Uzwojenie wzbudzenia altka można sprawdzić mierz?c jego rezystancję, ale trzeba wiedzieć ile powinna ona wynosić (ja nie mam pojęcia, trzeba by poszukać w jakiej? ksi?żce), lub porównać z innym sprawnym altkiem (oczywi?cie polonezowskim) ewnetualnie zawie?ć altek do fachowca, który ma stanowisko do badanie alternetorów. Wypalone styki, nie ł?cz? i nie ma pr?du wzbudzenia, jak to sprawdzić? ano trzeba rozmontować regulator i poogl?dać styki. Ale nie tak szybko ja zapomniełem dodać, że to dotyczy regulatora mechanicznego a nie elektronicznego ( w elektronicznym nie ma styków, tam jest tranzystor i on pada w przypadku uszkodzenia uzwojenia wzbudzenia) a ty zapewne masz elektroniczny. Na pocz?tek może zobacz, czy nie masz gdzie? uszkodzonej izolacji na przewodzie wzbudzenia (cienki ł?cz?cy altek z regulatorem), może niekoniecznie jest uszkodzony alternetor, może pod wpływem wody robi się jakie? zwarcie. Problem trochę nietypowy więc trudno co? powiedzieć na odległo?ć najpierw wszystko dokładnie poogl?daj. Jeżeli masz tak? możliwo?ć to spróbuj podmienić altek i zobaczysz, czy problem zniknie. Ja szczerze mówi?c jeszcze nie spotkałem się z takim problemem.
Pozdr.