Autor Wątek: Płyn chłodniczy na świecach?  (Przeczytany 2442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Płyn chłodniczy na świecach?
« dnia: Lipiec 21, 2009, 21:54:02 pm »

Offline kuuuba777

• Sympatyk
    • Atu + 1.4 16V
Mam zamiar kupić poldka z silnikiem 1.4 rovera i oglądałem dzisiaj auto które sprzedaje państwowa firma- nastała prywatyzacja:) problem w tym że za późno pojechałem i obejrzałem go tylko z zewnątrz. Jutro się wybieram wcześniej aby się przejechać itd. Dzisiaj natomiast udało mi się porozmawiać z człowiekiem który trochę jeździł tym wozem i się dowiedziałem że autko dobrze się sprawowało tylko miało jeden feler... ten człowiek powiedział tak: "co 1000km trzeba "przedmuchiwać" świece bo się zbiera woda w jednym z kanałów" nie wiem do końca co miał na myśli ale wydaje mi się że płyn chłodniczy. Od razu pomyślałem o uszczelce pod głowicą ale gość mówił że to nie takie proste... Oni w tej firmie mają swojego mechanika no i uszczelka pod głowicą została zrobiona, nic się nie zmieniło wiec nastepny typ padł na komputer-wymiana nic nie dała i sprawa została nierozwiązana do dzisiaj. I tu pojawia się moje pytanie: czy ktoś z was wie co to może być? samochód ma przejechane 189tys z tego co pamiętam. Gość powiedział że trzeba czyścić świecę co 1000km wiec jeździli z tą usterką napewno ładnych pare tys kilometrów. Gdyby to było coś poważnego to chyba by tyle nie pojeździł nie? To moja teoria ale chce zapytać ludzi co się na tym znają (może ktoś mial już coś podobnego) Ja dodam jeszcze tyle że oprócz tego samochód sprawował się podobno całkiem dobrze.
P.S Myślę że ten człowiek nie miał powodu żeby ściemniać bo jemu przecież nie zależy na sprzedaniu tego auta....

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2009, 23:12:36 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
plyn na swiecy to praktycznie = uszczelka, peknieta tuleja, ktory to cylinder ??
jesli pierwszy od paska, to moze byc ostatecznie uszczelka kolektora ssacego , ale to praktycznie nie spotykane w podoroverowym silniku z metalowym kolektorem ssacym  :roll:
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2009, 09:14:28 am »

Offline kuuuba777

• Sympatyk
    • Atu + 1.4 16V
zapytałem się tylko czy to przy ostatnim cylindrze bo pamiętam że w 1.6 zazwyczaj tam ją wydmuchiwało ale ten koleś powiedział że ostatni nie ale nie wie który. Dzisiaj pogadam z tym ich mechanikiem to się może czegoś wiecej na ten temat dowiem.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2009, 09:57:54 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
ale onpowiedział że płyn zbiera się w kanale świecy, a nie na samej świecy od strony elektrody. Wiec uszczelka nie ma nic do tego.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 22, 2009, 13:18:30 pm »

Offline kuuuba777

• Sympatyk
    • Atu + 1.4 16V
Właśnie jestem po rozmowie z mechanikiem i on powiedział że płyn zbiera się nad świecą więc to nie uszczelka... już mało z tego rozumiem ale chyba stingerek
Cytuj (zaznaczone)
ale onpowiedział że płyn zbiera się w kanale świecy, a nie na samej świecy od strony elektrody. Wiec uszczelka nie ma nic do tego.

jest bliżej prawdy. Powiedzcie mi co to może być bo kurcze muszę dać odpowiedź do jutra do 9 rano inaczej poldek pójdzie na złom:/

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2009, 15:10:48 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Szczerze powiem że jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem. Pozostaje peknięta głowica gdzieś nad gniazdem świecy. No chyba że kapie gdzieś z nad maski ale to raczej nierealne bo jak silnik się nagrzewa to by wysychało.

U mnie raz się zdarzyło że woda stała w gniazdach świec ale wtedy były zdjęte przewody i pokrywa a maska nie ma wygłuszenia. Zimą woda skraplała się na górnej cześci maski a potem kapała centralnie na świece ale to nie to raczej.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 22, 2009, 15:32:29 pm »

compile

• Gość
Mieliśmy my tak kiedyś w 1.4 głowica poszła na złom, pociło się gdzieś w połowie wysokości tego otworu na świece. Od jeżdzenia na wodzie chyba głowicę przeżarło :D

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 22, 2009, 15:56:03 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Jesteś pewien że to płyn ?
Weź na palec i na język, jak będzie poczatkowo słodki a za chwile bardzo gorzki i cierpki to znaczy że to borygo.

Jedyne miejsce skąd może się tam dostać płyn to głowica bo może być pęknięta ale też nie koniecznie. u mnie miałem mokro jak nie było wygłuszenia pod maską, kapało na osłonę przewodów i powolutku ściekało na doł.
Inna sprawa że nawet zalanie tych kanałów do pełna wodą, przy sprawnych kablach i świecach NIE MA PRAWA zrobić na silniku najmniejszego wrażenia.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2009, 20:19:15 pm »

compile

• Gość
Stingerek nie pleć głupot, pamiętam co się działo z silnikiem;]

Kuuuba777  daj sobie spokój z tym autem, chyba że chcesz wymienić całą głowicę.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2009, 20:29:20 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
napisałem że zalanie kanałów wodą nie robi na silniku wrażenia, ale pęknięcie głowicy go dyskwalifikuje.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2009, 20:58:18 pm »

compile

• Gość
Kuuuba777 napisał że zbiera się woda, co wskazuje na uszkodzoną głowicę, więc nie wiem po co piszesz, że w niczym to nie przeszkadza, powoduje to bowiem przeskok iskry!
Trzeba dodać, że dziurka  w głowicy będzie się powiększała, oczywiście można tak jeździć tylko po co kupować padło?

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2009, 21:48:04 pm »

compile

• Gość
To weź sobie jutro nalej wody na świece i potem napisz czy dobrze chodził ;]

I już na ten temat nie filozuj!!

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 23, 2009, 01:07:41 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

To weź sobie jutro nalej wody na świece i potem napisz czy dobrze chodził ;]

Dobrze chodził, nie raz i nie dwa.
Jak pragnę zdrowia, jutro nagram ci filmik jak chodzi 2.0DOHC z zalanymi świecami wodą po sufit.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 23, 2009, 14:29:15 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl
Tylko film krec z dala od auta - jak Cie dupnie pare tysiecy wolt to fryzury do przyszlych Czerniewic nie uporzadkujesz  :mrgreen:

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 24, 2009, 14:03:55 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
dlaczego odrazu ze nie warto kupowac? fakt moze i padła nie warto kupowac, ale jesli kolega wyrwałby ten samochód za niewielkie pieniądze to czemu, nie zmieni głowice i bedzie dalej smigał :D