Autor Wątek: Caro+ i problem z 2 kontrolkami.  (Przeczytany 5742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Caro+ i problem z 2 kontrolkami.
« dnia: Marzec 19, 2006, 23:06:50 pm »

b1nd

• Gość
Na wstepie witam wszystkich forumowiczow !. To moj 1 post :)

A teraz problem.
Po odpaleniu poldka kontrolka hamulców (stopka hamulcowa - tak to sie zwie chyba, taka pomaranczowa w lewym dolnym rogu) swieci sie pomimo naciskania hamulca.
Swieci sie takze czerwona kontrolka hamulców, a raczej sczek hamulcowych - ale podejrzewam ze uszkodzily sie przewody od czujnika zuzycia szczek gdyz szczeki byly niedawno wymieniane wiec te przewody nie stanowia problemu :P Nalezy tu wspomniec ze przed uszkodzeniem kabelkow czyli gdy sie nie swiecila czerwona kontrolka hamulcow- stopka hamulcowa juz sie swiecila na dobre.

A teraz drugi problem z kontrolka: czasami podczas jazdy lubi zaswiecic sie kontrolka ukladu elektrycznego silnika. Wystarczy zgasic silnik aby kontrolka zgasla.

Z czym te oba problemy moga byc zwiazane i jak sie za nie zabrac ?

A tak na marginesie nie wiecie co moze byc jesli lewa strona w poldku grzeje calkiem dobrze a prawa dmucha zimnym powietrzem i to licho?
Poza tym Polonez chodzi bez zarzutu, nie gasnie, hamulce sprawne, milo sie jezdzi ale wolalbym aby wszystko bylo jak trzeba ;)

Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam B1nd

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2006, 01:07:31 am »

Chomal#1856

• Gość
Co do pierwszej kontrolki to prawdopodobnie masz hamulce zapowietrzone powinno mu pomoc odpowietrzanko i ewentualnie wymiana płynu.
Kontrolka informujaca o stanie klockow moze swiecic albo ze wzgledu na przerwanie przewodu albo z powodu strcia klocka lub jego wadliwe wykonanie.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2006, 02:27:29 am »

Adampio

• Gość
"Pedal" nie gasnie jak sa klopoty ze swiatlami stopu. Sprawdz zarowki i jak OK to jeszcze styk na oprawce.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2006, 06:15:41 am »

Lodówa#1826

• Gość
Cytat: "Chomal#1856"
Co do pierwszej kontrolki to prawdopodobnie masz hamulce zapowietrzone powinno mu pomoc odpowietrzanko i ewentualnie wymiana płynu.
Kontrolka informujaca o stanie klockow moze swiecic albo ze wzgledu na przerwanie przewodu albo z powodu strcia klocka lub jego wadliwe wykonanie.

Nie rób czasem nic z hamulcami tak jak jest napisane wyzej....(czyli odpowietrzanie, czy wymiana płynu...). Kontrolka o kolorze zółtym/bursztynowym nie gasniej jak spali sie żarówka stopu, czasem jest tak ze stopy działaj? a ona dalej swieci,. czyli gdzies nie ma styku. Jesli jest stop to je?dzij i sie ta kontrolk? nie przejmuj. Co do czerwonej to CHOMAL dobrze napisał.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2006, 08:14:36 am »

b1nd

• Gość
Cytat: "Lodówa#1826"

Jesli jest stop to je?dzij i sie ta kontrolk? nie przejmuj. .

Jednak popatrze sobie za tym zwarciem i w ostatecznosci odpowietrze te hamulce bo wolalbym aby wszystko bylo jak nalezy.

A nie wiecie co z ta druga kontrolka od ukladu elektrycznego silnika?  :?

