Autor Wątek: rozrusznik ??  (Przeczytany 2376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rozrusznik ??
« dnia: Sierpień 21, 2009, 19:14:52 pm »

maly20202

• Gość
Witam mam problem z moim PN od jakiegoś czasu ( już ponad rok) mam dziwny objaw z rozrusznikiem otóż polega on na tym ze gdy silnik się nagrzeje rozrusznik nie chce kręcić słychać tylko takie cyk i nic więcej po kilku próbach zapali. Z początku to mi nie przeszkadzało do czasu gdy musiałem go pchać żeby odpalić. Miałem drugi rozrusznik 100% dobry od brata  polda rozwalił i poszedł na żyletki a części zostały :) założyłem i dalej to samo, dzisiaj wymieniłem automat, bendix, tuleje, szczotki no i dalej to samo gdy chce odpalić słychać ino takie cyk i nic więcej się nie dzieje zauważyłem też ze przygasają kontrolki na desce ale wydaje mi się ze to chyba nie będzie miało nic wspólnego z moim problemem
Wiecie co to może być ?? Poldek 1,6 Gli Abimex

rozrusznik ??
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2009, 20:00:38 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Jak przygasają kontrolki na zegarach to znaczy, że rozrusznik pobiera duży prąd ale z jakiegoś powodu nie kręci. Najczęściej są to tulejki. Czy przed założeniem sprawdziłeś czy rozrusznik kręci się po podłączeniu do akumulatora ? Teraz sprawdź czy zakręci podając plus bezpośrednio z akumulatora. I czy jest dobra masa między silnikiem a nadwoziem. A jak wszystko OK to pozostała jeszcze kostka stacyjki - też lubi się psuć. Tylko wtedy nie przygasają kontrolki...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

rozrusznik ??
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2009, 20:16:42 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "DF"
Teraz sprawdź czy zakręci podając plus bezpośrednio z akumulatora.

Wlasnie tak kiedys sie odpalało mojego :D ahh :] ale nie pamietam jaki był problem... Kontrolki przygasajace to normalna sprawa chyba, jak normalnie sie kreci to tez lekko przygasaja...

rozrusznik ??
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2009, 23:27:46 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
PRZEKAŹNIK ROZRUCHOWY !

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

rozrusznik ??
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2009, 07:48:15 am »

maly20202

• Gość
po wymianie tulej i innych rzeczy był sprawdzany i normalnie kręci, kostka dobra sprawdzałem. Gdzie znajdę ten przekaźnik rozruchowy ?? i jak obadać czy jest dobry ??

rozrusznik ??
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2009, 10:07:15 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Nie znajdziesz go bo go nie masz chyba, że sam zamontowałeś...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

rozrusznik ??
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2009, 10:38:28 am »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Sprawdź/wymień kabelek co idzie od stacyjki do rozrusznika czerwony sprawdź jaka jest końcówka (konektorek?) naładuj porządnie akumulator. Też miałem takie kwiatki puki nie zmieniłem połowy elementów układu rozruchowego napchałem się jak głupi!

Aha wymiana tuleji i tak nic nie daje jak się zużyły raz za chwile znów będą do wymiany. Trzeba nasmarować dobrze rozrusznik tam na ułożyskowaniu tak żeby pływał w smarze i bedzie git. Sprawdzone.
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

rozrusznik ??
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2009, 10:41:28 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
A przekaźnik załatwia sprawę.
Koszt około 10 zł i nie więcej niż 30-40 minut dłubania (robota prosta i przyjemna, nawet ręce sobie cieżko przy tym pobrudzić)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

rozrusznik ??
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2009, 10:54:43 am »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Wtedy jeszcze o takim nie myślałem zresztą chciałęm zlikwidować przyczynę.
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

rozrusznik ??
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2009, 12:55:26 pm »

maly20202

• Gość
pokombinuje z tym przekaźnikiem zobaczę co się będzie dalej działo bo wina rozrusznika to nie jest dzisiaj przekręcałem z jeżdżącego Poldka i dalej te same objawy a mój normalnie pracuje w tamtym

rozrusznik ??
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 22, 2009, 17:13:01 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Kabel, kostka stacyjki.
Podłącz czerwony kabelek od automatu bezpośrednio pod plus akumulatora.
jak odpali to zamontuj przekaźnik rozruchowy.

rozrusznik ??
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2009, 02:28:25 am »

maly20202

• Gość
Śmiga ładnie i pięknie po zamontowaniu tego przekaźnika jak na razie nie miałem jeszcze takiej sytuacji żeby nie chciał zaskoczyć Dzięki chłopaki wielkie zobaczę co się będzie działo w tym tygodniu bo nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca :D