bardzo dziekuje za rady :D
w bloku po oczyszczeniu pozostalosci z uszczelki nie zauwazylem zadnych wiekszych wzerow. Czy moge cala powierzchnie w bloku przejechac papierem wodnym 400? nie narobie jakis nierownosci?
w tych miejscach gdzie uszczelka skapitulowala jej fragmenty zostaly wrecz wypchniete do kanalu wodnego, a w cylindrach gdzie byly nieszczelnosci (1 i 4) powstalo duzo sadzy (czarne komory spalania)... porobie jeszcze fotki. Co do spasowania kanalow w kolektorach i glowicy to juz raz szlifowalem kolektor wydechowy frezami, a teraz mam okazje pobawic sie z kolektorem dolotowym.
Jak i czy wogole mozna czyscic ta czesc cylindra do ktorej juz nie dochodza pierscienie na tloku (obszar okolo 4mm od powierzchni bloku). Chemicznie (rozpuszczalnik)?
KGB ciesze sie (oczywiscie nie zlosliwie :roll: ), ze przechodziles to juz w wieku 16 lat ale ja zaufalem mechanikowi z wieloletnim doswiadczeniem (byl polecanym fachowcem). O koniecznosci planowania wiele sie wczesniej naczytalem jednak jako teoretyk w tej kwestii (nigdy wczesniej sam nie wymienialem uszczelki pod glowica) nie chcialem upierac sie przy wlasnym zdaniu... no i mam skutki...
głowicę zamierzam dokrecac w III etapach tak jak podaje producent uszczelki - 30, 70, 110Nm. Czemu jest dobrze wymienic sruby? Moga peknac? Nie sprawdzilem jaka klase wytrzymalosci maja wybita na lbach ale wygladaja na solidne

Bardziej mnie martwi moment dokrecania nakretek na szpilkach mocujacych zestaw dzwigienek zaworowych do glowicy... powinno tam byc chyba 19Nm, a moj klucz ma zakres 28-210Nm...
KGB troszke inaczej opisales to mailu (dziekuje za szybka odpowiedz), troszke inaczej teraz ale ogolnie wiem juz o co chodzi... przeczytalem takze ten artykul:
http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=6u mnie zaden zawor nie mial luzu wyczuwalnego reka (ale mogl akurat byc niekorzystnie obrocony walek). Przy montazu przeprowadze odpowiednie regulacje i dam znac o efektach (rozumiem ze nadmierne wkrecenie srubek regulacyjnych skonczy sie strzalami w jeden albo drugi kolektor?). Kupilem na wszelki wypadek jeden hydrokorektor jednak wszystkie korektory wyciagniete przeze mnie z bloku silnika, napelnione olejem, nie daja sie wcisnac (wiec sa sprawne).
PS
telefon to K750i z 2Mpix matryca... jednak optyka obiektywu (pomimo autofokusu) wymaga jeszcze dopracowania... stad marna jakosc.