Autor Wątek: Szybsze miganie kierunkowskazu (wł?czony silnik, hamulec)  (Przeczytany 7006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szybsze miganie kierunkowskazu (wł?czony silnik, hamulec)
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 29, 2006, 22:37:18 pm »

dzik

• Gość
Cytat: "G.T.#092"
Gacek, pomylilem cie z Dzikiem to on bierze ode mnie kierunki :mrgreen:

spoko loko :D zajmuje sie nim powoli ale narazie problemy z silnikiem spowalniaja prace "na zewnatrz" poloneza ;p

mam nadzieje ze na przyszly zlot skoncze ;p i juz nie bedzie wygladal jak hmm nie wiem co :}

ogolnie to kiedy bede mogl sie gdzie pojawic :D bo musze chyba pare piw postawic zakowi ;d

zeby nie bylo OT mi szybciej migaly jak odlaczylem jeden kierunkowskaz .....

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 30, 2006, 11:29:31 am »

Gacek

• Gość
Cytat: "G.T.#092"
Gacek, pomylilem cie z Dzikiem to on bierze ode mnie kierunki :mrgreen:

pomyliles mnie z dzikiem hmm cos w tym musi byc :mrgreen:  bo to juz drugi raz.czy jestesmy tak do siebie podobni?? :mrgreen:

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 30, 2006, 11:37:14 am »

dzik

• Gość
gacek nie przejmuj sie G.T. chyba bardzo intensywnie o tobie mysli i to dlatego mu sie wszystko z tob? kojarzy ;) :}

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 30, 2006, 11:53:52 am »

Gacek

• Gość
dobra dobra on mnie myli z toba wiec bardziej by chcial zebys to ty byl mna. :mrgreen:
ale dobra nie posadzajmy juz ojca o takie rzeczy bo jak tu wpadnie to nas tu wyzabija i bedzie mu vsio jedno czy ja to ty i czy ty to ja ;)

« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 30, 2006, 15:58:54 pm »

dzik

• Gość
dobra :D zle to napisalem mialo byc takl jak mowiles ale ok juz peace :D  :roll:

pozdrawiam

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 30, 2006, 16:04:58 pm »

krzychu

• Gość
Cytat: "ka3or#1818"
Gacek, miałem ten sam problem co ty. Pojawi się on gdy założyłem dodatkowe światło stopu. Potem przy wbiciu wstecznego lub przy naciskaniu pedału hamulca kierunek zapier... wymieniłem przerywacz kierunkowskazów na plusowski (koniecznie spisz serie, albo idz z tym przerywaczem do sklepu to gosc ci dobierze odpowiedni). Do dzisiaj mam z tym spokój, mimo iż mam założone 3 swiatło stopu.

Poza tym gościu mówił, że stare przerywacze tak mają, bo są felerne. Raczej nie naprawisz tego. Zainwestuj w przerywacz bo to nie jes wcale taka droga inwestycja

Cytuj (zaznaczone)
G.T.#092, no i właśnie ja już mam to założone. urządzenie odpowiada także za pracę wycieraczek więc myśle że kolega ma to samo bo to w końcu 95 rocznik

Zara... zara... Ty mówisz o przerywaczu, czy mikroprocesorowym sterowniku? stare przerywacze były w starych polonezach i fiatach 125p - były to przerywacze mechaniczne (bimetal) a nowe przerywacze (elektroniczne) były w nowszych polonezach ale nie mam pojęcie od którego roczniku, są to jednak PRZERYWACZE - takie badziewko, do którego podłączasz trzy przewody. Przerywacz to jednak jest całkiem coś innego niż Mikroprocesorowy sterownik, w Plusach NA PEWNO NIE BYŁO PRZERYWACZA bo był mikroprocesor i nie sądzę żeby Plusowski mokroprocesor różnił się czymś od mikroprocesroa ze zwykłego Caro?, nie sądze też abyś był w stanie od strzału podłączyć mikroprocesor w miejsce przerywacza bo ten jako tako steruje też cyklicznie wycieraczkami, sygnalizuje usterki świateł STOP, steruje ogrzewaniem tylniej szyby i podłączone do niego jest znacznie więcej niż trzy przewody (zastosowanie go w miejsce przerywacza nie jest takie łatwe a napewno nie obejdzie się bez schametu i podstawoej wiedzy z zakresu elektryki). Tak więc wynika z tego, że coś bredzisz (oczywiście bez urazy) i sam nie wiesz co a twój sprzedawca wie niewiele więcej od ciebie (zresztą to jest często spotykany przypadek ze sprzedawcami). Na mój gust ty wymieniłeś właśnie przerywacz mechaniczny na elektroniczny a sprzedawca pieprzył nieziemskie głupoty twierdząć,że jest on z PLUSA.

