Autor Wątek: Wałek rozrządu Polonez GSI  (Przeczytany 3761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wałek rozrządu Polonez GSI
« dnia: Sierpień 04, 2009, 14:18:17 pm »

strowger

• Gość
Witam, naczytałem się sporo na temat małej wytrzymałości wałków rozrządu w silnikach GSI, no i teraz mam małą zagwozdkę - u mnie na liczniku ponad 287 tysięcy, a nic w tym silniku nie robiłem jeszcze - jednak jadę odwiedzić Chorwację no i jak mucha natrętna chodzi mi po głowie myśl, że jak ma paść, to padnie właśnie wtedy i właśnie ten nieszczęsny wałek, choć auto przez 9 lat nigdy nie zawiodło.

Dodam, że silnik bardzo żwawy, nie bierze oleju, szybko się wkręca na obroty... niby wszystko dobrze, a jednak pewne obawy są...

Koledzy poradźcie - co robić? Wymieniać czy może olać? Jak sprawdzić czy wałek jest w dobrym stanie nie rozkręcając silnika? W GSI to nieco upierdliwe...

Dzięki z góry za wszystkie rady.

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2009, 14:52:20 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak ci zacznie padac ,to dwa razy zrobisz chorwacje i z powrotem ,zanim bedzie trzeba  wymienic
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2009, 22:03:23 pm »

strowger

• Gość
Cytat: "KGB"
jak ci zacznie padac ,to dwa razy zrobisz chorwacje i z powrotem ,zanim bedzie trzeba  wymienic

OK, to mi wystarczy, jeszcze jedno pytanie jeśli mogę: po czym poznam, że wałek właśnie się skończył?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2009, 22:10:18 pm »

wito

• Gość
auto zacznie słabnąć bo płukanie cylindrów będzie coraz gorsze, pojawi sie putrtanie z wydechu i takie tam. Możesz zdjac dekiel zaworowy i zobaczyć czy wszystkie zawory uchylają się prawidłowo, ale przed wyjazdem nie zawracaj se tym glowy.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2009, 23:45:50 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Ja bym sie zaopatrzył w spory kawałek drutu, dużo taśmy "powertape" zapasowy pasek rozrządu, kilka świec, ze dwa metry węża paliwowego no i oczywiście pasek klinowy.
Pozatym ten  silnik nawet na denaturacie i zalany kujawskim pojedzie i dojedzie na 2 garach.. więc wałek rozrzadu to ostatnia rzecz którą powinieneś się martwić.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2009, 23:52:48 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Cytat: "Stingerek"
więc wałek rozrzadu to ostatnia rzecz którą powinieneś się martwić.

Hydrowałki lubią się wycierać.  :P
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 05, 2009, 00:09:14 am »

strowger

• Gość
Ja bym sie zaopatrzył w spory kawałek drutu, dużo taśmy "powertape" zapasowy pasek rozrządu, kilka świec, ze dwa metry węża paliwowego no i oczywiście pasek klinowy.
Pozatym ten  silnik nawet na denaturacie i zalany kujawskim pojedzie i dojedzie na 2 garach.. więc wałek rozrzadu to ostatnia rzecz którą powinieneś się martwić.

Pasek rozrządu zmieniony jakieś 30kkm temu, wąż paliwowy przy GSI to chyba się nie przyda, pasek klinowy a nawet dwa mam od zawsze w bagażniku, choć nigdy się nie przydały, świec to mam ze 12, bo jak wymieniam, to starych nie wyrzucam, tylko zostawiam w bagażniku. "Ponadplanowo" wezmę zatem litr Petrygo i w drogę ;).

Swoją drogę ciekaw jestem reakcji innych kierowców na Poloneza w tych rejonach.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 05, 2009, 00:15:51 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Mnie się na radyjku pytali "co ja tu robie i ja mam zamiar do domu wrócić" jak pojechałem swoją ohavałką z przemyśla do warszawy :D Wszak... blach RP w stolicy robią wrażenie :D

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2009, 00:26:57 am »

strowger

• Gość
Mnie się na radyjku pytali "co ja tu robie i ja mam zamiar do domu wrócić" jak pojechałem swoją ohavałką z przemyśla do warszawy :D Wszak... blach RP w stolicy robią wrażenie :D

Ja wielokrotnie byłem w Warszawie, Krakowie czy Gdańsku i nikt mnie nie docenił... ;)

Blachy mam "egzotyczne", bo FSU...