Autor Wątek: tankowanie  (Przeczytany 9278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tankowanie
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 09, 2006, 19:43:48 pm »

Klima

• Gość
W moim polonezie benzyny juz 3 lata nie było ani kropli haha

tankowanie
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 09, 2006, 22:27:48 pm »

e_gregor

• Gość
A ja ostatnio tankowałem benkę bo nie szło zatankowac gazu (przez niepoprawne złożenie zaworka we wlewie)  :mrgreen:

tankowanie
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 12, 2006, 17:23:45 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
we wlewie nie ma zadnego zaworka,tylko kulka i sprezynka...
  • Jef
  • Czaku

tankowanie
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 13, 2006, 09:56:05 am »

e_gregor

• Gość
Cytat: "mastah22#1900"
we wlewie nie ma zadnego zaworka,tylko kulka i sprezynka...

Tak a na forum nie pisza ludzie tylko forumowicze. A co to niby jest ta kulka i sprężynka? To najprostrzy zawór zwrotny. O matko... I wierz mi ze można to niepoprawnia złożyć. Tam jest jeszcze taki pier?cień w którym pracuje kulka. Był włożony na odwrót i przez to kulka była zablokowana. A poza tym jak bys nzawał ten element do którego podłacza siew?z od tankowania? Piata? Wałek? A moze nosek? Jak masz jeszcze watpliwosci to podjed? do opierwszych lepszych gazowników

tankowanie
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 13, 2006, 10:24:09 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mozna jeszcze zalozyc sprezynke przd kulka - nie probowalem ,ale wydaje sie to logiczne
wtedy zawor bedzie wypuszczal gaz z butli ,a nie bedzie mozna zatankowac  :D
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

tankowanie
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 13, 2006, 12:17:50 pm »

e_gregor

• Gość
KGB, nic nie wypu?ci. Drugi zawór jest przy butli (też zwrotny). Ten od tankowania jest po to by powielić zabezpiecznie (dwa zawory) oraz by gaz po odłaczeniu węza tankuj?cego nie uciekł z przewodu łacz?cego zawór z butl?. Jak kto? nie wierzy to niech sobie wcisnie kulkę - trochę wyleci z przewodu i bedzie spokój. Tylko nie wciskajcie kulki ?rubokretem by jej nie porysować no i uwaga na moroż?cy gaz!!!

tankowanie
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 13, 2006, 12:42:54 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
generalizujesz
nie przy kazdym wielozaworze jest drugi zawor tankowania tak jak nie przy kazdym jest elektrozawor
u mnie w elpigazie nie ma ani jednego ,ani drugiego - i to seryjnie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

tankowanie
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 21, 2007, 23:09:10 pm »

Linek

• Gość
odgrzeje temat
 sprawa taka mialem pelny zbiornik przejechane ok 70 km pojechalem na tankownie na shellu weszlo gazu za 13 zl i nie odbil zawor tylko wystrzelil ten pistolet od tankowania  :shock: , i teraz tak czy bylo za malo wyjezdzone gazu i nie odbil jeszcze ten zawor czy cos? bo zanim tankowalem widzialem ze ten wskaznik gazu wskazywal prawie max

tankowanie
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 22, 2007, 07:06:56 am »

e_gregor

• Gość
Spoko, pistolet mięli jakis zdupiony. Nie wiem jaka masz butlę ale gdyby zawór nie odbił to by Ci weszło gazy o wiele wiećej niż za 13zł. Ja tak ostanio miałem. Nolanie spalanie w okolicach 10-11l, nal iczniku 150km i pojechalem tankować. Właczyli drugi dystrybutor (na tej samej pompie?) i mi weszło 25l gazu (juz szedł powoli) i kazałem to wyłączyć. Pistolet nie powinien wystrzelić. Jedź na inną stację i każ zatankować. Pewnie wiele nie wejdzie a zawór odbije...

