Autor Wątek: piski podczas jazdy (łożysko?hamulec?co? innego? help!)  (Przeczytany 13711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piski podczas jazdy (łożysko?hamulec?co? innego? help!)
« dnia: Kwiecień 21, 2006, 08:35:28 am »

Piotrek

• Gość
koledzy, mam problem :|
od czasu do czasu (ostatnio coraz czę?ciej niestety) w czasie jazdy co? zaczyna do?ć gło?no piszczeć, tak jakby cos tarło z każdym obrotem koła (piii....piii....piii...). Odgłos ten jest cyklicznym piskiem podobnym do piszczenia hamulcow przy hamowaniu. Nie sa to zgrzyty, szuranie czy tarcie.

Dokonałem kilku obserwacji:
1. najbardziej piszczy gdy jadę po długim łuku w lewo. zmiana kierunku jazdy zazwyczaj zmniejsza lub eliminuje ten odgłos. Przy je?dzie na wprost niestety tez to słychać.
2. wystarczy lekko nacisnać hamulec (tak lekko ze nie czuć nawet że auto hamuje) i piski znikaja
3. gwałtowniejsze zahamowanie zazwyczaj nie powoduje zniknięcia tego odgłosu
4. piszczy tak samo przy przyspieszaniu jak i toczeniu sie na luzie (oczywiscie częstotliwo?ć pisków jest proporcjonalna do prędkosci)

Co to moze byc? łozysko sie konczy? cos z hamulcem? Dzis nawet usłyszałem dziwn? koncepcje ze to wina paska, ale raczej miedzy bajki to kładę :)
Czy to wymaga natychmiastowej naprawy czy można odwlec o pare tygodni?

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2006, 08:40:17 am »

jankiel

• Gość
a gdzie ten pisk z przodu czy z tyłu??
jesli z tylu a masz  tarcze na tyle to moze półos ci sie wysówa -tak moj szef mial w poldku ale to bylo slychac tez obcieranie-metal o metal.
Albo klocki ci obcieraj?  moze tłoczek sie zapiekł albo zapieka

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2006, 08:45:30 am »

Piotrek

• Gość
wlasnie nie jestem pewien gdzie, jakos nie moge tego zlokalizowac jadac autem

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2006, 08:58:19 am »

Kołcz_1906

• Gość
Mi też piszczy ale tylko jak delikatnie nacisne pedał hamulca jak mocniej nacisne to przestaje piszczec, nie wiem jak zachowuje sie na zakreteach bo nie zwraóciłem na to uwagi, a to jest wina braku okładzin na kolckach, bede je wymieniał jak znajde zaciski bo recznego nie ma,

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2006, 09:28:37 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
dwie możliwo?ci:
-klocek lata sobie w "kopycie" i trze o tarczę (mniej prawdopodobne)
-łożysko koła , tym bardziej że napisałe? że po naci?nięciu hamulca zanika, sprawd? luzy na kołach: podnie? auto tak by koło przednie nie dotykało ziemi, następnie chwyć za koło (oponę) na wysoko?ci pasty z obu stron i poruszaj nim energicznie, jesli wyczujesz luzik to masz potwierdzenie że to łożysko
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2006, 10:14:39 am »

Mumin

• Gość
Witam.
Mam podobny problem PIotrek, przy czym koła były sprawdzane (luzów nie ma, koła dobrze wyważone). Piski występuj? jednak na dołkach przy dużej prędko?ci z przodu samochodu od strony kierowcy.
Co to może być?

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 21, 2006, 10:36:59 am »

Piterson

• Gość
Na dołkach to odzywaja sie przewaznie zużyte drązki kierownicze albo sworznie wachaczy

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 21, 2006, 10:41:16 am »

Poldek#1838

• Gość
Też mam podobny problem.
Pisk dochodzi z przodu. Jest prawie zawsze, dopiero jak lekko dotkne peadal hamulca
jest cisza.
Łozyska sprawdzane.
Pewnie to będą klocki

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 21, 2006, 12:44:16 pm »

Mumin

• Gość
Cytat: "Piterson"
Na dołkach to odzywaja sie przewaznie zużyte dr?zki kierownicze albo sworznie wachaczy

