Autor Wątek: Trzeci stop w spoilerze Orciari  (Przeczytany 920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzeci stop w spoilerze Orciari
« dnia: Kwiecień 06, 2025, 18:24:08 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Z czego dopasuje trzeci stop do spoilera Orciari? W katalogach, które mam pod ręką występuje tylko zwykła wersja bez spoilera, na FB ktoś podpowiedział, że od jakiejś Alfy pasuje P&P ale niestety ani ja nie umiałem znaleźć od jakiej ani kolega sobie nie przypomniał. ;) 

Nie mam niestety starego na wzór.

Odp: Trzeci stop w spoilerze Orciari
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2025, 20:32:58 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Ja mam taki spojler. Trafił mi się na moim pierwszym polonezie, który miał orciari. Jedyna wada jest taka, że sam klosz, był nieco zmęczony i musiałem go wkleić na silikonie, co niestety, nie wyglądało zbyt estetyczne. Zastanawiałem się nieraz, jak to powinno wyglądać fabrycznie nowe, czy tam była jakaś uszczelka, czy coś? Zniosę to jutro ze strychu, zrobię ci zdjęcia i postaram się jakoś to pomierzyć. Może rzeczywiście uda ci się znaleźć coś pasującego, to sam skorzystam? Zawsze podobały mi się te światła stop w spojlerach. Uważałem to za połączenie przyjemnego z pożytecznym.
Przypomina mi się teraz, że ktoś tu na forum kiedyś robił trzecie światło stop w plusowej blendzie, pod czerwonym plastikiem. Wycinał tam otwór i kombinował i nawet wyszło mu to świetnie. Ma ktoś namiar na temat, jeśli jeszcze jest?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2025, 21:23:23 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
Zupełnie nie kojarzę tematu niestety - ale przypominam się w temacie lampy. ;) Jeśli jakieś tam numery są to może uda się po nich znaleźć.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2025, 22:04:25 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Kurde, miałem dzisiaj to zobaczyć i w końcu zapomniałem, a obiecałem ci od razu na drugi dzień. Zapominam po prostu, ale jutro już na pewno się tym zajmę, bo sam jestem ciekawy. Na strychu mi to leży, razem z resztą orciari i wystarczy wejść i to przynieść. Zapomniałem na śmierć. Miejmy nadzieję, że jakieś numery tam są, a jak nie, to po prostu trzeba to jakoś zmierzyć i tyle. O ile się nie mylę, to ten spojler jest standardowy, jak w każdym orciari, a jedyna różnica, to zgrubienie na dole,w  którym siedzi trzeci stop.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2025, 08:53:54 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
Mam dobrą i złą wiadomość. Tradycyjnie, zaczynamy od dobrej. Spojler mam, znalazłem, zrobiłem zdjęcia tego wszystkiego.
Zła jest taka, że niema tam absolutnie żadnych oznaczeń, oprócz tych na samym spojlerze.
Wymiary tego ustrojstwa (czarny plastik - obudowa) długość 30,5 cm, szerokość 23 mm (z groszami) i głębokość 25mm. Sam klosz ma 30,5 cm długości, niecałe 24mm szerokości i 17 mm głębokości (wysokości, jak kto woli). Wchodzi w samą obudowę, tylko u mnie jest to trochę zdeformowane, stąd było dodatkowo druciarsko oklejone silikonem, w celu uszczelnienia i zamocowania, by nie wyleciało.
Na koniec, sesja foto.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2025, 11:57:40 am »

Offline kuba92

• Sympatyk
Kurde, miałem dzisiaj to zobaczyć i w końcu zapomniałem, a obiecałem ci od razu na drugi dzień

To nie piekarnia panie, nie ma pośpiechu. ;)

Pięknie dziękuje za fotki, ta lampka różni się od tego co jest u mnie - moja zachodzi jeszcze na dolną płaszczyznę spoilera więc ta lampka jest troszkę inna.

Swoją drogą miałem taki spoiler z taką lampką kiedyś ale w jeszcze gorszym stanie. :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2025, 12:00:23 pm wysłana przez kuba92 »

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2025, 12:09:48 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Twój spojler ma inne rozwiązanie konstrukcyjne. U mnie lampa jest wkładana do środka i jakby "obudowana" dookoła (stąd to zgrubienie) a u ciebie jest dokładana od dołu. Widocznie bywały różne rozwiązania fabryczne. Mój spojler, to typowy spojler do orciari, chyba najczęściej spotykany i różni się tylko tym zgrubieniem pod lampę stopu. Miałem to chyba trochę za głęboko tam wsadzone, bo to powinno minimalnie wystawać, by "czoło" klosza (miejsce styku z obudową) było równo z krawędzią zewnętrzną otworu w spojlerze. Wtedy pewnie można to bezproblemowo rozebrać (zdjąć sam klosz) i dostać się do żarówek. Widziałem na necie coś podobnego, ale inne wymiary. Oczywiście, idzie wszystko dopasować zmniejszając otwór w spojlerze. jakaś żywica, włókno, trochę szpachli itp. Są już ledowe lampy z białymi kloszami itd.
Do tego twojego, to chyba ciężko będzie cokolwiek dobrać bez podobnych przeróbek.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2025, 01:55:41 am »

Offline banned

• Sympatyk
Kurde, miałem dzisiaj to zobaczyć i w końcu zapomniałem, a obiecałem ci od razu na drugi dzień

To nie piekarnia panie, nie ma pośpiechu. ;)

Pięknie dziękuje za fotki, ta lampka różni się od tego co jest u mnie - moja zachodzi jeszcze na dolną płaszczyznę spoilera więc ta lampka jest troszkę inna.

Swoją drogą miałem taki spoiler z taką lampką kiedyś ale w jeszcze gorszym stanie. :)

Ciekawostka, że ten spojler był produkowany przez FSO jeszcze po zakończeniu produkcji Poloneza.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2025, 20:54:52 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
Ciekawostka, że ten spojler był produkowany przez FSO jeszcze po zakończeniu produkcji Poloneza.

Wiele części było, czasami można się zaskoczyć jak kupuje się jakąś nową część i gdzieś jest data na jakiejś fabrycznej metce. ;)

Przy okazji bump - wciąż szukam.