tankowanie
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 22, 2007, 09:06:53 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "Linek"
odgrzeje temat
 sprawa taka mialem pelny zbiornik przejechane ok 70 km pojechalem na tankownie na shellu weszlo gazu za 13 zl i nie odbil zawor tylko wystrzelil ten pistolet od tankowania  :shock: , i teraz tak czy bylo za malo wyjezdzone gazu i nie odbil jeszcze ten zawor czy cos? bo zanim tankowalem widzialem ze ten wskaznik gazu wskazywal prawie max

pewno koleś źle wsadził w zawór ten pistolet i tyle :)...
pamietam kiedys w wakacje rano zatankowalem do pelna zrobilem jakes 60km i w nocy na ta sama stacje zeby zobacyc ile wychlal tego gazu. jakaz byla mina czlowieka gdy podjezdza polonez mowi do pelna on leje a po 10 sekundach zawor z mega impetem odbija ... pokazujac na dystrybutorze 4,5L. glupio mi sie zrobilo bo to bylo cos kolo w pol do pierwszej a ja zaplacilem niecale 10zł za "tankowanie" do pełna.
w sumie doszedlem do wniosku ze najlepiej jezdzic na pelnym zbiorniku i dotankowywac co 100km.. wtedy mało wchodzi.

nie ma to jak autosugestia :)
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

tankowanie
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 22, 2007, 14:27:59 pm »

Linek

• Gość
Cytat: "e_gregor#1917"
Spoko, pistolet mięli jakis zdupiony. Nie wiem jaka masz butlę ale gdyby zawór nie odbił to by Ci weszło gazy o wiele wiećej niż za 13zł. Ja tak ostanio miałem. Nolanie spalanie w okolicach 10-11l, nal iczniku 150km i pojechalem tankować. Właczyli drugi dystrybutor (na tej samej pompie?) i mi weszło 25l gazu (juz szedł powoli) i kazałem to wyłączyć. Pistolet nie powinien wystrzelić. Jedź na inną stację i każ zatankować. Pewnie wiele nie wejdzie a zawór odbije...

no weszlo za 13 zl  i strzelil to podlaczyl go jeszcze raz i tak baaaaardzo powoli weszlo szlo i doszlo do 2 zl to powiedzialem zeby wylaczyl.

jimorrison#1921  - ja tez tankuje tak co 100 km bo wtedy mnie na stacji nie beda krecic, bo jak kiedys mialem butle 60 to mi weszlo prawie na pusto 67 litrow  :evil:  i od tamtej pory tankuje w miare czesto zeby nie lac na pusta butle.

tankowanie
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 22, 2007, 16:00:29 pm »

klimek83

• Gość
pozwólcie, że dorzucę jeszcze swoje dwa zdania do waszej rozmowy.
Dokładność działania mechanizmu ograniczającego stopień napełniania zbiornika gazowego zależy od
   - dokładności wykonania samego mechanizmu
   - dokładności ustawienia zbiornika w pojeździe  
   - płaskości terenu, na którym stoi samochód podczas tankowania LPG
 A tak swoją drogą to polecam książkę "Układy zasilania gazem propan- butan"
panów A. Majerczyka i S. Tauberta z wydawnictwa WKŁ

tankowanie
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 22, 2007, 16:49:55 pm »

e_gregor

• Gość
Cytat: "Linek"
bo jak kiedys mialem butle 60 to mi weszlo prawie na pusto 67 litrow  :evil:  i od tamtej pory tankuje w miare czesto zeby nie lac na pusta butle.

Powiem tak: zrobiłem autami z gazem około 100.000km, z czego szacuję 90% to tankowania na Shell i Orlen i nigdy mi się coś takiego sie nie zdarzyło. Te kilkadnaście - kilkadziesiat razy co tankowałem na tanich stacjach to dwa razy weszło wiecej niż można!!! To było na Petrochemii w Lubinie i raz na Jet we Wrocławiu na Kochanowskiego. Nie tankuję już wiecej na tanich stacjach bo oni ściemniają!!!

[ Dodano: 2007-02-22, 16:51 ]
Acha, tankowanie po 100km to ekonomiczna głupota bo sporo gaazu który przeszedł przez licznik ucieka przy odłączaniu węża.