Na pocz?tku roku robiłem przednie zawieszenie. Mało prawdopodobne

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 21, 2006, 13:34:53 pm »

Piterson

• Gość
To ja już nie wiem, niech sie fachowcy wypowiedz?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2006, 14:43:05 pm »

kan

• Gość
Na dołkach kiedys mi piszczały zawiasy klapy. Szukałem tego przez pół roku aż kiedy? przypadkiem to odkryłem . Trochę oleju na zawiasy załatwiło sprawę.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 21, 2006, 23:14:05 pm »

Meggido

• Gość
Luz w łożysku. Na zakręcie tarcza zbliża się do klocka i lekko o niego ociera. Jak ruszysz pedał hamulca, to zmieniasz pozycję klocka, a tym samym eliminujesz styk.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 21, 2006, 23:20:03 pm »

Arnold

• Gość
a mi czasem takim dziwnym "wysoko-metalicznym" d?więkiem trzeszczy sprężynka przy pedale sprzęgła :) Może to głupie ale jednak... A przez długi czas byłem przekonany że to gdzie? w okolicach koła :) Czasem naprawdę trudno zlokalizować ?ródło d?więku  :?

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2006, 23:45:35 pm »

Meggido

• Gość
Czasem łożysko sprzęgłowe popiskuje w styku ze sprężyn? talerzow? docisku.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 23, 2006, 13:32:34 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
u mnie tez piszczy podczas jazdy, jak wcisne hamulec to przestaje, prawe przednie kolo  :smile:
chociaz jak dzis jechalem to bylo odwrotnie: jak wciskalem hamulec to piszczalo, ale podczas jazdy nie  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :roll:  :roll:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 23, 2006, 14:15:54 pm »

Piotrek

• Gość
WItam,
byłem u mechanika wczoraj, pogrzebał przy przednich hamulcach - ostukał tarcze młotkiem, usun?ł nagar, troche klocki zfrezował - wydaje się że pomogło, tzn jakos od wczoraj tego piszczenia nie słyszę, zobaczymy. Natomiast dramat i nieszczęscie, przy okazji wypatrzył dziurę w tylnim tłumiku i w sumie 100 zł nie moje (tłumik 90 zł plus uszczelka, gumy)  :( Chodzi o tłumik końcowy, cała rura w zasadzie przegniła, wystarczylo nacisn?ć i wypadały dziury...
Tu przy okazji pytanie: czy ten tłumik (nowy) da sie jakos zabezpieczyc np. pomalować zeby przedłuzyc jego zywotnosc? Pytanie moze lamerskie ale sie nie znam :)

PS: niestety nie mam garażu ani kanału w zasięgu więc ogólnie przy takich akcjach jestem skazany na wizyty w polmozbycie :|

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 23, 2006, 14:39:34 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tlumiki na gieldzie sa po 40pln ,wiec troche z ciebie sciagneli

ja pomalowalem swoj tlumik podkladowka ,ale po zimie farba sie zluszczyla
w sumie to zaplaciles duzo za tlumik to powinien byc aluminiowany ,wiec nie trzeba go malowac ,ale trzeba zabezpieczyc spawy ,bo one rdzewieja
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 24, 2006, 08:44:54 am »

Piotrek

• Gość
przyjrzałem się blizej - faktycznie wyglada na aluminiowy. Moze faktycznie drogo wyszlo ale przynajmniej zaoszczedzilem czas/pieni?dze na wizytę i szukanie na giełdzie - lenistwo kosztuje :)

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 24, 2006, 08:48:19 am »

Kołcz_1906

• Gość
Więc nie przeplaciles bo aluminiowane po tyle chodza, w ktoryms miejscu na tlumiku masz wytloczony napis ALU, ja tez tyle dalem za swojego i zobaczymy ile wytrzyma

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 24, 2006, 11:59:11 am »

Mumin

• Gość
Meggido, czy mogę w takim razie dokręcić ?rubę  kluczem dynamometrycznym. Z jak? sił? ewentualnie?
Może lepiej byłoby zmienić obydwa?