Więc tak owszem spalanie stechiometrycznej mieszanki gazu i benzyny pod względem temperatury nie różni się (były robione badania) ale powtażam musi być zachowany skład stechiometryczny, w instalacjach jakie stosuje się do poldka czyli I i II generacji występuje duże wahanie składu mieszanki w stronę ubogą np, podczas nagłego wciśniecia pedału gazu ( przy gazie nie ma np. pompki przyspieszającej która by w momencie dodania gazu wzbogaciła mieszankę) mieszanka się zubaża. Ten problem rozwiązuje instalacja III generacji czyli wtrysk gazu.
W związku z możliwością zubożenia mieszanki i tymsamym wzrostu temperatury spalania w tych momentach działa to niekorzystnie na zawory i gniazda wydechowe, powodując ich "zapadanie się" Z tąd po pewnym czasie luz zmniejsza się.
JA ustawiamzawory na 0.15 tak ja producent zaleca i sprawdzam co 10 tyś. jak raz sprawdziłem po około 18 tyś to niektóre zawory były ciasne i prawie się niedomykały.
Tak więc lepiej sprawdzać częściej.
Można oczywioście dla świętego spokoju ustawić większy luz np. 0.20 i będzie OK.
Pozdrawiam