Gacek, miałem ten sam problem co ty. Pojawi się on gdy założyłem dodatkowe światło stopu. Potem przy wbiciu wstecznego lub przy naciskaniu pedału hamulca kierunek zapier... wymieniłem przerywacz kierunkowskazów na plusowski (koniecznie spisz serie, albo idz z tym przerywaczem do sklepu to gosc ci dobierze odpowiedni). Do dzisiaj mam z tym spokój, mimo iż mam założone 3 swiatło stopu.
Poza tym gościu mówił, że stare przerywacze tak mają, bo są felerne. Raczej nie naprawisz tego. Zainwestuj w przerywacz bo to nie jes wcale taka droga inwestycja
G.T.#092, no i właśnie ja już mam to założone. urządzenie odpowiada także za pracę wycieraczek więc myśle że kolega ma to samo bo to w końcu 95 rocznik
Zara... zara... Ty mówisz o przerywaczu, czy mikroprocesorowym sterowniku? stare przerywacze były w starych polonezach i fiatach 125p - były to przerywacze mechaniczne (bimetal) a nowe przerywacze (elektroniczne) były w nowszych polonezach ale nie mam pojęcie od którego roczniku, są to jednak PRZERYWACZE - takie badziewko, do którego podłączasz trzy przewody. Przerywacz to jednak jest całkiem coś innego niż Mikroprocesorowy sterownik, w Plusach NA PEWNO NIE BYŁO PRZERYWACZA bo był mikroprocesor i nie sądzę żeby Plusowski mokroprocesor różnił się czymś od mikroprocesroa ze zwykłego Caro?, nie sądze też abyś był w stanie od strzału podłączyć mikroprocesor w miejsce przerywacza bo ten jako tako steruje też cyklicznie wycieraczkami, sygnalizuje usterki świateł STOP, steruje ogrzewaniem tylniej szyby i podłączone do niego jest znacznie więcej niż trzy przewody (zastosowanie go w miejsce przerywacza nie jest takie łatwe a napewno nie obejdzie się bez schametu i podstawoej wiedzy z zakresu elektryki). Tak więc wynika z tego, że coś bredzisz (oczywiście bez urazy) i sam nie wiesz co a twój sprzedawca wie niewiele więcej od ciebie (zresztą to jest często spotykany przypadek ze sprzedawcami). Na mój gust ty wymieniłeś właśnie przerywacz mechaniczny na elektroniczny a sprzedawca pieprzył nieziemskie głupoty twierdząć,że jest on z PLUSA.
Odnośnie problemu rzeczony wcześniej mikroprocesorek na podstawie obciążenia wyjścia sprawdza, czy nie jest przepalona żarówka w którymś z kierunków i jeżeli jest przepalona (tzn obciążenie nie mieści się w ustalonych granicach - jest zbyt małe) to sygnalizuje ten fakt właśnie przez szybsze miganie kierunków. Jeżeli po włączeniu świateł wstecznych, lub stopu kierunki migają szybciej to problem jest z masami tylnych lamp - po pojawieniu się dodatkowego obciążenia na zbyt dużej rezystancji obwodu masy powstaje spadek napięcia, który fałszuje "wyniki pomiarów" mikroprocesorka (nie koniecznie we wtyczce lampy ale np w punkcie połączenia kableka masowego do karoserii, na samej karoserii - rdza, przy połączeniu mikroprocesroka do masy - też ta masa jest gdzieś przykręcona do balch, na przetartym kabelku itp.), oczywiście przy pracy świateł różnica jest niezauważalna, ale dla czułego modułu elektronicznego taki problem jest zauważalny. Dla eksperymentu spróbuj może jakimś kawałkiem przewodu poprowadzić prowizorycznie masę bezpośrednio do akumulatora albo lepiej do masy mikroprocesorka i zobacz, czy problem zniknie. Na koniec muszę wspomnieć, że sam spotkałem z dokładnie takim samym problemem, który został rozwiązany (fachowo lub nie fachowo - w zależności od mniemania różnych osób - ale skutecznie) przez pociągnięcie kawałkiem kabelka dodatkowej masy od akumulatora do świateł z tyłu - znacznie tańsze rozwiązanie (kabelek kosztuje kilka zł) od proponowanej tu wymiany mikroprocesorka, który kosztuje ok 50zł.
Pozdr.