Odnośnie problemu rzeczony wcześniej mikroprocesorek na podstawie obciążenia wyjścia sprawdza, czy nie jest przepalona żarówka w którymś z kierunków i jeżeli jest przepalona (tzn obciążenie nie mieści się w ustalonych granicach - jest zbyt małe) to sygnalizuje ten fakt właśnie przez szybsze miganie kierunków. Jeżeli po włączeniu świateł wstecznych, lub stopu kierunki migają szybciej to problem jest z masami tylnych lamp - po pojawieniu się dodatkowego obciążenia na zbyt dużej rezystancji obwodu masy powstaje spadek napięcia, który fałszuje "wyniki pomiarów" mikroprocesorka (nie koniecznie we wtyczce lampy ale np w punkcie połączenia kableka masowego do karoserii, na samej karoserii - rdza, przy połączeniu mikroprocesroka do masy - też ta masa jest gdzieś przykręcona do balch, na przetartym kabelku itp.), oczywiście przy pracy świateł różnica jest niezauważalna, ale dla czułego modułu elektronicznego taki problem jest zauważalny. Dla eksperymentu spróbuj może jakimś kawałkiem przewodu poprowadzić  prowizorycznie masę bezpośrednio do akumulatora albo lepiej do masy mikroprocesorka i zobacz, czy problem zniknie. Na koniec muszę wspomnieć, że sam spotkałem z dokładnie takim samym problemem, który został rozwiązany (fachowo lub nie fachowo - w zależności od mniemania różnych osób - ale skutecznie) przez pociągnięcie kawałkiem kabelka dodatkowej masy od akumulatora do świateł z tyłu - znacznie tańsze rozwiązanie (kabelek kosztuje kilka zł) od proponowanej tu wymiany mikroprocesorka, który kosztuje ok 50zł.

Pozdr.

« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 30, 2006, 17:05:47 pm »

ka3or#1818

• Gość
gogo4, w kazdym badz razie PRZERYWACZ, który mam odpowiada także za pracę wycieraczek. Na pewno jest inny niż ten który był stosowany w modelach mr92. Wydaje mi sie, że caro na szerokim moscie mialo juz stosowany elektryczny przerywacz, ktory odpowiada takze za prace wycieraczek i nie wiem czy jeszcze zacos. w kazdym badz razie po wymianie na nowy nie bylo problemu

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 30, 2006, 19:31:22 pm »

krzychu

• Gość
Cytat: "ka3or#1818"
gogo4, w kazdym badz razie PRZERYWACZ, który mam odpowiada także za pracę wycieraczek. Na pewno jest inny niż ten który był stosowany w modelach mr92. Wydaje mi sie, że caro na szerokim moscie mialo juz stosowany elektryczny przerywacz, ktory odpowiada takze za prace wycieraczek i nie wiem czy jeszcze zacos. w kazdym badz razie po wymianie na nowy nie bylo problemu

