A więc ostatnio pojechałem do wujka - mechanika i okazało się, że kompresja w moim autku to 11 11,5, 11,5 12,5. Podejrzewam, że poprzedni mechanik chciał mnie na koszty naci?gn?ć. Zamierzam jeszcze kupić ceramizery żeby wyrównać kompresje, wyciszyć most i skrzynie i podejrzewam że poldu? będzie ?migał jeszcze kilka lat. Wujka poprosiłem tak pó?no bo mieszka 300 km ode mnie więc nie było czasu.
W majowy weekend chcę wymienić wszystkie płyny, zakonserwować autko, zamazać przegrodę silnika past? głusz?c?, wywalić rdzę z dołu drzwi, bo kilka plamek się pojawiło i cieszyć się autkiem.
W kilku poprzednich postach pytałem co może być przyczyn? nierównej pracy na benzynie i okazało się, że po odł?czeniu zasilania wtryskiwaczy jeden z nich nie był zasilany i silnik pracował na 3 cylindry. Po poprawieniu kabli we wtykach zasilania wtryskiwaczy i po prysnięciu w nie płynem kontakt do poł?czeń elektrycznych silniczek pracuje równiutko.
Poz tym wyremnotowałem zawieszenie(końcówki dr?żków i obejmy stabilizatora) ustawiłem zbieżno?ć, dokręciłem miske olejow? bo kapało, bo była słabo dokręcona, dokręciłem pokrywę zaworów bo silnik się "pocił" olejem i teraz jest ok. Oleju nie ubywa.
Ah ta wiosna, od razu chce się pogrzebać w poldusiu na ?wieżym powietrzu.
Oczywi?cie zmieniłem gumki na letnie, wymyłem autko i alu felgi, wyczy?ciłem samochód i jestem z niego bardzo zadowolony. Pali mi mniej niż 10 litrów LPG(9,5 - 9,9) po mie?cie lub w trasie 130 km/h. Nie bierze oleju, nie chałasuje za bardzo i zapala teraz na dotyk. My?lę że je?li zrobię to, co napisałem wyżej, to polonezik będzie mi się spisywał.
To już mój drugi polonez i innego bym nie kupił. W poprzednim(caro 94r.) na remont mieszkania wszystko przywiozłem (od płytek ceramiczych po kabine prysznicow?) i zajechałem wszędzie gdzie chciałem. Obecnie uzytkuję atu + i jestem zadowolony. Jesli kogo? interesuje to opiszę moje wrażenia po zastosowaniu ceramizerów. Mam wydruk z pomiaru kompresji przed wlaniem tego ?rodka i postaram się pomierzyć ci?nienie po przejechaniu ok 2000 km po wlaniu ceramizera. Podejrzewam że będzie poprawa, ale na ile to się okaże.
Pozdrawiam wszystkich fanów FSO i życzę Wesołego ALLELUJA. : - ))
Aha pompa paliwa jest ok, a filtr paliwa też mam zamiar wymienić już w maju. Teraz tylko muszę zamontować przeka?nik odł?czaj?cy zasilanie pompy po przeł?czeniu na LPG i będzie super.