Autor Wątek: Jak usunąć nagar z silnika?  (Przeczytany 18868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak usun?ć nagar z silnika?
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 14, 2006, 21:28:15 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Marcin#839 nie wiem kiedy byl zmieniany poprzednio, bo w maju kupilem poldka, ale ten co zlewalem byl czarny. A po zmianie ten co mam ma ladny kolorek, mimo ze juz niebawem znowu bede go zmienial :)
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 14, 2006, 21:35:24 pm »

romek

• Gość
Cytat: "thomas#1840"
ludzi lej?cych Selektole i inne Lubro 20W widuję codziennie wielu - też polonezami niestety , znam go?cia który dolal HIPOLA "bo gęstszy i mniej mu go silnik zeżre"  :| kopci straszliwie

Już sobie wyobrażam jak ten Poldek wygl?da. Pewnie w chłodnicy też jest woda, bo jak ubywa to wod? taniej zalać. Ciekawe czym zalwaj? skrzynie i tylne mosty. Obstawiam że nigdy nawet nie zmnieniali tam oleju bo przecież nie ma dostępu do tych miejsc.  :)

« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 14, 2006, 21:39:29 pm »

thomas#1840

• Gość
Cytat: "romek"
ludzi lej?cych Selektole i inne Lubro 20W widuję codziennie wielu - też polonezami niestety , znam go?cia który dolal HIPOLA "bo gęstszy i mniej mu go silnik zeżre"  :| kopci straszliwie

Już sobie wyobrażam jak ten Poldek wygl?da. Pewnie w chłodnicy też jest woda, bo jak ubywa to wod? taniej zalać. Ciekawe czym zalwaj? skrzynie i tylne mosty. Obstawiam że nigdy nawet nie zmnieniali tam oleju bo przecież nie ma dostępu do tych miejsc.  :)

w chłodnicy jest wsio , od petrygo które zlał u mnie z kilku baniek do jednej po wodę która dolewa systematycznie , uszczelniacz ( w proszku) przynajmniej jeden co drugi miesi?c , koło każde inne itd itp   :?

« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 14, 2006, 22:06:23 pm »

romek

• Gość

w chłodnicy jest wsio , od petrygo które zlał u mnie z kilku baniek do jednej po wodę która dolewa systematycznie , uszczelniacz ( w proszku) przynajmniej jeden co drugi miesi?c , koło każde inne itd itp   :?

Nadwozie też ma w wersji Specjal Edition? Tzn. każdy element w innym kolorze. Ja znam takich specjalistów którzy potrafi? bez progów je?dzić i mieć sprawne hamulce na jedno koło (tylne oczywi?cie).

« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 15, 2006, 00:54:27 am »

ajk#1212

• Gość

Nadwlozie też ma w wersji Specjal Edition? Tzn. każdy element w innym kolorze. Ja znam takich specjalistów którzy potrafi? bez progów je?dzić i mieć sprawne hamulce na jedno koło (tylne oczywi?cie).

I elementy podwozia tak samo, zamiast 3 tlumikow pospawane rury i tylko ostatni i to tez jeszcze pozarty niemalo. widzialo sie takie rzeczy ech...

« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 15, 2006, 11:16:00 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Wiecie co, poza tym że zeszli?cie z tematu, to kilka ostatnich postów jest niestety obrazem codziennie obserwowanym w całym kraju :( i nie dotyczy to tylko poldków, ale także innych aut.

Po prostu załamka :sad:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 15, 2006, 16:45:54 pm »

Meggido

• Gość
To zależy od podej?cia do samochodu. Jedni uważaj? go za kupę złomu, która ma tyrać i wozić im dupy, a inni za kochan? zabawkę, która ma DOBRZE pracować i je?dzić, fajnie wygl?dać i cieszyć oko wła?ciciela, a i przy okazji wywoływać zazdro?ć i podziw przechodniów.

« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 16, 2006, 19:58:59 pm »

ajk#1212

• Gość
Jestem uzytkownikiem Poloneza Caro rocznik 94 1.6GLE.Poldas ma na licziku od nowsci ok 41tys km.Przez te wszytskie lata jezdzil na mineralnym.Wymieniany tyle o ile:)Przez oststnie 3 lata wymienia na LOTOS CITY-raz do roku.Moje pytanie jest zwiazane czy moge pokusic sie na wymiane na SYNTETYKA?????Dwa lata temu mialem robiona uszczelke pod glowica no i mechanik stwierdzil ze slinki jest w stanie idealnym(to co mogl zobaczyc po zdieciu glowicy)!!!! Wiec warto wymieniac??Poldas byl zagazowany przy ~27tys.Benzyne czuje dosc czesto gdyz jest zawsze odpalany i wylaczany na PB95.

« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 18, 2006, 09:42:10 am »

kan

• Gość
Po City bym nie ryzykował. Dwa lata temu był cczysty bo dopiero zacząłeą lać te badziewie, zobacz jak wygląda teraz. Ale zalecałbym zmianę na Lotosa zielonego przynajmniej. Szkoda silnika na tym City.

« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 19, 2006, 10:03:59 am »

Mumin

• Gość
Witam
A nie lepiej byłoby oddać dobremu mechanikowi który wyczy?ciłby cały silnik. Przynajmniej wiedziałbym że jest w dobrym stanie. Ja w swoim mam jyż przejechane 190 tys. Taki remoncik sobie zastosowałem przy 160 tys. Koszt niewielki bo około 1200pln. Może mniej by mnie to kosztowało gdybym miał miejsce do tego przystosowane.
Jeżdze na Lotosie półsyntetyk i zastanawiam sie nad Castrolem.

« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 19, 2006, 10:06:01 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Cytat: "Mumin"
Koszt niewielki bo około 1200pln.
 :shock:
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 19, 2006, 10:17:32 am »

Mumin

• Gość
Przy okazji planowanie głowicy, wtrysku i rozdzielacza napięcia do tego robociana. Tłoki sprawdził. Ci?nienie dobre. Nie powie ile bo dawno nie sprawdzałem.

« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 19, 2006, 11:07:52 am »

Meggido

• Gość
Mumin, dobre dowcipy od rana opowiadasz...  :mrgreen:

« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 19, 2006, 12:39:43 pm »

Mumin

• Gość
Meggido, za drogo czy za tanio??

« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 19, 2006, 14:05:27 pm »

kan

• Gość
Za 1200 to pół silnika idzie wymienić. Chyba że wtej cenie jest cały układ wtryskowy bo nie przypuszczam że planowałes wtrysk:)?

« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 19, 2006, 14:27:39 pm »

Mumin

• Gość
Planowanie głowicy kosztowało około 350pln, rozdzielacz zapłonu( chyba tak to się nazywa) 250pln, rozrz?d, wtrysk czyszczony, wszystkie płyny, ?wiece, kable, filtry, uszczelki.
Dostałem papiery od wszystkiego. Stare graty też dostałem.
Fakt drogo. Gdyby nie inne rzeczy to bym tylko gaz tankował i jeżdził.

« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 19, 2006, 14:59:43 pm »

romek

• Gość
Planowanie glowicy 350zł????????????????????????? Gdzie??????????????????????/
Ja za wymiane uszczelki pod głowic? i planowanie głowicy zapłaciłem 200 zł z robocizn?. Uszczelka kosztuje jakie? 35zł a planowanie ok. 70 do 100zł.

« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 19, 2006, 15:07:10 pm »

Mumin

• Gość
W warszawie. A dokładnie w Piasecznie. Samo planowanie może i kosztuje 100 do tego gniazda zaworów. Być może przepłaciłem.

« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 19, 2006, 19:12:54 pm »

Meggido

• Gość
Rozdzielacz zapłonu w Atu+? A co to za wynalazek? :roll:

« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 19, 2006, 19:28:39 pm »

kan

• Gość
To pisz że miałes cała głowicę regenerowana a nie tylko planowan?.