Autor Wątek: Rover - szarpie podczas dodawania gazu..  (Przeczytany 10617 razy)

Rover - szarpie podczas dodawania gazu..
« dnia: Czerwiec 21, 2007, 13:32:43 pm »

JAGOS

• Gość
Witam....posiadam nastepujacy problem...... podczas jazdy (nie zawsze) szarpie i autko....  jak ruszam i jak dam wiecej gazu to sie dusi...... a podczas wypredzania powyzej 4,5obr. zdecydowanie traci moc.  Uczucie jak by chodzil na 3 garach. Nawet podczas postoju jak stoje i dodam gazu to sie dlawi silnik.  Mam podejrzenia ze to wina swiecy kturejs badz przewodow WN.  Swiece wymienialem 3 miesiace temu razem z przewodami. Swiece NGK przewody (jakies tam).....w sklepie powiedzieli ze to do roverka........ za wszelkia pomoc dziekuje z gory gdyz mam teraz nieco odciety dostep do neta.....

Przeniesiony z edycja tematu - S#1869

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2007, 07:40:46 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Na pierwszy ogien wymienilbym filtr paliwa i sprawdzil cisnienie na listwie wtryskowej. Powinno byc w okolicach 2,7-3bar.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

Re: Rover - szarpie podczas dodawania gazu..
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2007, 23:16:40 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Cytat: "JAGOS"
(...)Nawet podczas postoju jak stoje i dodam gazu to sie dlawi silnik.  (...)

czy chodzi o dlawienie sie silnika podczas GWALTOWNEGO depniecia pedalu gazu do podlogi jak silnik chodzi sobie na wolnych obrotach? i robi sie tak, ze obroty spadaja na chwile i za chwile rosna tak jak powinny? dodatkowo po przekroczeniu okolo 4100 obrotow, czuc szarpniecie (jakby spadek mocy).
bo ja tak mam jak opisalem i u mnie uszkodzony jest komp na 99%, a dokladniej to czujnik cisnienia (MAP sensor w kompie, w zasadzie to chyba tylko to moze sie tam zepsuc). po odlaczeniu od kompa rurki od podcisnienia, dlawienie nie wystepuje (ale oczywiscie silnik gasnie jak mu sie nie przygazuje). ale zeby to potwierdzic 100% musze zakupic kompa.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2007, 03:36:35 am »

JAGOS

• Gość
Marcinie dokladnie tak jest jak opisales. O wyprzedzaniu nie ma wogole mowy!!! ;/;/;/  A czy ten MAP sensor moge jakos wstawic drugi?? Mam drugi KOMP ale od 1.6 i do tego z IMMOBILAJZEREM.....oryginalny od tego silnika.  To czyli teraz musze zakupis drugi komp i znow jechac zeby i go zmapowali;/;/;/.........Rano sprawdze z ta rureczka. Wyjme ja z kompa i zobacze co sie bedzie dzialo....

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:00:17 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
hmm, ja wyprzedzac spokojnie moge, bo spadek mocy jest tylko chwilowy (mniej niz sekunda) i dalej sie kreci :mrgreen: , wiec moze jednak u Ciebie jest uszkodzone cos innego.
normalnie map sensor jest oddzielnie, ale nie w roverze, musieli go angole w kompa wbudowac  :/
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2007, 07:24:51 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
W roverze tez, ale nie w poldoroverze :)

[ Dodano: 2007-06-26, 12:07 ]
JAGOS, czy wymieniles filtr paliwa i sprawdziles cisnienie na listwie tak jak Ci mowilem? Jezeli nie masz czym zmierzyc to zglos sie do mnie.

