Kilkana?cie dni temu w moim poldku przestał wchodzić wsteczny bieg. D?wignia nie dawała się przesun?ć w pozycję wstecznego, jakby trafiała w co? twardego.
Pocz?tkowo nerwowo machałem d?wigni? na wszystkie strony, i po której? próbie jako? się udawało. Pó?niej zacz?łem stosować koliste ruchy - d?wignię przesuwam w prawo, przyci?gam do siebie aż do oporu (co następuje wcze?niej niż w normalnej pozycji wstecznego) i cały czas ci?gn?c przesuwam w lewo (w kierunku luzu). Trzy, cztery takie kółeczka i wsteczny wskakuje. Co ciekawe, je?li już raz wskoczy, przez kilka minut wchodzi dobrze - żadnych problemów. Po kilku (-nastu) minutach jazdy kłopot powraca. O ile te koliste ruchy daj? efekt do?ć szybko (?rednio po czwartej próbie), to zwykłe proste machanie d?wigni? (pi?ty-wsteczny) nie skutkuje wcale.
Inne biegi cały czas działaj? normalnie. Awaria nie była poprzedzona żadnymi niepokoj?cymi symptomami. W skrzyni był olej, ale i tak go wymieniłem (bez efektu). Nic nie blokuje d?wigni wewn?trz kabiny (usun?łem skórzany mieszek, mogę więc włożyć rękę wzdłuż d?wigni do samej podłogi).
Co to może być?
Wydaje się mało prawdopodobne, aby to był wewnętrzny mechanizm zmiany biegów, bo gdy nie można wł?czyć wstecznego, pi?ty bieg wchodzi leciutko - a przecież to ten sam wałek. Objaw jest raczej taki, jakby to d?wignia trafiała "w co?", co potem, tymi kolistymi ruchami, zostaje "odsunięte".
Podejrzewam więc zewnętrzny mechanizm zmiany biegów - może tu co? się obluzowało. Niestety, nie wiem dokładnie, jak jest zbudowany. Zdjęcie w serwisówce Morawskiego jest do?ć niewyra?ne. Z kolei u Trzeciaka (w serwisówce od Trucka) jest tam element nazwany "blokad? wstecznego biegu" - ale co to jest? Nieruchomy występ płytki sprężyny? Ruchomy palec..? Czy ten element mógł się np. odkręcić i przesun?ć? (na podstawie takiego założenia wymy?liłem te koliste ruchy, które okazały się skuteczne, ale może to tylko przypadek).
Czy kto? ma jakie? wyra?ne zdjęcie, rysunek lub opis działania zewnętrznego mechanizmu zmiany biegów w Polonezie?
Warunki mam miejsko-podwórkowe, więc dostęp do podstawy d?wigni bardzo trudny - a nie chciałbym rozbebeszać samochodu bez potrzeby.
Pozdrawiam
Paweł