Autor Wątek: Co to może być? Czy to co? z zaworami?  (Przeczytany 6573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co to może być? Czy to co? z zaworami?
« dnia: Kwiecień 03, 2006, 15:43:08 pm »

Gumiś#593

• Gość
Koledzy powiedzcie mi co to sie dzieje, że jak na pracuj?cym silniku odkręcę korek wlewu oleju to bardzo dmucha z komory i słychać głuche dudnienie. Dodam że miałem remont silnika i głowicy jakie? niecałe 40tys. temu.

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2006, 15:54:56 pm »

bzik

• Gość
jak bardzo dmucha to masz przedmuchy a to chyba nie dobrze  :roll:  mam nadzieje ze znow glupoty nie napisalem  :mrgreen:

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:04:06 pm »

Gumiś#593

• Gość
No wła?nie wiem że co? niedobrego się dzieje. Tylko co to może być. Dodam, że jest to silnik Plusa 1.6 GLI. Tylko bardzo dziwne że ta szybko się co? dzieje po remoncie. Dmucha do?ć porz?dnie!

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:06:03 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
u mnie tez dmucha; z tego co pamietam (jak pisali ludzie na forum), to tak ma chyba byc
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:08:52 pm »

Gumiś#593

• Gość
Hm! Jak miałem wcze?niej "BORWICZA" to tego dudnienia nie było wcale, a dmuchanie to wsumie też było słabiu?kie:) a przejechałem nim 250tysiecy bez remontu. A w Pusiku niedługo po remoncie a już się co? takiego dzieje. I nie wiem czego to przyczna?

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:08:55 pm »

bzik

• Gość
tak ale jak mocno dmucha to tak nie pownno byc, a powiedz mi prosty test czy jak dasz wiecej gazu i masz odkrecony korek to chlapie olejem czy nie?? jak chlapie dosc mocno to masz przedmuch i to zle a jak nie to mozesz jedzic, tak jest wedlug tego co slyszalem ale za to nie recze  :mrgreen:  opinia mechanika

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:10:34 pm »

Gumiś#593

• Gość
Z tym chlapaniem to za chwile zobacze jak wyjde do auta bo nie sprawdzalem tego. :cry:

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:12:16 pm »

Defender

• Gość
Jak dmucha, to zawory. Skoro robiłes niedawno remont, to na pewno masz zawory do regulacji ( ponownej po dotarciu jesli w ogóle przedtem ci je regulowali ). Skoro miałe? robiony remont, to pier?cienie już wykluczam.

[ Dodano: 2006-04-03, 16:13 ]
Jak ci chlapie olejem, no to już pier?cieni dawno nie masz.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:19:57 pm »

bzik

• Gość
Cytat: "Defender"
Jak ci chlapie olejem, no to już pier?cieni dawno nie masz.

Dokaldnie tak, mi nie chlapie, cale szczescie :D

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 03, 2006, 20:54:12 pm »

Meggido

• Gość
A co maj? zawory do dmuchania przez korek wlewu oleju?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 03, 2006, 22:33:34 pm »

Gumiś#593

• Gość
Cytat: "Meggido"
A co maj? zawory do dmuchania przez korek wlewu oleju?

No to czemu tak dmucha?

Sprawdzałem i nie wyrzuca oleju tamtędy jak się przygazuje!

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 03, 2006, 22:37:33 pm »

Meggido

• Gość
Napisałem: przedmuchy na zamkach pier?cieni. To jest jedyne rozs?dne wytłumaczenie je?li twierdzisz, że niedawno remont robiłe?. U mnie też dmucha, a kompresja na poziomie 10.5 atm.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 03, 2006, 22:38:05 pm »

bzik

• Gość
no to jak nie wyrzuca to nie masz wcale takiego wielkiego przedmuchu jeszcze jeden test wloz palec tylko bez przesady przygazuj i zobacz czy na palec chlapnie i jedno pytanie czy przez korek oleju ci nie dmucha olejem?? Jak nie to naprawde nie masz sie czym martwic chociaz to tez nie norma bo mi dmuchalo ale mialem tak luzny korek ze lepiej nie mowic a u mnie wszystko ok :D

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2006, 15:43:27 pm »

nowy

• Gość
normalne że dmucha.Tłoki poruszaj?c sie robi? pęd powietrza który znajduje uj?cie w odkręconym korku oleju

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 04, 2006, 16:18:57 pm »

Gumiś#593

• Gość
Cytat: "nowy"
normalne że dmucha.Tłoki poruszaj?c sie robi? pęd powietrza który znajduje uj?cie w odkręconym korku oleju

No tak bo dmuchać to dmuchało delikatnie zawsze ale teraz jest to silny podmuch i w dodatku dudniz tamt?d gło?no i dlatego mnie to zaniepokoiło.
Jedno co się dzisiaj dowiedziałem że mój silnik ma hydrauliczne regulatory do zaworów. Heh nawet nie wiedziałem no w poprzednim poldku tego nie miałem :)

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2006, 19:53:05 pm »

batorejro

• Gość
Panowie te podmuchy to pochodz? rzeczywiscie z nieszczelnych tłoków ale te podmuchy nie wychodza bezposrednio z obudowy klawiatury, tylko ze skrzyni  korbowej i za posrednictwem odmy dostaj? sie sie do górnej częsci silnika (otwór niewiele wyzej ponad szklankami). Wiać bedzie zawsze, różnica polega na tym czym wieje, jezeli tylko resztk? niespalonych gazów to  jest oki. Zle jest wtedy  gdy dmucha nam olejem. Olejem dmucha wtedy  gdy pierscienie olejowe sa zuzyte lub panewki. Olej wycieka spod panewek, a pęd gazów wydechowych które dostały sie do skrzyni korbowej  zabiera je do odmy,a przez odme pod osłone klawiatury i do filtra powietrza. Dlatego tez padaj?cy silnik mozna poznac przez obejrzenie filtra powietrza. Jezeli bedzie on czarny i zaolejony to juz wiemy sielnik jest nieszczelny i w dodatku  bierze olej.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2006, 13:09:49 pm »

Gumiś#593

• Gość
Podjechałem do mechanika i mówił żeby się tym nie przjmować. Olej nie chlapie ani nic. Te typy tak maj?. No więc bede jezdził tak dalej .
Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie tematem.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2006, 13:22:15 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Mogę tylko dodać ze swojej strony, że w moim poldofordzie było podobnie plus chmurka niebieska na zdjetym korku i skończyło się remontem.

Pozdr :)
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2006, 15:35:38 pm »

Meggido

• Gość
Do momentu braku niebieskiego obłoczka można jeżdzić.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2006, 16:59:58 pm »

Gumiś#593

• Gość
Nawet mnie nie straszcie ze znowu remont. I tak dużo mnie on już skrobn? po kieszeni. Więc wystarczy. Chmurki niebieskiego dymu żadnej nie widać. Samo dmuchanie to tam luz. Ale przerażaj?ce jest to dudnienie spowodowane dym dmuchaniem.  :eek:
A powiedzcie mi czy takie zjawisko to tylko w sumie głowice uszkodzi? Kurde chyba się tym za bardzo stresuje. Ale lubię mieć w aucie wszystko jak należy:)

Dodam, że oleju nie dolewam od wymiany do wymiany.Więc oleju nie pali.