Autor Wątek: wyje w silniku  (Przeczytany 4468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wyje w silniku
« dnia: Kwiecień 12, 2006, 06:51:17 am »

policyjny

• Gość
czesc! szukalem w szukajce ale nie znalazlem nic wiec napisalem tutaj

dzis rano mroz w gdyni -4 st C wsiadam do autka  z mysla czy odpali ale udalo sie za pierwszym razem
mysle super
jade a po ok 2 km slysze taki dzeiwke przy dodawaniu gazu jakbym mial psa pod maska wyje a po tym jak obroty spadaja wycie tez ustepuje
dodaje znow gazu znow wyje co to moze byc pierwszy raz sie z takim czyms spotkalem??

a moze ja mam wyjacego poloneza wg nicka policyjny:)

wyje w silniku
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2006, 08:12:46 am »

Meggido

• Gość
Albo pasek klinowy albo łożysko pompy wody. Ale najpewniej pasek daje taki przyd?więk...

wyje w silniku
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2006, 18:51:48 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
U mnie też czasem co? wyje po odpaleniu silnika, czasem po przejechaniu krótkiego odcinka. Spotkałem się z tym tez w innych polonezach. Wiem ze jest co? takiego, ale nie potrafie okre?lić co to jest. Chyba nie jest to gro?ne.
Pasek klinowy bardziej piszczy, a to jest d?więk chyba bardziej przytłumiony (co? jakby syrena alarmowa tyle że ciszej).

wyje w silniku
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 12, 2006, 19:15:07 pm »

WKLIW

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
(co? jakby syrena alarmowa tyle że ciszej).
mam dokładnie to samo ale pojawia sie jak postawie rozgżane auto i  odpale np po 30 min wtedy przy dodawaniu gazu  słychać takie łłłłeeeee ale po kilkunastu sek ustępuje. Dodam że było tak w tym aucie odk?d pamiętam czyli od nowo?ci :D

wyje w silniku
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2006, 21:50:38 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
WKLIW#1874,
może mamy jakie? turbo czy cu? zamontowane gratis przez fabrykę.
Tak naprawdę to nigdy nie zastanawiałem się nad tym "wyciem" bo po prostu było, i w moim GLE, GLI rodziców i kilku innych polonezach którymi miałem przyjemno?ć je?dzić.
Poszukam, może dowiem się czego? wiecej o tym zjawisku.

Dodam wam, ze przed chwil? rozmawiałem z bratem i ...............Proszę Państwa, w MATIZIE też jest co? takiego po odpaleniu silnika.

wyje w silniku
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2006, 22:17:38 pm »

Kołcz_1906

• Gość
mnie sie widzi ze to pompa wodna musi sie rozruszac bo u mnie tez jak jest zimny to czasami ale nie zawsze zaczyna wyc o jest taki narastajace wycie coraz wyzsze i w pewnym momencie uciana sie i koniec z wyciem, pozatym moj sie grzeje jak skurwywsyn i wali mnie to szczerze powiedziawszy niech sie ugotuje to go na zlom wypieprze

[ Dodano: 2006-04-12, 22:18 ]
nie dziwcie sie mojej wypowiedzi ale mam "ch*"owy okres w zyciu i mnie wszystko wkurwia

wyje w silniku
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2006, 22:43:11 pm »

bonzo

• Gość
w mioch poldkach też to było. czasami w czasie jazdy dopóki sie rozgrzeje. nie przejmowałem się tym za bardzo

wyje w silniku
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 13, 2006, 10:44:46 am »

Meggido

• Gość
To nie pompa. Pompa wyje permanentnie je?li jest uszkodzona.

wyje w silniku
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 13, 2006, 11:06:00 am »

Lodówa#1826

• Gość
to wycie jest tez czasami przy odpalaniu i ustepuje... Mam to u siebie.. Moim zdaniem jest to pompa oleju, bo jak kiedys wymienialem w borku olej to ten sam dzwiek przy odpaleniu byl tylko powtorzyłsie jakby 2-3 razy.. az pompa nie zassała oleju.

[ Dodano: 2006-04-13, 11:40 ]
aaa i ja ten dzwiek mam tez podczas jazdy, ale pojawia sie on tylko gdy czas na zmiane oleju. Moze dlatego że olej juz jest żadki. Pojecia nie mam..

wyje w silniku
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2006, 19:50:36 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Cytat: "WKLIW#1874"
Cytuj (zaznaczone)
(co? jakby syrena alarmowa tyle że ciszej).
mam dokładnie to samo ale pojawia sie jak postawie rozgżane auto i  odpale np po 30 min wtedy przy dodawaniu gazu  słychać takie łłłłeeeee ale po kilkunastu sek ustępuje. Dodam że było tak w tym aucie odk?d pamiętam czyli od nowo?ci :D

Mam dokladnie to samo. Ustepuje szybciej jak sie go przegazuje - powyzej pewnych obrotow sie ucina i jest cisza :)
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

wyje w silniku
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 13, 2006, 20:18:08 pm »

Guciu1801

• Gość
to pompa oleju. W moich obu poldkach tez mialem takie wycie.. .cos jakby jakis szybki motor z daleka... A ze pompa oleju, to ktos mi tak powiedzial, ze to jest moment kiedy zaciaga sie olejem.

wyje w silniku
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 13, 2006, 20:57:41 pm »

Homik

• Gość
to "łłłeeee" o którym wspomniał WKLIW#1874 to nic innego jak sprzęgło, przynajmniej ojciec mi tak mówił bo ma to samo w swoim...

Pozdro

wyje w silniku
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:45:44 pm »

huragan83

• Gość
tez bym stawial na pompe oleju lub cos z nia zwiazane bo oprocz wymienionych przypadków w których wyje (u mnie w 1.6Gli tez) to jak mialem oleju ok minimum i szybko wszedlem w zakret albo ostro zahamowalem to zaczynalo tez wyc

wyje w silniku
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:48:17 pm »

RooS

• Gość
mnie tez by na pompe oleju pasowalo... bo jesli u mnei wyje to tylko zaraz po zapaleniu jak troche stal i to przez pierwszych 10 selund moze i ustaje

wyje w silniku
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:55:12 pm »

Meggido

• Gość
Ta, pompa oleju... Ejże... Jak może wyć co? co w oleju pływa...  :mrgreen: Odrobinę się u?miałem... Poza tym jak może wyć sprzęgło na postoju????

wyje w silniku
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 13, 2006, 22:06:24 pm »

Lodówa#1826

• Gość
a jak moze wyc most skoro w oleju pływa, a skrzynia jak moze wyc? usmiałem sie z tego co napisałes...

wyje w silniku
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 13, 2006, 22:15:30 pm »

Meggido

• Gość
Most to inna sprawa. Pracuje pod obci?żeniem, dużym obci?żeniem w przeciwieństwie do pompy oleju.

wyje w silniku
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 13, 2006, 22:30:49 pm »

Lodówa#1826

• Gość
To pompa oleju, co innego przy odpaleniu? Zarówka z halogenu?  ;)

wyje w silniku
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 13, 2006, 22:43:54 pm »

polcar

• Gość
Mi się wydaje ze to wycie to gdzie? wyżej w silniku, okolice filtru powietrza, serwa. To co? zwi?zane jest chyba z powietrzem. Kolega wcze?niej wspomina że chyba w matizie albo czym? tam innym też co? wyje po odpaleniu.