Autor Wątek: Polonez Atu+ a temperatura.Prosze pomózcie!!!!  (Przeczytany 5479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez Atu+ a temperatura.Prosze pomózcie!!!!
« dnia: Maj 18, 2006, 16:48:09 pm »

ajk#1212

• Gość
Witam .Byc może to błahostka ale spytac nie zaszkodzi(za to jeszcze w Polsce nie zamykaja   :lol: ).Otóż problem przedstawia się następuj?co:
Jestem posiadaczem Poloneza Atu+ z 1999r.Samochód sprawuje sie nad wyraz dobrze jest tylko jedno ale.Co roku po ustaniu mrozów jazda samochodem po mie?cie(na trasie nie ma tego obiawu) sprawia ,że non stop pracuje wentylator chłodnicy(przy tem na wska?niku ok 92 stopnie +-1).Nie pomogły ( wymiany już 3 w sumie) termostatów .Ja osobi?cie podejrzewam czujnik ale mechanikiem nie jestem i mogę się mylić.Je?li kto? spotkał się z tym problemem prosze o odpowied? .

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2006, 17:00:33 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
masz jeden lub dwa wentyle
one maja wlaczniki bimetalowe - mogly sie zepsuc (choc najczesciej psuja sie tak ,ze nie zalaczaja)
co do temp 92C to u mnie na wskazniku tez tak sie trzyma i juz nie wiem jak z tym walczyc - jezeli nie mialbym tej zje...ej chlodnicy tureckiej to bym pompe wodna podejzewal
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2006, 17:29:39 pm »

ajk#1212

• Gość
Mam jeden wentyl.Czujnik na chłodnicy był sprawdzany . Jest ok.Tez juz trace powoli cierpliwo?ć , poprosu dziwna przypadło?ć modelu lub sam juz nie wiem co.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2006, 17:32:45 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
u kumpla co ma GSI tez trzyma 92C wiec schemat tego zjawiska sie juz tworzy
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2006, 17:41:12 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To chyba dobrze że się wł?czaj? troche wcze?niej.
A masz osłonę na silniku?

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2006, 17:57:34 pm »

ajk#1212

• Gość
Jesli chodzi o  osłone pod silnikiem to nie mam.Także nic nie mam na kratce wlotu powietrza.Słyszałem , że byc moze czujnik który jest przy termostacie ( s? 2 nie wiem tylko który) może powodowac takie objawy.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2006, 18:13:35 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "dudijack"
Jesli chodzi o  osłone pod silnikiem to nie mam.Także nic nie mam na kratce wlotu powietrza.Słyszałem , że byc moze czujnik który jest przy termostacie ( s? 2 nie wiem tylko który) może powodowac takie objawy.

czujnik (ten na "gorszej" kostce) moze pokazywac zla temp na wskazniku ,ale na zalaczanie wiatraka nie ma to wplywu

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2006, 18:15:53 pm »

ajk#1212

• Gość
Hmmm. To dlaczego tak się dzieje.to raczej nienormalne non stop nagrzewaj?cy się układ w mie?cie i pracuj?cy wentylator.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2006, 18:21:53 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tak miedzy bogiem a prawda to w miescie jak jest cieplo to temp ma prawo trzymac sie w gornej granicy
a wtedy zalacza sie wentylator
moze wlacznik wentyla masz na nizsza temp ,np. 82C

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 18, 2006, 18:23:40 pm »

cichociemny

• Gość
a wyrzuca ci wode ze zbirniczka jak sie nagrzeje??

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 18, 2006, 18:25:34 pm »

ajk#1212

• Gość
Nie jesli o to chodzi to jest ok  :lol: uszczelka nie pusciła pod głowic?.Narazie niech tak będzie może sie samo naprawi .

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2006, 19:44:23 pm »

wiciu

• Gość
ja mam podobnie, ale okre?lił bym to tak, że często się wł?cza, a nie że pracuje non-stop, mój poprzedni polonez tez tak miał

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 18, 2006, 19:49:23 pm »

Cycu_E30

• Gość
a mojego jest w pizdu trudno zagrzac :| jak juz sie zagrzeje to pochodzi chwile i sie wyntyl wył?cza, no chyba ze je?dzi sie stylem kierowcy w wieku 18 lat :mrgreen:  :D

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 18, 2006, 19:53:07 pm »

Meggido

• Gość
Moim zdaniem czujnik zał?czania wentylatora jest uwalony. Nie ma innej możliwo?ci. Chyba, że jeszcze masz chłodnicę zatkan?.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 19, 2006, 09:54:31 am »

Mumin

• Gość
Miałem podobnie (temp około 100 C. Wymiana czujnika temp przy chłodnicy pomogła.
Wykręciłem czyjnik od strony kierowcy ( patrz?c od na silnik) był do 95 stopni. Je?li chodzi o wentylatory to przed wymian? chodził ten obok alternatora. Teraz jest odwrotnie.
Wł?cza sie przy 87-90 stopniach a jest do 85

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 19, 2006, 21:20:34 pm »

ajk#1212

• Gość
Tak ale ja mam jeden wentylator i niby zał?cza poprawnie przy ok 92 stopniach.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 22, 2006, 13:04:27 pm »

PeNY#1816

• Gość
Mumin, we? pod uwage odleglosc od czujnika temperatury do czujnika w chlodnicy, dodatkowo tolerancja wskazan tez jakas jest... pomiary i wskazania mogo sie rozjezdzac o kilka stopni. A jesli nie wywala plynu to po co sie martwic na zapas, jakby sie gotowal to by wywalalo plyn przez zbiornik wyrownawczy (mowie o Plusach) lub korek w chlodnicy...

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 07, 2006, 19:07:04 pm »

Steve23

• Gość
Witam mam pytanie, ponieważ ni mam zbytnij wiedzy na temat  mechaniki samochodowej chciałbym sie dowiedziec czy moje auto zachowuje sie prawidłowo , a minowicie :

Podczas ci?głej jazdy temperatura wskazuje ok 70-75 st. , w koku w mie?cie ok 90 st. a czasami dochodzi do okoł? 92-94 st. ale wentylator się nie zał?cza ,
ale po przejechaniu paru metrów temperatura znów spada poniżej 90 st. czy to s? prawidłowe wachania temperatur ? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 07, 2006, 19:10:21 pm »

cichociemny

• Gość
70-75? a termostat masz dobry???

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 07, 2006, 22:17:34 pm »

Steve23

• Gość
Cytat: "cichociemny"
70-75? a termostat masz dobry???

Mechanik sprawdzał i twierdził ze jest ok