Autor Wątek: Zabezpieczenie przed złodziejami  (Przeczytany 3259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zabezpieczenie przed złodziejami
« dnia: Marzec 30, 2006, 19:25:12 pm »

Fistasz

• Gość
Witam. Che zrobic cos takiego by aby yruchomic samochód trzeba btl najpierw przeł?czyc jakis mały ukrytu preł?czniki który odcina dopływ pr?du do stacyjki. Bez przełaczenia nie bedzie mimo kręcenia kluczykiem nie bedzie napięcia na stacyjce. Moze ktos z wsa wie jak zrobic cos takiego??

PS. jesli juz to gdzies było na forum to prosilbym o podanie tematu bo ja nie mogłem tego odszukac. jesli sie taki tema t znajdzie to ten prosze o zamkniecie i usuniecie

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2006, 19:39:30 pm »

cichociemny

• Gość
najprosciej to chyba sie wpiac poprostu w obwod z jakims tajemniczym pstryczkiem elektryczkiem.

przynajmniej takie jest moje zdanie

moze fachowcy maj? jakies lepsze sposoby niz ja? :mrgreen:

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2006, 19:42:19 pm »

Kewin#1894

• Gość
wszystko sie zgadza
tylko w który obwód i jakim pstryczkiem?
jak bedzie za mały to sie spalic moze (pstryczek)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2006, 20:58:08 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Dawno temu w motorze było takie co?,że przekręcamy kluczyk zapłonu i wtedy naciskamy ukryty mikrowł?cznik i wtedy możemy odpalić auto i wszystko chodzi dot?d póki kluczyk jest w zapłonie.po przekreceniu kluczyka w stop wszystko samo sie uzbraja i można nawet zostawić kluczyki w stacyjce i tak się nie odpali.Sprawdzone w audi.rozwalili stacyjke i parę innych rzeczy a auto zostało.Można wtedy odci?c przez przekażniki i paliwo i gaz i zapłon do cewki i zasilanie rozrusznika.Im więcej tym lepiej.Potrzeba tylko przekażniki zwierno rozwierne i po 2 diody na przekażnik,tylko jak to podłaczyć to nie pamiętam.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2006, 21:44:26 pm »

pluton_14

• Gość
Da sie na 1 przekazniku ale schemat zarzuce pozniej.

PZDR Pluton

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2006, 11:58:58 am »

marcin_l

• Gość
przegladam sobie te forum i tak wpadlem na tego posta, moge sie wypowiedziec co do tego, bo sam robilem sobie takie zabezpiecznie w caro 1.6gli 96r.

odcialem przewod, ktory zalcza automat od rozrusznika, to jest czerwony przewod idacy z pod akumulatora mniej wiecej, a ginacy pod oslona rozrusznika, pod kolektorem zaplonowym, u mnie w polowie mniej wiecej ma szybko-zlacze, plastikowy zacisk, przecialem ten przewod przy samym akumulatorze i wcialem sie tam przekaznikiem, ktory zalaczam pstryczkiem w kabinie :)

czyli wlaczam pstryczek, on podaje zasilanie do przekaznika, ktory podlacza rozrusznik, ktos kto sie zna odrazu zauwazy ze po krzekreceniu kluczyka nie kreci rozrusznik, ale pierwszego-lepszego zlodzieja wystraszy, a najwazniejsze dobre ukrycie i zamaskowanie, ja wszystko schowalem w takiej dziurze pod akumulatorem, pod podstawka pod akumulator, wszystkie przewody zamaskowalem w rurkach i zakleilem tasma i oczywiscie wszystkie dalem jednakowego koloru zeby bylo trudniej, u mnie dziala od lat i sprawuje sie super

jakby jakies pytanie bylo to moge pomoc, jak cos ot mail mar_cinek@o2.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2006, 13:26:50 pm »

pluton_14

• Gość
Propozycja moja taka.

Gdy przekrecimy kluczyk na zaplon , prad nie przeplynie , dopiero wtedy kiedy naciesniemy mikrostyk zalaczmy przekaznik ktory sie "zakleszcza" i dopoki nie wylaczymy zapolonu bedzie dzialal. Mikrostyk mozemy spytnie ukryc ,jego zaleta jest to ze jest maly :D

PZDR Pluton

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2006, 16:28:15 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
PLuton namerdales troche... popraw sie bo inaczej ja zaczne rysowac  ;)

pomysl tzw. "zatrzasku" realizowanego na przekazniku jest tu na miejscu ale namieszales troszke z polaczeniami  :mrgreen:
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2006, 17:39:34 pm »

pluton_14

• Gość
Ale co jest zle ? Jak chcesz to przedstaw swoja wersje , mam zamiar zrobic arta na ten temat juz z fotami.

wersja 2:

PZDR Pluton

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2006, 18:15:58 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
powinno wygladac to tak:

mam nadzieje, ze dobrze widac roznice  ;)

a tak na marginesie... na podobnych pomyslach mozna bazowac budujac przerzutnik RS/SR w jezyku LAD (drabinkowy) przy programowaniu sterownikow PLC
FSO Car Team

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 31, 2006, 18:20:35 pm »

pluton_14

• Gość
Mozna i tak :P , masz jakis program do schematow?

PZDR Pluton

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2006, 18:36:10 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
Pluton nie chodzi o to, ze mozna tak... chodzi o to, ze mozna tylko tak bo w schematach, ktore umiesciles obciazenie ukladu byloby zasilane poprzez cewke przekaznika..., a co za tym idzie nie dzialaloby to jak nalezy (cewka przekaznika ograniczylaby prad podawany do obciazenia, a przekaznik moglby miec problem z wlaczeniem)

uzywalem roznych programow... z reguly kombajnow... Multisim, Eagle, Protel... itd
ten schemat jest mazniety w AutoCAD-zie 2006 (sa specjalne nakladki dla elektronikow)
FSO Car Team

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 02, 2006, 07:58:22 am »

pluton_14

• Gość
Zgadza sie. Moj blad :D Zreszta taki zemnie elekotnik jak z koziej ........ :P

PZDR Pluton