Autor Wątek: kontrolka hamulcow  (Przeczytany 2022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kontrolka hamulcow
« dnia: Maj 27, 2006, 16:22:35 pm »

cisoboy

• Gość
W mojej przej?ciówce ze starymi kwadratowymi zegarami po lewej stronie pali się czerwona kontrolka niesprawnych hamulcow(juz z roczek :cool: )
Wymienilem koncówki na czujnikach poziomu plynu hamulcowego (byla tam sobie ?nied?),
oraz wył?cznik przy ręcznym (byl zlamany).

Domniemam ze powinna sie ?wiecić kiedy te przewody maj? kontakt z mas?, b?d? to przez styki na pojemniczkach, b?d? wył?cznik ręczego.

Pomierzylem napięcia na tych przewodach i s? takie same jak w reszcie instalacji, więc przebicia do masy na nich nie ma. Deske zegarów oczyszczalem kiedy?, brak zwarć.

Czy s? gdzie? indziej czujniki do tej kontrolki, które moge sprawdzić?

I jeszcze zagadka:
Jak podci?gne ssanie to po okolo 10s. wskazówka poziomu paliwa hu?ta sie jak malpa w cyrku  :roll:
Dodam ze zegar mam odł?czony, nie ruszam sie w poldku, wiec plywak tez sie nie hu?ta:)
Co to (oprócz małpy w baku) może być?:)

Z góry dzieki za eksploatacje klawiatur na rzecz tego w?tku:)

Re: kontrolka hamulcow
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2006, 16:43:55 pm »

thomas#1840

• Gość
Cytat: "cisoboy"
W mojej przej?ciówce ze starymi kwadratowymi zegarami po lewej stronie pali się czerwona kontrolka niesprawnych hamulcow(juz z roczek :cool: )
Wymienilem koncówki na czujnikach poziomu plynu hamulcowego (byla tam sobie ?nied?),
oraz wył?cznik przy ręcznym (byl zlamany).............

a poczy?ciłes gniazda żarówek stopu ze sniedzi ? o sprawdzeniu żarówek stopu nie wspomne  ;)

Cytuj (zaznaczone)
No i udało się już nie za?wieca się po nacisnieciu pedału hamulca, okazało się że jedna żarówka była dobra,?wieciła ok ale jak ja ?ci?gnełem to zobaczyłem że włókno w ?rodku jest lekko poskręcane a raczej odkształcone, założyłem inna żarówke i git,ciekawe jak bardzo czuły jest ten czujnik

taki numer też z tym był  :)

Cytuj (zaznaczone)
, pourywały się , co do kontrolki w postaci pedału to kontrola ukł. hamulcowego jak juz koledzy wspominali i zreguły zapala sie jak zarówka swiateł stopu jest spalona , lub za?niedziłe styki , przeczyscić i powinno działać

i masz jeszcze takie có?  :)

kontrolka hamulcow
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2006, 17:03:27 pm »

cisoboy

• Gość
No to skocze popatrzeć na żarówki stop.
|wiec? normalnie, ale sprawdze, poprzemieniam, żeby poruszać nimi.

Obczy?cilem styki pilniczkiem. podmienilem żarówki i nic.
Kontrolka robi sie ciemniejsza jak sie depnie na hamukec (spadek napiecia).
Ale tak to mam czerwone non stop :mad:
Popatrze w schemat elektryczny to może znajde jeszcze jakies inne niuanse kontrolki.

kontrolka hamulcow
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2006, 19:50:54 pm »

Meggido

• Gość
Zobacz przy pompie hamulcowej masz tak? puszkę, do której dochodz? przewody hamulcowe z obu sekcji pompy. To jest czujnik przecieków. Prawdopodobnie Ci się zaklinował w nim tłok.

kontrolka hamulcow
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2006, 11:24:46 am »

cisoboy

• Gość
Cytat: "Meggido"
Zobacz przy pompie hamulcowej masz tak? puszkę, do której dochodz? przewody hamulcowe z obu sekcji pompy. To jest czujnik przecieków. Prawdopodobnie Ci się zaklinował w nim tłok.

Patrzylem dzi?, nie mam sygnalizatora uszkodzenia układu hamulcowego. Przynajmiej sie nie dopatrzylem. Większo?ć rozwi?zań mam jak w caro, mimo noska 8) (90r).
Na schemacie wypatrzylem "przerywacz lampki kontrolnej zaci?gniętego hamulca pomocniczego". Gdzie takie co? sie znajduje? Bo chyba nie chodzi o wył?cznik pod wajch? ręcznego. Chociaż to może u mnie też nie występować, bo mam ksi?żke Morawskiego z 1985r i schemacik może nie opisywać rozwi?zań z caro. (raczej nie opisuje:))

Żeby ta kontrolka sie ?wiecila to co? j? musi wł?czać. Tylko co?
Prosze o porade. :70:

kontrolka hamulcow
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2006, 13:01:10 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Ja mam ten sam rocznik co twój cisoboy i u mnie ten przerywacz jest za zegarami w pl?taninie kabli. Taki mały okr?gły (kształt cylindryczny). U mnie ta kontrolka w ogóle nie działa :(

Prawdopodobnie skopcił się przerywacz :|
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

kontrolka hamulcow
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2006, 14:05:12 pm »

cisoboy

• Gość
No na razie porazka, wogole wypiolem te przerywacze i dalej swieci. Dzis zgasla rano przy ruszaniu. Ten przerywacz ma dzialac tylko przy zaciagnietym ręcznym (strasznie prymitywny, na zlaczu bimetalicznym zrobiony). Mam dwa niebiesko-czerwone kabelki tam, a nie mam bialo-czerwonego. Schemat:
http://student.agh.edu.pl/~cisoboy/poldek/schemat_do_93.pdf

Jeszcze dzis, jak sie wyrobie to wezme miernik i poszukam dziury w calym :idea:

[ Dodano: 2006-06-09, 08:34 ]
Mierzylem, mierzylem i chyba bede musial kablami obejscie jakies zrobic, bo wszystko jest tam tak pogmatwane. Na ododatek kontrolka sobie zgasla :shock:
Dziwne rzeczy w tym poldku sie dzieja. Może ruszylem i gdzies masa znowu ma styk?
Ciekawe gdzie za pulpitem s? punkty masowe?