Autor Wątek: Strzał podczas odpalania  (Przeczytany 1468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Strzał podczas odpalania
« dnia: Listopad 08, 2009, 22:57:14 pm »

sws

• Gość
Witam
Mam problem z moim truckiem. Mam w nim silniczek 1,6 Abimex z gazem i problem z nim, a mianowicie:
Samochód stał ok 2-3 dni nie odpalany, chciałem go odpalić. Próbowałem go na zmianę zapalać na benzynie i gazie. Nie pamiętam na jakim paliwie załapał na chwilkę i zgasł, potem znów załapał i zgasł i za trzecim razem załapał, strzał pod maską, zgasł i poleciała wielka chmura dymu z pod maski. Jak otworzyłem maskę to nic nie pękło tylko wywaliło mi korek od oleju na pokrywie zaworów. Potem nie chciał się ten korek zakręcić więc podłożyłem jeszcze jedną uszczelkę i się zakręcił. Po tym strzale odpalił od jednego przekręcenia. Olałem sprawę bo myślałem, że to jednorazowy wybryk. Ale:
Dzisiaj miałem taki sam przypadek tylko po ok 24 godzinnym postoju. Odpalałem na benzynie. To samo się działo, tylko ta chmura dymu wydawała mi się większa. Zakręciłem korek z powrotem i odpalił odrazu i jechał normalnie.
Powiedzcie mi co się może dziać z silnikiem. Zapach tego dymu wydawał mi się (ale tylko wydawał) jakby zapach spalin. Pomóżcie.
Pozdrawiam

Strzał podczas odpalania
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2009, 23:02:59 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Zalałeś silnik i eksplozja nastąpiła w kolektorze dolotowym zamiast w cylindrze.

Wymień świece.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Strzał podczas odpalania
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2009, 23:20:22 pm »

sws

• Gość
I od tego mogło wywalić korek od oleju w pokrywie zaworów? Jutro wymienię świece i kable bo są prawdopodobnie stare (a mam nowe na pace i mi się nie chciało wymienić). Powiedzcie mi jeszcze jakie świece polecacie do tego silniczka z gazem.

Strzał podczas odpalania
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2009, 09:39:10 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Mogło od tego wywalić korek oleju :)
Do pokrywy zaworów jest doprowadzona odma z puszki filtra powietrza.
Podczas tego kręcenia na zmianę benzyna gaz nazbierało się oparów w puszcze a może i podpokrywą. Wystarczy że świeca bedzie nie te ges albo zawór dolotowy sie nie zdąży domknąć i już masz wystrzał. Ciesz się że to "gniotsia nie łamiotsja" bo jak byś miał plastikowy kolektor .... to było by nędznie :)

Przez takie chechłanie bełta-gaz na zmianę przez pół godziny kumpel spalił auto. BMW E34

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...