Autor Wątek: Brzęcz?cy katalizator  (Przeczytany 4943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brzęcz?cy katalizator
« dnia: Maj 26, 2006, 22:04:29 pm »

Pereziarz

• Gość
otóż sprawa ma sie tak:po wkreceniu poldka powyżej 3 tysi obrotów zaczyna cos dzwonić.Mechanik mówił że to katalizator chyba.Dzi?aj go wyci?gnałem potelepałem i niby nic sie tam nie latało.Po założeniu i ponownym odpaleniu to samo i niby dziwi8eki dochodz? z kata.Mechanik a dokł?dnie gazowinik powiedział żeby go rozciac i wypróznic flaki ze ?rodka puki nie rosypał sie jeszcze cały i nie pozapyc hał tłumików,a potem zaspawać.Czy to dobry pomysł jak myslicie??I czy samochód będzie zdecydowanie gło?niej chodził??Jak sie maja osi?gi z katem i bez??
Z góry thx za odp.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2006, 22:15:34 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Jak wybebeszysz katalizator to poldek będzie chodził jak OPLE z wyciętym katem (Omega, Kadett, Astra), czyli cakiem fajnie, ale głosniej, choć powyżej 3500obr będzie swietny gwizd, jakby? turbo mial (dotyczy poloneza Plusa, w innych nie wiem jak jest, ale powinno być bardzo podobnie). Na wolnych obrotach bedzie efekt, jakby jaka? kulka wpadła do tłumika i puka o ?cianki.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2006, 22:19:07 pm »

cichociemny

• Gość
powiedz mechanikowi zeby sie sam rozci?l. wstaw sobie strumienice za 50 pln albo przelotówke od GLE

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2006, 22:36:18 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
najszybciej i najlatwiej wstawic tlumik przelotowy od GLE za 50pln - wykrecasz katalizator i wkrecasz tlumik

moj kumpel w punto ma brzeczacy katalizator ,ale u niego wyraznie slychac juz na wolnych obrotach
jezeli w katalizatorze nic ci nie lata jak potrzasales to moze byc inna przyczyna brzeczenia (choc katalizator i tak dobrze jest wywalic  :mrgreen: )
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2006, 22:47:19 pm »

Pereziarz

• Gość
Z t? przelotówk? to nie jest głupi pomysł.Wydaje mi sie że to by było nawet leprze niż kat.Tylko czy to będzie pasowac??

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2006, 22:48:49 pm »

Arnold

• Gość
u mnie tak latało ale na wolnych obrotach. Czasem w czasie jazdy też. A jak trz?sałe? i nie brzęczało to może akurat tak się złożyło. Mi raz brzęczało mocno, potem przez kilka dni cisza. Potem znowu. Jak się pukało od spodu to też raz brzęczało, raz nie (czę?ciej jednak tak). Potem się sam wyci?ł i już jest spokój :D Teraz będę go zmieniał może na tłumik na taki od 1.4 z wcze?niejszych roczników. Jak chłopaki mówi? - wstaw sobie przelotówkę z GLE.

[ Dodano: 2006-05-26, 22:49 ]
Cytat: "Pereziarz"
Z t? przelotówk? to nie jest głupi pomysł.Wydaje mi sie że to by było nawet leprze niż kat.Tylko czy to będzie pasowac??

Tak - będzie pasować. Wyjmujesz kata, wstawiasz przelotówkę. Kilka minut roboty.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2006, 22:52:22 pm »

Pereziarz

• Gość
Nom teoretycznie niby kilka minut.Tylko jak dzi?aj kata chciałem wykręcić to dwie ?ruby ukręciłem te na spreżynach.I siedziałem nad tym ze 3 godziny

[ Dodano: 2006-05-26, 22:56 ]
Ps.czy ta przelotówka ma identyczne wymiary co ten katalizator??Czy trzeba będzie jako? modzić z brzeszczotami:D??

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2006, 23:16:08 pm »

Arnold

• Gość
No wła?nie to miałe? na my?li w poprzednim pytaniu chyba i ja na to odpisałem :) Identyczne wymiary, nic nie przerabiasz, nie docinasz, nie kombajnujesz :)

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2006, 23:21:34 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Cytuj (zaznaczone)
Tylko jak dzi?aj kata chciałem wykręcić to dwie ?ruby ukręciłem te na spreżynach.

norma... najgorzej jest potem wydobyc resztke sruby z nakretek przyspawanych do dwururki/baranka... musialem to rozwiercac, tak rdza trzymala...

obecnie stalem sie posiadaczem baranka z GSI i przelotowki z GLE... na dniach bedzie montaz  :D

a tak BTW... skad wyrwac oslone termiczna nad kolektor GSI? moze ma ktos na zbyciu?
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2006, 00:29:18 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "Osfald"

a tak BTW... skad wyrwac oslone termiczna nad kolektor GSI? moze ma ktos na zbyciu?

