Autor Wątek: Porady odnosnie malowania  (Przeczytany 11444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Porady odnosnie malowania
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 31, 2011, 23:24:43 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Odstępy pasów? w sensie nie równomiernie położona baza? czy kolejnych warstw?
A może pistolet który na krawędziach daje "mocniej"
Przy drobnych elementach wychodzi super.

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 01, 2011, 09:44:27 am »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
przy drobnych elementach typu ta listwa wąska czy nosek wychodzi super bo strumień rozpyla prosto kryjąc całą powierzchnie.

klapa jest duża więc musiałbyś rozpylać w tę i we w tę w mniejszych odstępach(ciaśniej) żeby pokryło i pasów nie było widać
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 01, 2011, 23:20:12 pm »

rewu

• Gość
ew. było za gorąco, użyłeś nitro które za szybko odparowuje, lub dodałeś za dużo utwardzacza :)

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 02, 2011, 07:21:06 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
lub dodałeś za dużo utwardzacza :)
Bazy nie rozrabiałem już była gotowa
klapa jest duża więc musiałbyś rozpylać w tę i we w tę w mniejszych odstępach(ciaśniej) żeby pokryło i pasów nie było widać
Czyli robić ciaśniej te "pasy"

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 02, 2011, 21:09:22 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
Czyli robić ciaśniej te "pasy"

Tak :-)
Jak chcesz to poprawiać to zmatuj lekko wodnym i dołóż warstwę

Jak bym malował tą klapę to nie stojąc od frontu i malowanie poziomo tylko z boków (tak jak się dachy w samochodach maluje, że najpierw jedna polowa potem druga) pionowo (pasy od tyłu do przodu klapy<---> i z powrotem od przodu do tyłu [z góry w dół- z dołu do góry ])
..
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 02, 2011, 23:30:06 pm »

Lukasz

• Gość
pasy wyszly bo za grubo przymalowales bezbarwnym w tych miejscach. takie lakiery sa wredne.

przemalowalem kilka srebrnych i zlotych masek i wiem ze niedoswiadczony lakiernik bez "chmurek" bo tak sie to fachowo nazywa nie zrobi.

po 1 do bazy lejemy rozcienczalnik !! do wyrobów akrylowych jesli robimy tzw konwencja

po 2 pistolet !! szerokosc strumienia 25 cm

po 3 technika - maski (przynajmniej ja ) maluje w pionie. po 1 mniej syfu a po drugie na lezaco wlasnie takie poasy wychodza

malowanie. maska w pionie. 1 warstwa przepylona. 2 warstwa na mokro ( nie przejmujemy sie chmurami bo jak baza wyschnie chmur i pasów nie bedzie do pelnego zakrycia - baza raczej sie nie zlewa)) 3 przepylona z dalszej odleglosci. malijemy od lewej do prawej 4 warstwo przepylamy znowy z gory na dól pistoletem. zostawiamy az wyschnie. po kilku minutach jesli jest ok to bezbarwny jesli widac pasy dalej pylimy.

mamy maske gotowa pod bezbarwny. rozrabiamy i malujemy na kilka warstw. z gory na dól i lewo - prawo az do pelnego zakrycia np z 2 przerwami po 10 minut.

skorka sie nie przejmujemy bo robimy pozniej polerke papier 1500 i 2000 uwazamy zeby nie przetrzec pozniej farecla i troche wody i maszyna.

sam nie robie tego idealnie ale przynajmniej opisany przeze mnei sposob sie sprawdza. poligon to jest przy masce od bmw srebrnej serii 7 albo land cruisera z 89 roku ;)

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 03, 2011, 22:38:52 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
Po ilu minutach kładzie się bezbarwny na baze?! Dzisiaj odczekałem 30min i mi wszystko spłynęło  <zly>
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak"

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 08, 2011, 08:29:55 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Dzisiaj odczekałem 30min i mi wszystko spłynęło  <zly>
Za długo ja czekałem nie wiem z 5 minut może nawet nie.

Maska tak wyszła od pistoletu, dzisiaj będzie polerowana jak tak bardzo nie będzie rzucać się w oczy tak zostanie a jeżeli nie to poprawię:)

Ważne że reszta auta wyszła super:D