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 20, 2006, 08:35:58 am »

Lodówa#1826

• Gość
zwarcia mozesz poszukac, ale hamulców nie ruszaj, bo ta kontrolka nioe ma nic zwiazanego z zapowietrzeniem hamulców. Widziales albo slyszales kiedys o czujniku zapowietrzenia hamulców? Bo ja nigdy. Poszukaj zwarcia ale hamulców nie ruszaj. a ta kontrolrla ukł elektr. silnika to moze chodzi o check engine? Żółty jakby silnik nad kontrolk? pedału hamulca?

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 20, 2006, 10:58:33 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
Cytat: "Chomal#1856"

chłopie ty masz Morawskiego improtowanego z tajwanu???czy skad ty te informacje bierzesz???

PEDAŁ to problem ze swiatlami stopu,
KONTROLKA SZCZEK to najwyrazniej kabelki

jezeli cos by bylo nietak z iloscia plynu to swiecila by sie kontrolka od recznego, sprawdzone bo mialem kiedys znaczny ubytek i czujka ze zbiorniczka jest podp[ieta pod ta lampke

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 20, 2006, 16:50:06 pm »

b1nd

• Gość
Cytat: "Lodówa#1826"
a ta kontrolrla ukł elektr. silnika to moze chodzi o check engine? Żółty jakby silnik nad kontrolk? pedału hamulca?

Tak wlasnie chodzi o ta kontroloke zolta nad pedalem hamulca. :)

Jak sie zrobi cieplej to sobie pogrzebe troszke w poszukiwaniu zwarcia :D

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 20, 2006, 18:45:11 pm »

Lodówa#1826

• Gość
jak sie swieci to oznacza ze jakis czujnik wtrysku lub urz?dzenie wtrysku nie działa. Mozliwe ze masz tak z powodu ionstalacji gazowej a mozliwe ze cos sie zepsuło i nie daje sygnału do komputera np. Sonda lambda lub czujnik temperatur lub inny. Mi sie swieciło jak gazownicy uszkodzili mi pin od silnika krokowego. Spróbuj zrobic reset. Odepnij kleme od akumulatora(+) na zimnym silniku. Odczekaj pare minut. Wepnij j? spowrotem i dopakl auto. Niech sie nagrzeje az właczy sie wentylator(bez ruszania pedału gazu). Nastepnie zgas silnik i znow odepnij kleme, ale na ok 25s. i ponownie przył?cz. Po podł?czeniu spowrotem odpal i znow zostaw na minutke bez obci?zenia. I juz gotowy reset.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2006, 16:27:55 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Lodówa#1826, tyle razy ci mowilem,ze lepiej wypiac sam wtyk od kompa.

po co nieportrzebnie zrowac radio i zegarek??a pozniej sie bawic w ustawiania??

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2006, 19:50:00 pm »

b1nd

• Gość
Raport z dokonanych rzeczy ;P

Zrobilem te kableki od czujnikow zuzycia szczek.
Zrestowalem kompa sposobem rozlaczenia wtyczek na chwile ;) (kumpel mi podpowiedzial) -tak jak opisales G.T.#092, zobaczymy czy to pomoze narazie sie nie zaswiecila jeszcze ta kontrolka.

Lecz dalej nie moge nic poradzic z ta kontrolka pedalu hamulca, swieci sie mimo wciskania pedalu. Przeszukalem samochod posprawdzalem zarowki, wypinalem wszystko co moglem i nie znalazlem nic.
Macie jakies pomysly gdzie szukac usterki co do tego ? :?

A zeby nie zakladac drugiego tematu mam jeszcze 2 pytania:)

1. Czy dzialaja wam przewody powietrza do górnej
powierzchni tablicy rozdzielczej (wg. Morawskiego :) ) tzn. te nadmuchy nad nadmuchami bocznymi. Bo mi nie...chyba bedzie konieczne rozebranie deski ??