A widzisz dopiero po przeczytaniu tego postu popatrzyłem na info poniżej twojego awatarka i zauważyłem prawdę, tylko prawdę i cał? prawdę. Masz rację rocznik 95 miał już mikroprocesor tylko... kurcze na przyszło?ć nazywaj rzeczy po imieniu coby mie wprowadzać ludzi w bł?d a ta rzecz nazywa się: Mikroprocesorowy Moduł Steruj?cy albo potocznie mikroprocesor. Nadal jednak nie wierze aby co? poza obudow? było innego odno?nie mikroprocesorka w Plusia ale może się mylę (plusa jeszcze nie miałem w swoich łapkach  :lol: ). Wymiana modułu mogła pomóc na trzy sposoby: mógł być walnięty moduł (co? tam w?rodku nie grało tak jak należy np: był zimny lut na płytce czy jeszcze co? innego) albo nowy mikroprocesor ma trochę inn? czuło?ć i nie wyłapuje tych problemów z mas? (może jedank rzeczywi?cie moduły z plusa s? inne). Trzeci sposób jest banalny: może było co? z poł?czeniami (nie ł?czyły wtyczki, za?niedziana końcówka przewodu) i po manipulacjach z twojej strony problem znikł. Tylko czy naprawę danej usterki zaczyna się od wymiany wszystkiego, co jest możliwe. Kto? tu kiedy? na tym forum nie mógł odpalić silnika to sprzedał polda za 2 stówy go?ciowi, który twierdził, że to naprawi i kto tu ma rację ten co sprzedał (sprzedał za cenę złomu bo w jego przekonaniu nie można tego naprawić) czy ten co twierdził, że można to naprawic (i kupiuł za cenę złomu dobre autko). Oczywi?cie ten drugi bo ten silnik kiedy? pracował a skoro przestał pracować to znaczy, że cos się zepsuło i wystarczy to naprawić a nie wywalać całego auta na złom a jeżeli naprawa przekroczy warto?ć tego czego? lub faktycznie nie mozna naprawić (ale trzeba się upewnić na 100%) to wtedy mozna wywalić, wymienić i bog wie co tam jeszcze z tym zrobić. Czyli najpierw sprawdzasz wszystkie możliwe przyczyny a na końcu wymieniasz moduł. Sprzedawca zawsze poradzi ci aby? kupił nowy moduł bo on ma w tym interes (sprzedaż towaru) tak samo robi? nieuczciwi mechanicy (których jest cała masa): mówi? wymienić jak?? tam czę?ć (bo wiedz?, że wina nie leży po stronie tej czę?ci) a potem okazuje się, że wystarczy co? przeczy?cić, dokręcić itp. a tej czę?ci nie wymieniaj? mimo, iż ty za ni? płacisz bo oficjelnie była wymionioma. Jeżeli każdy "wymieniacz" przed wymian? wszystkiego co jest możliwe spróbuje najpierw to naprawić to nie jeden odkryje, że naprawy s? o wiele mniej kosztowne bo metoda pt. nie działa...? we? to wypier*** prowadzi do takiej wielkiej czarnej dziury :D .

Pozdr.

« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 30, 2006, 20:01:11 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
no to ja wklejam foto urzadzenia mikroprocesorowego z Caro Plusa. tego w ogole jest 5 typow albo i wiecej

« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 30, 2006, 20:06:13 pm »

Snikers

• Gość
ja mam mikroprocesorowy pierdolnik i ten sam objaw co w temacie. stalo mi sie to po wymianie zarowek z deski rozdzielczej na diody. ja sobie tlumacze tym ze jest inne obciazenie instalacji ale ile w tym prawdy - nie wiem. co do naprawy tego to nawet sie nie zastanawialem, przyzwyczailem sie, czasem sie bawie jak stoje na swiatlach zmieniajac predkosci :) turbo kierunek

« Odpowiedź #30 dnia: Październik 01, 2006, 17:32:34 pm »

ka3or#1818

• Gość
krzychu, mówi się "zwracam honor" :D
Urz?dzenie to wymieniłem na nowe, bo próbowałem wszelkich możliwych metod, które znałem i żadna z nich nie pomogła. Otwierać skrzyneczki za bardzo się nie dało bo jest w cało?ci zgrzewana, więc nie pozostało mi nic innego, jak wymienić urz?dzenie na nowe. I małe sprostowanie co do go?cia w sklepie: otóż on powiedział, że pierwsze mikroprocesory zastosowane w poldkach posiadały ten feler, że przy dodawaniu np 3 ?wiatła stopu itd itp, urz?dzenie dostawało "w dupe" gdyż nie wytrzymywało obci?żenia. Potem na rynek wprowadzono nowe mikroprocesory, z którymi nie było żadnych problemów pod tym względem, gdyż wielcy inżynierowie się ich pozbyli :D

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 08, 2006, 10:51:31 am »

Gilmor

• Gość
u mnie jest coś takiego,że gdy mam w lewo kierunkowskaz i wcisnę pedał hamulca to zaczyna pulsować ze zmienną falową częstotliwoscią:] ale ma to związek ze słabą masą gdzieś tak samo jak to,że gdy zapali mi się kontrolka rezerwy to wskazówka odrazu spada na 0...przynamniej tak ja to wykminiłem:)

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 08, 2006, 19:54:49 pm »

Pudzian_Puławy

• Gość
A ja mam jescze inaczej mam w swoim pluszaku przełącznik od haka ale nie mam gniazda ani haka i po włączeniu haka i wrzuceniu kierunku zaczynają napierdzielac jak strobol ....

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 09, 2006, 08:57:31 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
Pudzian_Puławy, nie tylko ty tak masz :mrgreen:

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 09, 2006, 15:33:08 pm »

Snikers

• Gość
kurde, ja mam hak a nie mam przelacznika :| lol