Autor Wątek: Sprzęgło podciagam i dalej jest nie tak jak trzeba  (Przeczytany 2078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sprzęgło podciagam i dalej jest nie tak jak trzeba
« dnia: Maj 31, 2008, 09:47:58 am »

waldek_x

• Gość
Mam problem od pewnego czasu co kilkanaście kilometrów musze podciagać sprzęgło na lince, ponieważ bierze mi przy samej podłodze i ciężko wchodzą biegi (ze zgrzytem) dziwne jest to, że po podciągnięciu bierze wysoko no i jak napialem wcześniej po kilkunastu kilometrach robi si miękkie i bierze przy samej podłodze. Czego to jest wina czy to łozysko czy może doscisk?? Po 2 podciągnięciach było tak, że po tych kilkunastu kilometrach najpierw cos zgrzytnęło, a później poszedł pedał do dołu no i już tak zostawało, aż do kolejnego podciagnięcia linki. Trzeba mi to jak najszybciej wiedzieć, bo nie moge się daleko wybierać z takim sprzęgłem jak nie wiem co to jest.

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2008, 11:03:07 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
bardzo mozliwe ,ze te zgrzytniecie to bylo ulamanie sie sprezyn w docisku (talerzowych)
albo tez poprostu linka ci sie rozciaga i peka powoli

JA w kazdym razie zrzucilbym skrzynie i zajzal do sprzegla ,a przy okazji wymienil je
coprawda w trasie da sie jechac bez mozliwosci rozsprzeglania ,ale ciezko jest ruszyc
jezeli nie znasz techniki zmiany biegow bez sprzegla to taki przejazd moze byc dla ciebie meczacy ,a po co sie meczyc

jak nie chcesz/nie mozesz zrzucac teraz skrzyni to przynajmniej wyjmij linke sprzegla i ja obejzyj dokladnie ,czy nie jest popekana na koncach
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2008, 11:27:53 am »

e_gregor

• Gość
Też bym sprawdził od linki. Jest całkiem niedroga i łatwo ją wymienić. Zawsze trzeba zaczynać od rzeczy najtańszych i najprostrzych. Jeśli to nie pomoże to tak jak pisze KGB zrzucić skrzynkę i zerknąć do sprzęgła.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2008, 14:54:00 pm »

waldek_x

• Gość
No własnie spodziewałem sie, że docisk, że te spręzynki, bo tarcza i łozysko wymienione było 40tys temu, a docisk to pewnie od nowości jeździ :/ No ale skoro mówicie, też o lince to najpierw linke sprawdze zawsze mniejszy koszt :)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2008, 15:47:09 pm »

ToM

• Gość
Proponował bym też dokładnie obejżeć łape sprzęgła. Sam ostatnio miałem identyczny przypadek :)

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2008, 21:04:22 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
A ja jak tak miałem, to okazało się że pękła podstawa serwa, w miejscu gdzie jest kołnierz pancerza. I właśnie był ten sam objaw co u Ciebie.
ZAJRZYJ TAM, bo ja chciałem przez to dwa lata temu skrzynie zwalać :!:  :!:  :!:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja