Autor Wątek: Nagrzewanie świec TRUCK 1.9 D  (Przeczytany 3822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nagrzewanie świec TRUCK 1.9 D
« dnia: Marzec 24, 2011, 12:11:41 pm »

SimonekD

• Gość
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem forum, i liczę na Waszą pomoc.
Posiadam POLONEZA / Daewoo Truck'a 1997r 1.9 D
W sumie 2miesiace temu go kupiłem, więc za wiele nie wiem o jego przeszłości. Po zakupie jeździł odpalał normalnie.
Przez ostatni miesiąc (mrozy) stał. Naładowałem akumulator i próbowałem odpalić. Odpalił jednak chodził na 2 garach nie reagował prawie na gaz po chwili sam się wyłączał. Później zaobserwowałem, że lampka świec zdarza się, że gaśnie zapala gaśnie zapala się tak pyka i auto nie pali ( kręcę wskakuje na 1tyś obrotów i gaśnie. Zdarza się, że przy zapłonie w ogóle nie migną świece.
Czy to świece do wymiany, czy jakiś przekaźnik ( automat je obsługujący )?
Pozdrawiam i dziękuję.

Odp: Nagrzewanie świec TRUCK 1.9 D
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2011, 18:29:10 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Odpalił jednak chodził na 2 garach nie reagował prawie na gaz po chwili sam się wyłączał.
Ten problem miałem. Pomogła wymiana filtra paliwa i wyczyszczenie jego obudowy.

Przed odpalaniem pompowałeś paliwo gruszką na wężu?

Co do świec-steruje nimi przekażnik (pod maską, pudełko jak paczka fajek, na lewym fartuchu, nieopodal pompy hamulcowej). Może być tak, że coś w nim nie kontaktuje lub jest problem ze sterowaniem.
Sterowanie można sprawdzić miernikiem, czy prąd dochodzi jak powinien-gdy kluczyk jest w pozycji zapłon (świecą się kontrolki) powinien dochodzić stale prąd pod jeden z 4 cienkich kabli. Niestety teraz nie powiem dokładnie który, ale chyba niebieski. Dalej te cienkie kable to: kontrolka; masa; rozrusznik(grzanie świec dzięki temu jest wyłączane podczas kręcenia rozrusznikiem i wyłączone zostaje)
Do tej puchy przychodzą też 2 grubsze kable-stały plus oraz wyjście na świece.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2011, 19:09:54 pm »

waszczo

• Gość
Cytat: SimonekD on Dzisiaj o 12:11:41
Odpalił jednak chodził na 2 garach nie reagował prawie na gaz po chwili sam się wyłączał.
Ten problem miałem. Pomogła wymiana filtra paliwa i wyczyszczenie jego obudowy.

U mnie też tak było, zatykało się sitko w zbiorniku paliwa i nie mógł zaciągnąć ropy, w wężach były bąbelki powietrza. Odkręć dekiel pod kołem zapasowym, potem wyciągnij rurkę i sprawdź jak wygląda sitko na jej końcu.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2011, 19:10:41 pm »

SimonekD

• Gość
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc...dopiero teraz odczytalem;) Właśnie mój mechanik powiedział, że nie miał prawa odpalić bo trzeba sobie paliwko zaciągnąć pompka;P ( hehe mój pierwszy samochód taki i nie miałem pojęcia;))
Dziękuje za wpisy;]

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2011, 19:12:34 pm »

SimonekD

• Gość
Co do świec-steruje nimi przekażnik (pod maską, pudełko jak paczka fajek, na lewym fartuchu, nieopodal pompy hamulcowej). Może być tak, że coś w nim nie kontaktuje lub jest problem ze sterowaniem.
Sterowanie można sprawdzić miernikiem, czy prąd dochodzi jak powinien-gdy kluczyk jest w pozycji zapłon (świecą się kontrolki) powinien dochodzić stale prąd pod jeden z 4 cienkich kabli. Niestety teraz nie powiem dokładnie który, ale chyba niebieski. Dalej te cienkie kable to: kontrolka; masa; rozrusznik(grzanie świec dzięki temu jest wyłączane podczas kręcenia rozrusznikiem i wyłączone zostaje)
Do tej puchy przychodzą też 2 grubsze kable-stały plus oraz wyjście na świece.

A to sprawdze mimo wszystko bo nie podoba mi sie to pykanie i miganie swiec.
Pozdrawiam, dziękuję;)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2011, 21:11:13 pm »

Offline RSilak

• Sympatyk
    • Atu+ GT
w razie czego to powinienem mieć taki sterownik :)
FSO Polonez ATU GT
(Polsko-Japońsko-Szwedzka hybryda)
Serwis Bartniki. Mechanika Pojazdowa, Diagnostyka Komputerowa.
Jest 2.0 16v

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2011, 15:55:56 pm »

waszczo

• Gość
Właśnie mój mechanik powiedział, że nie miał prawa odpalić bo trzeba sobie paliwko zaciągnąć pompka;P

eeee, powinien odpalić :) U mnie w ogóle niema tej pompki, jest założony zwykły filterek na wężu (taki jak do benzyny przezroczysty z zółtym środkiem) i bez problemu sam ciągnie paliwo.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2011, 21:27:31 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
i bez problemu sam ciągnie paliwo.

U mnie pierwsze odpalenie poldka było po półrocznej przerwie (do mnie dojechał na lince) i niestety nikt nie pomyślał (łącznie ze mną, ale wtedy po prostu nie wiedziałem) żeby podpompować paliwo i rozrusznikiem trzeba było kręcić na tyle długo, że dwa akumulatory (połączone szeregowo) rozładował...

Trzeba podpompować po postoju dłuższym niż miesiąc, puszka z filtrem ropy musi być pod czubeczek zalana. ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 21:27:56 pm wysłana przez kuba92 »