A tak BTW to dlaczego o tych problemach nie napisales w aukcji? :)
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2007, 15:15:07 pm »

JAGOS

• Gość
Senn.....nie opisalem bo to sie zaczelo dziac dzien po wystawieniu aukcji. Wiem czemu szarpal........ otorz na 1 przewodzie od swiec urwal sie ten srodkowy przewod i nie sdykal sie ze swieca i przerywal. Naprawilem to i........ jest super. Teraz jest inny problem.......ciezko mi go odpalic. Rano jak wlaze do niego i od razu przekrecam kluczyk to pali ale za drugim razem musze wcisnac gaz do dechy i go krecic kilka sekund. Zalapie ale w przedziale od 1-3tys chodzi jak by na 3 garach pozniej kreci normalnie. ale jak juz zalaczy sie gaz to na gazie chodzi pieknie. Czy to wina pompy paliwa czy czegos innego?? dodam ze na benzynie na kazdym biegu w tym przedziale (od 1-3tys.) tak chodzi. powyzej juz kreci normalnie.

Senn moze to glupio zabrzmi ale gdzie jest ten filtr paliwa?? A no i nie mam jak sprawdzic tego cisnienia na listwie.  No i ile bys chcial za te przyjemnosc zeby mi to cisnienie sprawdzic??

P.s........jeszcze go nie sprzedalem i jakos na razie nie chce. koles zrezygnowal a i ja sie rozmyslilem:)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:08:11 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
moze to byc wina pompy, albo wtryskiwacza, tym bardziej ze masz gaz, filtr paliwa jest chyba na scianie grodziowej albo na lewym blotniku, idz za przewodem od listwy wtryskowej i powinienes na niego trafic
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2007, 23:34:01 pm »

JAGOS

• Gość
AndrewS#100,  wiesz bylo wszystko dobrze dopoki nie sknczyla mi sie waha. Wyjhechalem spod domu i pojechalem na benzynie na stacje LPG. jak dojechalem na stacje to zalalem gaz i mialem jechac wlac wahe no i .....zonk nie chcial odpalic.....mial tak malo wahy z nie odpalil. Braciak wyszedl i pobojal buda i zalapalo gdziesz troche benzyny i odpalilem i przeskoczylo na gaz. Ale zanim odpalilem to go troche krecilem.....mysle ze to byl kluczowy moment w ktorym zatarlem pompe paliwa....;/;/ Tylko ze zawsze jak wsiadam i przekrecam kluczyk to slysze jak popma pompuje benzyne....teraz jest tak samo,,,,,,,taki sam dzwiek...... A co do wtryskiwaczy to czy jesli byl by ktorys felerny to i czy by na LPG tez tak przerywal jak na benzynie?? Na LPG smiga jak rybka....... a 200zl za pompe wydac to kurcze lipnie a pozniej sie okaze ze jednak jest dobra

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2007, 00:40:39 am »

maras

• Gość
Wtryski i pompę możesz sprawdzić pośrednio bez, żadnych narzędzi. Musisz wyjąć całą listwę, rozłączyć wtyczki od wtryskiwaczy, pompę połączyć,żeby cały czas chodziła. Na styki wtrysków podajesz napięcie i patrzysz, czy równo rozpylają,czy nie ciekną po zamknięciu. Jeśli wszystkie będą równo działać, no to zostanie Ci któryś z pojedynczych elementów, czyli filtr paliwa(jeśli nie wymieniłeś, to zmień, jest na ścianie grodziowej w okolicy zaworu nagrzewnicy), regulator no i pompę. Wszystkie z tych el. sprawdzisz, jak już napisano, mierząc ciśnienie na listwie

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2007, 08:12:53 am »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
pompa mogla zassac jakiegos syfu z dna zbiornika, wiec musisz najpierw sprobowac wyczyscic caly uklad paliwowy
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2007, 09:34:40 am »

JAGOS

• Gość
Ok sprawdze To ale nurtuje mnie jedno pytanie........ Jesli byla by to wina wtryskow to chyba i na gazie by szarpal?? Czy nie?? Gaz tez jest podawany przez wtryskiwacze? No chyba ze sie myle....... A jesli tak jest to czemu na gazie mi nie szarpie?? Ale pojde wymienie ten filtr i oblukam jeszcze.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2007, 15:13:27 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
gaz nie jest podawany przez wtryskiwacze !!
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 06, 2007, 09:57:34 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Widzę że kolega może mieć ten sam problem co ja daaawno temu. W sumie to aż napisałem o tym artykuł ale był na potalu i zniknął (muszę go podesłac jeszcze raz jak znajdę).

WIęc tak u mnie sprawa wyglądała następująco: zasyfiony filtr paliwa zatkał wtryskiwacze tak skutecznie że nie podawał paliwa i auto nie chciało wogule gadać na benie. Pomogła wymiana filtra paliwa i wyczyszczenie wtryskiwaczy z takiej rdzawej mazi...

Co do gazu to masz zapwnie założoNy mikser przed przepustnicą ew. w fullwypasswersjon LPG masz oddzielne wtryskiwacze gazowe podajace gaz w fazie lotnej do kolektora obok wtryskiwaczy benzynowych.

I najwazniejsze zawsze i wszędzie: Przy jeździe na LPG wtryskiwacze benzynowe NIE PRACUJĄ!!!!. Proszę to zapamiętać....
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 06, 2007, 10:47:16 am »

JAGOS

• Gość
Bocian_s#313,  Wielkie dzieki za wyjasnienie mi o tym gazie......znam sie troszku na autkach ale szczerze mowiac nie wiedzialem o Tym gazie...... To i de sie zabierac za wykrecenie listwy z wtryskiwaczami i ten filtr Paliwa....... Mam nadzieje ze nie spieprze czegos podczas wyjmowania listwy.... :mrgreen:  Jak cos to napisze co i jak sie sprawuje....Pozdrawiam:)

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 07, 2007, 08:42:41 am »

Gifter

• Gość
a ja wymienilem sonde lambda z mojego przeszczepa i ten objaw zniknał :) tak wiec kolega może mieć to samo, bo sonda dostaje w dupe przez gaz i po jakims czasie nalezy ją wymienic ;) wtryski tez bo u mnie ustaly te problemy ale czasem lekko szarpnie a wymienilem juz wszystko zostaly tylko wtryski :) zaraz bede pisał temacik ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 10, 2007, 08:42:25 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
JAGOS ciesze sie ze nie sprzedales poldka bo jest nietuzinkowy ze wzgledu na motor :) Co do sprawdzenia cisnienia to oczywiscie nie oczekuje za to zadnych gratisow. W zyciu trzeba sobie pomagac, a ze mam manometr z odpowiednia koncowka to moge pomoc. Warunek jest jeden. Musisz byc w Wawie, ewentualnie w Czerniewicach :)
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 15, 2007, 00:24:07 am »

JAGOS

• Gość
Senn#1869,  no i do dzis dnia sie ciesze ze go nie sprzedalem..... a co do tego sprawdzenia to przy jakiejs okazji...... bo na razie kaski malo i sie musze skubac. Ja na razie mieszkam od ponad roku w wawie i jakos mi nie spieszno z niej wybyc wiec na pewno jakos sie skumamy.  NA razie mam inne sprawy na glowie ale jak sie uporam to pewnie bede wolniejszy. NAwet nie mam czasu odkrecic wtryskow i wymienic filtra paliwa....Ale juz niebawem..... Dzieki za wsparcie i pozdrawiam:) A jak sie uporam ze swoim problemem to na pewno sie odezwe i go tu opisze....:)

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 15, 2007, 23:17:59 pm »

KraseK

• Gość
Ostatnio po wymianie silnika przerabiałem podobne objawy u siebie.
Winnym okazała sie listwa wtryskiwaczy (dobrze jak sie ma skad czesci podmieniac).

PO wyczyszczeniu i wymoczniu w nafcie przetestuje ja na 2 silniku. Z ciekawostek dodam ze ma przejechane 84kkm i nie dimaga. A stara po 150kkm i do tego ok 60 na LPG działa bez zarzutu.