Autor Wątek: Kolizja - pytanie  (Przeczytany 8876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kolizja - pytanie
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 18, 2013, 11:25:37 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Ale różne ubezpieczalnie mają różne ceny - teraz kończy mi się OC w HDI przez mBank, i szukając nowej polisy też przez mBank, nie ukrywając jednej szkody z ostatniego roku znalazłem inną firmę, gdzie mimo to mam ubezpieczenie taniej, niż dotychczas:)

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 29, 2013, 11:34:28 am »

Offline korzen

• Sympatyk
  • http://www.remonty-pruszkow.pl
    • Polonez Truck ST 1.6 '98r ; Polonez Truck Roy 1.6 '98r po swapie na 1.8D ; Polonez Truck ST 1.6 '92; Polonez Truck DC 1.9 92/00; Daewoo Lanos 1.5 8v '98
    • korzeń & korzeń strona główna
Ja jeszcze się dopiszę, chociaż już chyba to nie ma znaczenia, ale może ktoś na przyszłość będzie wiedział. Też bym się nie przejmował i pisał z ubezpieczenia ale mając jeden samochód. Jeśli używana lampa do samochodu poszkodowanego kosztuje do 100,- a ja mam np. na siebie 4 czy 5 samochodów, to jak mi na każdym na rok czy nawet dłużej cofną około stówkę zniżki, to wtedy bym negocjował. Jeśli by się nie chciał dogadać, to nawet nie dzwonił bym na policję, tylko napisał oświadczenie. W oświadczeniu bym pisał że uszkodziłem lampę a pas przedni już był i zgłosił mojemu ubezpieczycielowi, a może i prokuraturze że sprawca próbuje wyłudzić odszkodowanie. "jo nie taki mściwy"  ale jeśli ktoś próbuje moim kosztem oszukać zakład ubezpieczeń, to ja mogę być porządnym obywatelem i to zgłosić. Szczególnie że przez tego typu wyłudzenia wszyscy płacą większe składki. Ubezpieczyciele nie dopłacą z własnej kieszeni. Oni muszą zamknąć rozliczenie na +, więc jak wypłacą więcej odszkodowań, to w następnym roku podniosą stawkę, a do tego zaczną bardziej rygorystycznie wypłącać odszkodowania, przez co stracą uczciwi i naprawdę poszkodowani ludzie.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 29, 2013, 11:53:15 am »

Offline korzen

• Sympatyk
    • Polonez Truck ST 1.6 '98r ; Polonez Truck Roy 1.6 '98r po swapie na 1.8D ; Polonez Truck ST 1.6 '92; Polonez Truck DC 1.9 92/00; Daewoo Lanos 1.5 8v '98
Ja mam natomiast inne pytanie.
Miałem kolizję, mam decyzję ubezpieczyciela sprawcy, notatkę policji, opinię rzeczoznawcy, ale do wypłacenia odszkodowania potrzebują dowodu rejestracyjnego bądź potwierdzenia zatrzymania przez policję. A co jeśli dowód zaginął?

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 29, 2013, 12:37:21 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
to piszesz wniosek do wydziału komunikacji o wyrobienie nowego z powodu utraty lub zniszczenia
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 31, 2013, 18:58:15 pm »

Offline korzen

• Sympatyk
To to ja wiem, tylko jak to się ma do wypłacenia odszkodowania?
Czy w ogóle się ma?

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 31, 2013, 19:27:49 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Nie powinno mieć żadnego znaczenia.