale po drodze ze 3-4 tyś km jechaliśmy z mega podwyższonym ładowaniem.

Kluczowym momentem było odłączenie aku i próba jazdy z odpiętym aku. Odpięliśmy go i po dodaniu gazu (altek ładujący bez ograniczeń, bo był padnięty regulator) taki prąd poszedł w instalacje, że wszystkie kontroli się rozbłysły. Oczywiście od razu podpięliśmy aku.

No i wtedy coś się stało ;)

Finalnie sprawa wygląda następująco. Nie działają nam:

-awaryjne (ciekawostka, bo DZIAŁAJĄ jak nie ma zapłonu. Jak włącze ZAPŁON, albo odpalę silnik to już nie działają)
-kierunkowskazy
-PIERWSZY bieg wycieraczek (ten z interwałem)
-światła cofania
-klakson
-ogrzewanie tylnej szyby (ogólnie i tak nie działa, bo pozrywane są ścieżki, ale kiedyś paliła się kontrolka. Teraz już się nie pali)

Bezpieczniki sprawdziłem (te po lewej stronie pod kolumną kierownicy) i WSZYSTKIE są OK. Wsadzałem mimo to nowe i nadal wsio KAPUT.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło paść? Żarówki nie, bo bez zapłonu awaryjki działają.

Bez kierunków przejechaliśmy 2500km z Grecji do Warszawy, ale fajnie byłoby to naprawić.

Proszę o pomoc.

Pozdro
RALLYCROSSSSSSSS

Odp: Cuda wianki się dzieją ... awaryjne, kierunki, św. cofania, wycieraczki KAPUT
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2012, 08:09:37 am »

Offline zacekpl

• Sympatyk
  • Maniak RWD
    • PN 1.8 VVC '95/Sierra 2.0 '91/BMW 7 3.0 '92/ Opel Senator 2.6 92'
Sprawdz urządzenie mikroprocesorowe i wszystkie przekaźniki.

Odp: Cuda wianki się dzieją ... awaryjne, kierunki, św. cofania, wycieraczki KAPUT
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2012, 10:10:32 am »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Padlo Ci urzedzaenie mikroprocesorowe. U mnie tez padl regulator i stalo sie to samo co u ciebie. Po wymianie wszystko wrocilo do normy.