Autor Wątek: Warto?ci lambda  (Przeczytany 2988 razy)

Warto?ci lambda
« dnia: Maj 27, 2006, 00:03:42 am »

delta9

• Gość
Jak byłem u ga?nikowca to na kompie podł?czonym do poldka mógł ustawić warto?ci sondy.
Na jak? powinien je?dzić a na jakiej je?dzi się przyjemnie.
W ksi?zce w przypadku problemów z kompem przestawiana jest praca w tryb back-up, gdzie warto?ć jest ok 0,8-0,9. Co daje mniejsza warto?ć a co większa?

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2006, 00:41:50 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wartosci sondy nie ustawiasz ,sama sobie napiecie wytwarza zaleznie od mieszanki - po to ja zrobili
na kompie gazowym ustawia sie wartosc napiecia z sondy przy ktorej komp ma wiedziec ,ze odczyt sie zmienil
tzw. prog przejscia
powinien byc ustawiony na polowe wartosci jaka faktycznie sonda wytwarza ,czyli w przypadku nowej sondy 0.5v ,jezeli sonda "wyciska" tylko 0.8v to utawic powinno sie 0.4v

piszesz zapewne o ksiazce morawskiego
w trybie back-up mieszanka jest ustawiana na lambda = 0.8-0.9 (odczyt na sondzie bedzie 1v)
jest to mieszanka bogata ,ustawiona celowo by wykluczyc wypadanie zaplonow
to dlatego ,ze katalizator lepiej znosi duze ilosci CO i male HC niz bardzo duze HC jezeli zaplon w cylindrze nie nastapi

ogolnie mieszanka Y=0.85 jest najlepsza do uzyskania mocy ,a Y=1.15 dla sprawnosci silnika
na kompie gazu podczas regulacji mozna zauwazyc odczyty sondy na poziomie 0-1v (jezeli sonda jest stara to np.0.8v)
prawidlowo odczyt powinien caly czas migac od 0.2-0.8v ,wtedy mieszanka jest utrzymywana na poziomie Y~1 a wiec najlepszej dla pracy katalizatora

dobra ,wiecej nie chce mi sie juz pisac ,wiec na tym zakoncze wywod
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2006, 22:51:15 pm »

delta9

• Gość
dzięki za obszern? wypowied?, niemniej jednak niezrozumiałe jest dla mnie to iż w ksi?zce podaj?c wła?nie to Y=0,85 i dodaj? że moc silnika jest mniejsza o 20%  :?
no i wolałbym konkrety :mrgreen: dać 0,6 i więcej Volt czy 0,4 i niżej bym miał przyjemno?ć z jazdy zapominaj?c o katalizatorze

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2006, 00:24:52 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
w trybie awaryjnym moc jest mniejsza ,bo zaplon jest regulowany jedynie w zaleznosci od obrotow silnika
to tak jakbys w GLE odlaczyl przewod podcisnienia
poprostu nacisniecie pedalu gazu nie powoduje przysp zaplonu
jest jeszcze taki motyw ,ze zaplon jest ustawiany na bezpieczne wartosci - takie by nie wypadaly zaplony - a wiec jest za pozny i traci sie moc

jak ustawisz prog na 0.4 to bedziesz mial ubozsza mieszanke ,a jak na 0.6 to bedziesz mial bogatsza
wybor nalezy do ciebie
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2006, 10:40:38 am »

delta9

• Gość
I o to mi chodziło :mrgreen:
Prade mówi?c nie wiem w jakim stanie jest ta moja sonda ale je?li wyciska tylko 0,8V to może powinno się j? już wymienić? Czy taki stan sondy wpływa w jakim? stopniu na moc albo spalanie, nawet je?li jest ustawiona prawidłowo?

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2006, 11:38:33 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak wyciska 0.8v to jeszcze moze pojezdzic
moja wyciska 0.86v i nie mam zamiaru jej ruszac
sonda ma bardzo stroma charakterystyke ,wiec na 0.8v sterownik i tak wie o co chodzi

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2006, 11:40:20 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
moge sie dowiedziec jak zmierzyliscie, ze z sondy da sie "wycisnac" jedynie 0,8V??
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Warto?ci lambda
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2006, 11:41:40 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
JA to zmierzylem sterownikiem od gazu
zalalem gada ,ze ledwo perkotal i pokazywalo mi 0.86v