dorob sobie ze starej
podcinasz dwa rogi brzeszczotem i wiercisz nowe dziorki
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2006, 07:54:07 am »

sebekh

• Gość
a na przegladach nie beda sie czepieli ze ma sie przelotowke zamiast katalizator?? wiem ze strumienice sa tez w kształcie katalizatora a co do przelotowki z GLE to zaraz obadam w ksi?ze  :roll:

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2006, 09:12:04 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
ksztalt przelotowki to rozplaszczony walec, a katalizator ma blache oslonowa w zupelnie innym ksztalcie.... nie da sie pomylic....  rozwiazanie:

1. jedziesz na przeglad tam gdzie wiesz ze przymkna na to oko
2. na przeglad wstawiasz swojego zajechanego kata
FSO Car Team

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2006, 12:26:17 pm »

Pereziarz

• Gość
[shadow=blue]obecnie stalem sie posiadaczem baranka z GSI i przelotowki z GLE... na dniach bedzie montaz Very Happy [/shadow]

Tzn że ty też masz problem z brzęcz?cym katem??Po montazu opisz swoje wrażenia z jazdy.czy samochód bez zepsutego kata choc troche lepiej idzie??

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 27, 2006, 13:41:10 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
moj poldziaszka ma przejechane 120kkm (licznikowo... bo ile naprawde tego nikt nie wie  :mrgreen: ), katalizator zaczal mi "dzwonic" na niskich obrotach jakies 1000km temu ale zadnej roznicy nie odczulem pomiedzym tym co jest teraz, a kiedy jeszcze nie dzwonil.... dosc fajnie sie zbiera (jak dla mnie  ;) ), na trasie Gliwice-Wroclaw-Lubin-Wroclaw-Gliwice wzial srednio 9,5L lpg/100km (3 dorosle osoby na pokladzie + pelny bagaznik, predkosc srednia 120km/h, przejazdy po miescie, a to co sie teraz dzieje we Wrocku to horror... dlubia pl. Grunwaldzki i Teatralny przez co korki sa nie do wytrzymania  :x ).
FSO Car Team

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 27, 2006, 14:45:24 pm »

Pereziarz

• Gość
A kiedy zabierasz sie za wymiane kata na przelotówke od gle??A co do spalania to oczywi?cie mowa o gazie??

[ Dodano: 2006-05-27, 15:01 ]
sorki z tym spalaniem dopiero teraz zauważłem ze pisałe? oczywi?cie o lpg.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 28, 2006, 11:35:45 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
wymiane zrobie jak tylko bede mial czas.... narazie studenci maja sesje, a ja przez to tony prac do sprawdzenia. Nagle wszyscy sie obudzili i wszystko chca zaliczac, poprawiac... chocby po zajeciach albo na konsultacjach ale musza  :x  Taki goraczkowy wzrost ambicji raz na pol roku  :roll:  Reasumujac... jesli nie uda mi sie w maju to dopiero w drugiej polowie czerwca.
FSO Car Team

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 28, 2006, 11:44:10 am »

Pereziarz

• Gość
Życze powodzenia.Zdaj relacje jak samochóds jeżdzi po wywaleniu kata.

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 07, 2006, 01:16:08 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
jak obiecalem tak i pisze....

katalizator mam juz od kilku tygodni w piwnicy, a zamiast niego przelotowke z GLE. Zalozylem takze wydechowy kolektor rurowy z GSI... efekty:

1. wyraznie odczuwalny wzrost elastycznosci silnika w zakresie niskich obrotow
2. slabo zauwazalny ogolny wzrost mocy... raczej autosugestia  ;)

reasumujac... cudow nie ma  :mrgreen:
FSO Car Team

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 07, 2006, 19:41:39 pm »

Pereziarz

• Gość
Napewno nie zaszkodziło:)A u mnie po wywaleniu kata nachwile wszystko ucichło potem powkręcałem go troche tak do 5 tysi i teraz nadal sie pojawiły,jakby resztki kata latały po tłumikach.Nasłuchiwałem to niby z wydechu tak brzeczy,ale coz da sie z tym jeżdzić.  POZDRAWIAM!!

Brzęcz?cy katalizator
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 07, 2006, 20:57:24 pm »

tomallus1

• Gość
A ja mam co? dla Roverowców. Dzisiaj przy okazji wymiany sondy lambda wywaliłem katalizator i wstawiłem tłumik przelotowy z wersji bez kata. Narazie zrobiłem 5km z garażu do domu, różnicy nie zauważyłem. Jak pojeżdże dłużej to napisze o jakichkolwiek zmianach w osi?gach, choć może to być mało obiektywne ze względu na wymianę w/w sondy.

Dodam, że owa wymiana nie wi?że się z żadnymi przeróbkami. Po prostu odkręca się kata (tu przydała się k?tówka) i wkłada się idealnie pasuj?cy tłumik. Na razie tyle.