Autor Wątek: podtrzymanie  (Przeczytany 1597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

podtrzymanie
« dnia: Listopad 24, 2005, 19:10:11 pm »

skandal#1909

• Gość
może mi kto? powiedzieć gdzie mam podł?czyć kabelek o nazwie pamięc podtrzymuj?ca w radioodtwarzaczu first FA-4109-mp3 bo nie jestem pewien czy dobrze to podł?czyłem pponieważ chyba mi to zrzera akum bo wnioskuj?c iż jest na tym kabelku umieszczony bezpiecznik (oryginalnie tak jest) podł?czyłem do plusa i od tej chwili mam problem z akumem

podtrzymanie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 24, 2005, 21:46:57 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
no to podtrzymuje pamięc. czyli powinno byc bezpo?rednio do aku. drugi za? do stacyjki ale i tak się daje do aku (no co na postoju radia nie słuchac)

podtrzymanie
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2005, 22:47:41 pm »

Kris2404

• Gość
Nie wiem jak jest w First XXXX, ale generalnie jest tak - jeden kabel do + jest to Power podawany do radia przez bezpiecznik większy 2-5-10 A zależy od radia i zasila to TYLKO końcówkę mocy - zawsze nawet jak wył?czysz radio lub zdejmiesz panel. Zawsze oznacza że końcówka jest pod napięciem ci?gle , a pobór pr?du w stanie spoczynku (radio wył?czone) jest minimalny - około kilka, kilkana?cie mA (mili Amperów). Drugi kabel do +  jest to podtrzymanie pamięci - pewnie w radiu jest jaka? kostka typu CMOS ( jak w kompie) , bezpiecznik jest "mały" , tak pewnie z 0,2 - 1 A, pobór pr?du powinien być kiladziesi?t mikro Amperów do kilkunastu miliAmperów. Więc nie jest możliwe aby podtrzymanie pamięci rozładowało Ci akumulator. Musi co? być nie tak z radiem lub podł?czeniem. Dodam że przymierzałem się u siebie wymienic mój zabytek Thompsonic ( teraz ma 4x30W muzycznej) na co? nowego , ale w IdiotoMarkcie gostek mi powiedział że tylko BlauPunkt robi pełn? kieszeń i radio ma wewnętrzne podtrzymanie. Reszta sprzętu to pół kieszeń i podtrzymanie wewnętrzne trzeba dorobić w ich serwisie - trac?c gwarancję !!!! Sorry podziękowałem , nie chcę wydawać kasy na radio, które jak zapomnę wyj?ć, to radio zrobi pa,pa. Sprawd? kabelki , instalkę , popatrz na opis podł?czenia jeszcze raz, może jest jaki? babol w opisie.

Pozdr

podtrzymanie
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2005, 05:10:24 am »

skandal#1909

• Gość
thx za rady a może poprostu aku? jest już nie taki jak powinien i nie trzyma w takim razi bo jestem pewny ze podłaczyłem dobrze kupie nowy i wszystko bede wiedzial jeszcze raz thx :D