Autor Wątek: Pojazd specjalny/uprzywilejowany  (Przeczytany 6998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pojazd specjalny/uprzywilejowany
« dnia: Styczeń 01, 2014, 14:45:10 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
    • Polonez Caro+ 1.6 GSI '99 74E
Orientujecie się jak wygląda sytuacja z użytkowaniem samochodu zarejestrowanego jako specjalny? Chodzi o pojazdy Policji/Pogotowia/Straży Pożarnej. Z tego co wiem na taki pojazd trzeba mieć uprawnienia do kierowania tj specjalny kurs. Ile to kosztuje? Jak wygląda sprawa rejestracji takiego pojazdu tj ja jestem osobą prywatną, a pojazd jest zarejestrowany jako uprzywilejowany i posiada cały osprzet. Czy przy rejestracji to jest jakiś problem? Ktoś z Was przerabial ten temat moze?

Odp: Pojazd specjalny/uprzywilejowany
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2014, 15:49:36 pm »

Offline Łyku1872

• Nowicjusz
Jak cały osprzęt? Koguty, radiostację? Czy kupiłeś karetkę na wyprzedaży jakiejś firmy transportującej chorych i masz tam butlę z tlenem i "aparat co robi piiik" i zapas pawulonu?
Zesram się, a nie dam się :)

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2014, 15:56:28 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Chodzi o wóz po straży Pożarnej dokładnie. Znajomy ma okazje kupic. Samochód jest oklejony z kogutami i resztą sprzętu. Tyle że w dowodzie zamiast ciężarowy czy osobowy jest wpisane pojazd specjalny.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2014, 16:11:16 pm »

Offline Łyku1872

• Nowicjusz
W prezencie noworocznym zapytałem za Ciebie  Wujka Google..... znaj me dobre serce na kacu :P

http://www.lex.pl/czytaj/-/artykul/kierowanie-pojazdem-uprzywilejowanym-jedynie-po-ukonczeniu-specjalnego-kursu

http://dokumenty.rcl.gov.pl/DU/rok/2013/pozycja/603

Także - teoretycznie kolega musi iść na kurs, żeby mógł tym jeździć dalej niż po swoim podwórku. Praktycznie - kto zatrzyma straż pożarną?.... ale jeśli już zatrzyma to za samo posiadanie kogutów przygotowanych do użytku (czyli - jesli działają, to są przygotowane do użytku) może mieć mały problem.
Nie wiem jak z zarejestrowaniem tego na siebie.... rozpytajcie jakiegoś diagnostę, albo zadzwońcie na infolinię do Wydziału Komunikacji....

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 01, 2014, 16:29:29 pm »

Offline trucker

• tysionc pincet
  • Sympatyk
    • 1.5 SLE '90
Swego czasu mój znajomy miał ex-strażackiego Żuka. Auto było pozbawione cech 'bojowych' (brak kogutów, czy strażackich oznaczeń), ale w dowodzie samochód był opisany jako "pojazd specjalny". O ile wiem gość nie miał problemów z rejestracją tego wozu, a dodatkowo dzięki tej 'specjalności' miał jeszcze zniżki na OC.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 01, 2014, 22:31:13 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Czyli jednym słowem od razu przy zakupie lepiej belkę z dachu zdjąć :P

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 01, 2014, 22:51:20 pm »

Offline trucker

• tysionc pincet
  • Sympatyk
    • 1.5 SLE '90
Na forum Złombolu poruszono ten temat, poczytaj sobie dokładnie:
http://www.zlombol.pl/pl/forum-124/3-technikalia/11965-pojazd-specjalny-rejestracja-ubezpieczenie-etc.html
Wygląda na to, że jeśli usunie się oznaczenia i zlikwiduje koguty, to nikt nie powinien się przyczepić :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2014, 23:00:49 pm wysłana przez trucker »

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2014, 00:01:56 am »

Offline Łyku1872

• Nowicjusz
Ja kilka dni temu kupiłem kolejny mendowóz... jedynym śladem są: pęknięcie lakieru na dachu po "bombie" i dziury po montażu radiostacji na konsoli..... w DR został nr homologacji, ale auto jest jako osobowe (podobno nr homologacji jest wieczny, bo nadany przez producenta i nawet po "zdemilitaryzowaniu" auta pozostaje z nim do czasu wyrejestrowania......

Gdyby nie Karta Pojazdu, nawet nie wiedziałbym gdzie to auto jeździło i jaka miało historię..... Auto jest jako osobowe i w DR widnieje osoba prywatna, na którą jest zarejestrowane.....  tylko w pozycji K pozostał nr homologacji....

Dziś gadałem z kumplem i:  żeby pojazd zrobić na "cywilny" trzeba zdjąć koguty i cały osprzęt i jechać na przegląd dodatkowy. Stacja da kwit i można zarejestrować jako osobówkę

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2014, 11:01:27 am »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Zmiana przeznaczenia pojazdu to już mały kłopot. Głównie o te oznaczenia chodzi. Po zakupie trzeba wrócić nim ponad 350km i ważne zeby nie było w razie cos lipy ze ma bomby czy oznaczenia na karoserii. Umowmy się ze w momencie zakupu nikomu by się nie chciało stać i skrobac drzwi i odkrecac belki.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2014, 11:14:12 am »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
A jakby pozaklejać oznaczenia i koguty ?
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo...
Jest: Peugeot 208 ; Fiat 126p 1977r

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2014, 14:05:13 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Wg. tego co napisali na forum do którego linkiem uraczył nas kolega Trucker to są pomieszane zdania. Teoretycznie koguty muszą być zdemontowane. Zaklejone czy zasłonięte nie mogą być, a tym bardziej podłączone i sprawne bo wg. przepisów za to grozi nawet 14 dni aresztu :D Oczywiście jeśli są niebieskie ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2014, 23:34:24 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
A nie prościej zamiast dywagować na forum przejść się na najbliższy posterunek i zapytać niebieskich  czy będzie się to wiązało z jakimiś konsekwencjami?
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2014, 23:42:24 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Umowmy się ze w momencie zakupu nikomu by się nie chciało stać i skrobac drzwi i odkrecac belki.

a co za kłopot zakleić oznaczenia taśmą, a belkę owinąć czarnym workiem na śmieci. i możesz sobie jechać te 350km a jak będziesz w domu to do WK i dowiesz się wszystkiego.
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2014, 11:22:52 am »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Teoretycznie tak ale z tego co już się dowiedziałem czarny worek nic nie daje. Z tym, że raczej wóz strażacki mało który by zatrzymał. Z zaklejaniem to już kumpel będzie się zastanawiał. Czy rozbierze czy zaklei czy zdemontuje wszystko na miejscu. Mnie to dziwi, że strażacy taki sprzęt sprzedają zamiast zostawić... Ja rozumiem stary poldek strażacki gdzie te urządzenia mogą być stare.. Ale w prawie nowym focusie?  Przecież tam  belka ledowa jest.. urządzenia też nowszej generacji...