Autor Wątek: Falujące obroty.  (Przeczytany 2787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Falujące obroty.
« dnia: Grudzień 06, 2009, 17:03:58 pm »

siny

• Gość
Mam silnik 1.6GLI z punktowym wtryskiem Bosch w benzynie bez gazu. Jak silnik pracuje na wolnych obrotach to niekjiedy faluja obroty, albo wskakuje na troszke wyższe jakby był na ssaniu a po chwili wszystko wraca do normy. Z tego co wiem to w tym silniku nie ma krokowca tylko potencjometr wolnych obrotów. Chciałbym wiedzieć czy to prawda i czy to ten potencjometr jest tego przyczyną. Pozdro

Falujące obroty.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2009, 22:23:30 pm »

Offline Plus98

• Sympatyk
    • FSO Polonez Kombi 1.6 MPi
Warto sprawdzić też naciąg linki gazu, która za mocno naciągnięta powoduje włączanie i wyłączanie styku wolnych obrotów i falowanie obrotów. Wyraźnie poluźnij linkę to się przekonasz.

Falujące obroty.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2009, 22:45:24 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Nie znam się na wtrysku Boscha, ale przyuważyłem, że w innym temacie opisujesz problem z alternatorem. Zacznij od tego, jak falowanie obrotów nie zniknie to zajmij się resztą. U mnie w Abimexie przeczyszczenie krokowca i urządzenia wtryskowego nie pomogło, dopiero wymiana starego alternatora, który był w opłakanym stanie, na nowy zlikwidowała problem.
LOW & SLOW

Falujące obroty.
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 07, 2009, 19:46:29 pm »

siny

• Gość
Dzieki chłopaki. A jeśli chodzi o alternator to ładowanie mam eleganckie tylko łożyska do wymiany ale jak piszecie to on może byc przyczyna to wymienie też szczotko trzymacz i wtedy zobacze. Pozdro

Falujące obroty.
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 17, 2009, 13:08:21 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
Cytat: "siny"
Z tego co wiem to w tym silniku nie ma krokowca tylko potencjometr wolnych obrotów

dokladniej serwomotor jak to mnie kiedyś KGB poprawiał. A czy podczas pracy na wolnych obrotach, po wcisnieciu pedału gazu w podłogę, złapie muła tj. obroty spadna i po chwili ida w górę?
nie masz hebla w gazie?! To narazie!

Falujące obroty.
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2009, 17:04:37 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
pewnie TPS nawala
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW