Autor Wątek: Ciśnienie oleju w 1,9 GLD  (Przeczytany 2325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciśnienie oleju w 1,9 GLD
« dnia: Luty 25, 2010, 08:34:18 am »

harry.tz

• Gość
Witam,

Mam problem w swoim Polonezie z zagrzaniem go do 90 stopni. W lecie ciężko go zagrzać a o zimie to już nie mówię nawet... W celu dogrzania włożyłem kartonik przed chłodnicę i problem znikł. Ale zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z ciśnieniem oleju:
- przy normalnej pracy i niedogrzanym silniku ciśnienie mam w granicach 0,36 - 0,4 wg wskazania czujnika;
- przy zagrzanym samochodzie do 90 stopni a nawet ciutke powyżej ciśnienie mi "skacze":
a) jeśli auto jest na biegu a silnik "ciągnie" to mam wskazanie j.w. czyli około 0,36 - 0,4;
b) jeśli wrzucę auto na luz, żeby się dotoczyć do skrzyżowania, wtedy ciśnienie mi spada do 0,16 - 0,18.

Nie wiem czy się tym martwić czy nie, trochę mnie to zdziwiło i zacząłem się zastanawiać o co może chodzić??

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2010, 15:25:47 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
harry.tz, ja bym się tym wskaźnikiem nie sugerował wogóle. Nie przejmuj się o ile nie świeci się kotrolka zbyt niskiego ciśnienia.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2010, 15:31:17 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
nie wiem jak w GLD ale w OHV-ce to norma.
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

Re: Ciśnienie oleju w 1,9 GLD
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2010, 19:47:17 pm »

snikers

• Gość
Cytat: "harry.tz"
Witam,

Mam problem w swoim Polonezie z zagrzaniem go do 90 stopni. W lecie ciężko go zagrzać a o zimie to już nie mówię nawet... W celu dogrzania włożyłem kartonik przed chłodnicę i problem znikł. Ale zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z ciśnieniem oleju:
- przy normalnej pracy i niedogrzanym silniku ciśnienie mam w granicach 0,36 - 0,4 wg wskazania czujnika;
- przy zagrzanym samochodzie do 90 stopni a nawet ciutke powyżej ciśnienie mi "skacze":
a) jeśli auto jest na biegu a silnik "ciągnie" to mam wskazanie j.w. czyli około 0,36 - 0,4;
b) jeśli wrzucę auto na luz, żeby się dotoczyć do skrzyżowania, wtedy ciśnienie mi spada do 0,16 - 0,18.

Nie wiem czy się tym martwić czy nie, trochę mnie to zdziwiło i zacząłem się zastanawiać o co może chodzić??

na dziendobry termostat bo silnik nie lubi byc niedogrzany a te termostaty lubia zaciac otwarte, a po czasie sie zamknac na amen i wtedy to duzy problem bo latwo zagotowac silnik. co do cisnienia, najprawdopodobniej zaworek odmy dokonal zywota i sie nie zamyka. tu nie ma sie czym przejmowac, jesli olej terminowo wymieniany i ilosc OK to nic nie bedzie sie dziac

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2010, 19:49:21 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Jeśli na zagrzanym silniku na wolnych obrotach ciśnienie oleju wynosi powyżej 100 kPa (0.1 MPa, 1 bar) a pod obciążeniem powyżej 0.3 MPa (300 kPa, 3 baty) - to jest OK.
Grunt, by podczas pracy nie zapalała się kontrolka zbyt małego ciśnienia oleju, bo to oznacza spadek jego ciśnienia poniżej 30 kPa (0.03 MPa, 0.3 bara). Wtedy praca silnika pod obciążeniem jest absolutnie niedopuszczalna, a i na luzie za długo przed usunięciem defektu, pracować nie powinien.
Ważne jest też, jaki olej jest w silniku. Jeśli owe wskazania masz na oleju o lepkości 10W40 lub "lepszej", tj. 5W40 czy 0W40 - to silnik jest OK. Jak do tego nie bierze za dużo oleju (max 1 litr na 10 kkm, czyli 100 mll na 1000 km) - to jest cacy.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2010, 23:55:47 pm »

Offline martinez#1970

• Klubowicz
:shock: Ooo, to ciekawych rzeczy się tutaj dowiaduję...

Odkąd kupiłem auto mam podobnie jak pisze harry.tz. Wskaźnik oleju lubi się bujnąć o jedną podziałkę w dół, głównie w sezonie jesienno-zimowym. Po chwili wskazówka sama wraca do pionu. Już dawno przestałem zwracać na to uwagę.

Motor uważam za rozgrzany kiedy termometr pokaże 75 stopni, 90 to u mnie rzadkość. Mogę uzyskać taką temperaturę gdy auto długo stoi z silnikiem pracującym na wolnych obrotach, na przykład w dużym korku ulicznym. Zresztą przy 90 st. na wskaźniku od razu włącza się wiatrak i zaczyna schładzać.

Cytat: "snikers"
na dziendobry termostat bo silnik nie lubi byc niedogrzany. co do cisnienia, najprawdopodobniej zaworek odmy dokonal zywota

Czyli rozumiem, że mam problem? Przy następnej wizycie w warsztacie mam im kazać wymienić te pieści :?:
Cytat: Macki
Nieuchronnie nadchodzą czasy, kiedy to Poldasy bardziej spawać niźli ciąć opłacać będzie się... :]

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2010, 21:17:04 pm »

snikers

• Gość
Cytat: "martinez"
Cytat: "snikers"
na dziendobry termostat bo silnik nie lubi byc niedogrzany. co do cisnienia, najprawdopodobniej zaworek odmy dokonal zywota

Czyli rozumiem, że mam problem? Przy następnej wizycie w warsztacie mam im kazać wymienić te pieści :?:

problem, nie problem. to nie te czasy ze trzeba bylo zaslaniac chlodnice kartonem. u siebie wymienialem termostat i cala zime do roboty to zapalenie auta w garazu odsniezenie wyjechanie + 600m lekka noga i auto sie zagrzewalo powyzej 70. potem juz normalnie daje oddychac turbinie.

ale to tak w ramach OT. a co do oleju i odmy, w wolnossacym jak mi padla to sie nie przejmowalem. w turbo nie mam wogole i mam rurke wyprowadzona nieprzepisowo (ale to dlatego ze zapomnialem jak bralem silnik bo tak bym zalozyl)

JEDYNA ZASADA, ODMA NIE MOZE BYC ZATKANA.