Autor Wątek: Rozstrajanie się silnika podczas jazdy  (Przeczytany 1350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozstrajanie się silnika podczas jazdy
« dnia: Luty 12, 2009, 20:20:33 pm »

OsKiMaN

• Gość
Witam,

nie owijając w bawełnę od razu piszę co dolega mojemu caro+ 98r. na boschu (z LPG.).

Otóz, podczas jazdy, najczęściej tej ostrzejszej (tj. zmiana przy 4-5k obr) elektryka silnika zaczyna wariować, jakby na ułamek sekundy wyłączając zapłon, co skutkuje momentalnym szarpnięciem samochodu i zapaleniem się kontrolki nieuzbrojonego silnika. Czasem jest to jedno szarpnięcie, czasem cała seria co jest mocno irytujące. Niekiedy dzieje się tak i na biegu jałowym, kiedy obroty spadają, aczkolwiek na tak krótki okres czasu, że silnik nawet nie gaśnie. Dodatkowo dodam, że towarzyszy temu charakterystyczny dźwięk, jak przy przełączaniu między gazem a benzyną. Jakieś pół roku temu były wymieniane przewody WN, świece, oraz 3-4 miesiące temu cewka zapłonowa (z innych powodów, aczkolwiek wymieniane ;p). Dodatkowo, nie wiadomo z jakich przyczyn i zupełnie bezpodstawnie zapalają się kontrolki zuzycia klocków hamulcowych (chociaż czujniki nie są podłączone), spalonej żarówki (chociaż wszystkie sprawdziłem i jest Git) oraz niekiedy obrotomierz zaczyna świrować przy włączaniu np kierunkowskazów. No i do tego żarząca się kontrolka braku ładowania akumulatora... Dzisiaj zrobiłem reset komputera (poprzez zdjęcie minusowej klemy i zagrzanie autka na wolnych obrotach na benzynie) i silniczek chodzi nieco równiej niż przedtem, aczkolwiek dalej zdarzają się takie "skoki". A i właśnie przypomniało mi się, że są również problemy z przełączeniem auta na gaz. Niekiedy żółta kontrolka chaotycznie mruga, kiedy zielona świeci równomiernie...
Jednym słowem przedziwne rzeczy dzieją się z moim poldziem, a już raz zainwestowałem 50zł w elektryka który zapewnił, że "skoki" znikną (po regulacji czegoś komputerem, przy której nawet mnie nie było ;/)

Z góry dzięki za pomoc i mam nadzieje, że coś na to poradzicie ;))

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2009, 20:42:36 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Przede wszystkim określ, czy odcina Ci zapłon na gazie czy na benzynie. Po drugie sprawdź miernikiem napięcie ładowania (w maju miałem taką sytuację, że bez powodu zapalała się kontrolka tylnych przeciwmgłowych i spalonej żarówki; szarpał przy tym dość mocno - przyczyna: napięcie ładowania ok 17 V i zdechnięty regulator napięcia). Czy pali Ci jakieś bezpieczniki?
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2009, 20:47:42 pm »

OsKiMaN

• Gość
Bezpieczników nie pali żadnych, szarpie i na gazie i na benzynie, chociaż na gazie o wiele częściej. A regulator napięcia był wymieniany kilka miesięcy temu, chociaż nie zaszkodzi sprawdzić ;)