2. Przycisk na panelu od regulacji ogrzewania sluzacy do cyrkulacji powietrza (zasysanie powietrza z kabiny) ....skad (z ktorego miejsca) on zasysa to powietrze ??. Bo gdy go wlacze to slychac ze nadmuch glosniej pracuje ale nie wiem czy cyrkulacja dziala jak trzeba. :)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2006, 20:16:11 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Cytat: "G.T.#092"
Lodówa#1826, tyle razy ci mowilem,ze lepiej wypiac sam wtyk od kompa.

po co nieportrzebnie zrowac radio i zegarek??a pozniej sie bawic w ustawiania??

ja tylko przepisałem ksiazke obsługi do polda C+ a czy jest lepiej tak czy tak - NIE WIEM. Wole metode z akusiem a do ustawienia mam potem 2 zegarki, wiec 2 minuty roboty.

[ Dodano: 2006-03-21, 20:17 ]
ad 1 to działa, ale tam malutko co leci. Nie działa to jak normalny nadmuch.
ad2. Z ktorego miejsca to nie wiem, ale to ze glosniej pracuje to norma, wiec zapewne masz to sprawne :) najlepiej sprawdzic jak bedziesz jechal za ciezarowk? :D albo autobusem  :mrgreen:

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 21, 2006, 20:47:14 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
ad.1  sprawdz przy pedale gazu, tam lubi sie zesliznac taki trzpien od sterowania kierunkami nawiewow

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2006, 21:01:25 pm »

Chudson

• Gość
obieg nawiewu wewnętrznego bierze powietrze z za schowka i musi gło?niej działać.
a te małe nawiewy na boczne szyby działaj? gdy ogrzewanie jest ustawione na szybe przedni? tylko - no i nie s? za efektywne.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 21, 2006, 21:05:32 pm »

b1nd

• Gość
Powiedzcie mi jeszcze tylko jak sie zabrac (od czego zaczac) za naprawe tej kontrolki pedału hamulca bo centralnie nie wiem :)

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 22, 2006, 13:22:36 pm »

Chudson

• Gość
wyci?gnij żarówki stopów , przeczy?ć je , to samo zrób z gniazdem i złó? to. Ewentualnie wymień żarówki na nowe bo moze te jakie? stare. Sprawd? też kostki wchodz?ce do lamp czy nie pordzewiałe - psiknij jakim? preparatem kontaktowym. Przeczy?ć też nóżki i gniazdo niebieskiego pudełeczka w skrzynce przeka?ników.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 23, 2006, 16:13:54 pm »

PeNY#1816

• Gość
Niekoniecznie... pedal hamulca swiecacy na pomaranczowo ma tez troche wspolnego w poziomem plynu hamulcowego. U mnie np. jesli odpale silnik, nacisne pedal hamulca to ta lampka gasnie, jesli natomiast przejade 500 metrow i nie bede dotykal hamulca a zrobie jakis ostry skret, to ta lampka znow sie zaswieci... Ja to chce po prostu wyciagnac zarowki z tej kontrolki, z kontrolki od zuzytych klockow tez musze wyciagnac, ale moze u mnie tak jest dlatego ze ja mam Atu PLUS a.d. 1979 :? i kontrolka od zurzytych klockow nie bedzie dzialac nigdy bo mam przeciez zawieszenie z duzego fiata...

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 23, 2006, 17:54:38 pm »

ajk#1212

• Gość
Może to być również wina urz?dzenia mikroprocesorowego.  Ja tak miałe i po wymianie wszystko wróciło do normy. Ale s? inne problemy ale ta kontrolka ga?nie.

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 23, 2006, 21:34:28 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
powtarzam w plusie zbyt niski poziom plynu hamulcowego jest oznaczany kontrolka recznego, zrobcie prosta probe, wyciagnijcie korek ze zbiorniczka jak nie wierzycie

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 26, 2006, 13:39:10 pm »

PeNY#1816

• Gość
To moze ja mam gdzies jakies zwarcie, bo na zakretach nie swieci mi kontrolka od recznego, czyli ta odpowiedzialna za poziom plynu hamulcowego.. Hmmm, ja to mam rze?bę z t? elektryka...