DO Kowall*863, to Ty nie badz pan glab, bo robisz wszystko zeby tak zrobic.
Sam mieszasz tak ze w sumie to trzeba Ci odpisywac na kilka rzeczy jednoczesnie.
Po pierwsze wystarczy dobrze przeczytac moj post, widac rozumiesz pan to na swoj sposob.
Oczywiscie ze chodzilo mi o radia. Ale zeby uprzedzić kolejne wywody wystarczy spojrzeć
na radyjko z tyłu, a konkretnie jak jest zabezpieczone - oczywi?cie bezpiecznik
10 A, moze byc tylko mniej, no chyba ze ktos sobie zmienil z fabrycznego na wiekszy.
Wiadomo (z elektroniki), że moc P=U*I (napięcie razy pr?d). Napięcie w instalacji samochodowej przy pracuj?cym silniku wynosi około 14 V (13-15), pr?d odczytujemy z bezpiecznika (jest to największy pr?d, który może pobrać radio). Dodatkowo wzmacniacz ma sprawno?ć nie przekraczaj?c? 75 %, czyli otrzymany wynik mnożymy przez 0,75. Otrzyman? w ten sposób liczbę dzielimy przez cztery. I to co nam wyjdzie to jest moc na kanał (w bardzo dużym przybliżeniu).
Przykład. Moc podana przez producenta 4x60 W, bezpiecznik 10 A, ponieważ jest to odtwarzacz kompaktowy trzeba odj?ć ok. 1-1,5 A na zasilanie mechanizmu (laser, 2 silni ki)
0,75*14*(10-1,5)=89,5. Taka jest moc, która spowoduje spalenie bezpiecznika. Po podziale na 4 otrzymujemy niecałe 22,3 W. Co się stało z reszt?? No wła?nie. Tego sie po prostu nie przeskoczy.
Mówimy tutaj tez o przypadku gdy rzeczywi?cie te 10A byłoby wykorzystane co w praktyce sie nie zdarza.
Co to jest Sony dobrze wiem, bo miałem w?tpliw? przyjemno?ć wyrzucić pieni?dze najpierw na 2 używane potem na 1 nowy 4x50W. Nie chcę nikogo dobijać, ale to jest sprzęt conajwyżej z dolnej półki i nie można dosłownie wierzyć w parametry podane porzez producenta. O d?więku już nie wspomnę. Bawiłem sie też w Pioneera – troche lepiej niz Sony, ale niewiele. Aż w koncu poszedłem po rozum do głowy i zainwestowałem w Clariona. Je?li chodzi o d?więk to niebo i ziemia, a je?li chodzi o moc to nie mogę nic zarzucić producentowi, bo to jest deck – 960Rz.
Je?li chodzi o wzmacniacze bez przetwornicy to nic w tym dziwnego, wystarczy ze przyjma wiekszy pr?d i oddadza wiecej mocy je?li ich budowa na to pozwoli. Nigdy w to nie w?tpiłem.
Zanim kogos obrzucisz epitetami to przeczytaj sobie post 10 razy, a pozniej policz conajmniej do 50ciu to moze Ci cos sensownego z tego wyjdzie.