Autor Wątek: Angel Eyes  (Przeczytany 5141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Angel Eyes
« dnia: Czerwiec 08, 2006, 22:47:07 pm »

ka3or#1818

• Gość
Witam. Takie pytanie. Czy widział kto? już poldka z ringami postojowymi w przednich reflektorach. Może kto? się orientuje co kupić, jak podł?czyć itp itd??

Wszelkie informacje na temat prosze pisać poniżej w postach

Z góry THX :roll:

Angel Eyes
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:14:49 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Chyba ma ten Pan jaro#1888.

Ale ma też soczewki/ksenony, więc to chyba inna bajka.

Widziałem na zdjęciach, osobi?cie nie znam, nie chce wprowadzać w bł?d. Najlepiej skontaktować się osobi?cie.

Angel Eyes
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:16:55 pm »

ka3or#1818

• Gość
utek, juz gadałem z Jaro :D

mimo to chętnie wysłucham info od innych

Angel Eyes
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:28:01 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To ja też się doł?czam i chciałbym co? na ten temat wiedzieć.

Pewnie bez demontażu szkła nie obejdzie się. My?lę że w poldzie caro ze standardowymi reflektorami, Angel Eyes przybrałyby postać prostok?tu, tak wygl?dałoby to najlepiej. Taka jest moja opinia.

Angel Eyes
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:39:40 am »

ka3or#1818

• Gość
utek, szkła trzeba zdj?ć, zreszt? już zdj?łem :D

poza tym będzie lepiej widać jak w ?rodku przyciemnie reflektor na czarny mat (Jef tak miał, a Jaro ma tak cały czas) wygl?da to ładnie, szczególnie przy ciemnym kolorze auta :mrgreen:

Angel Eyes
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2006, 11:10:53 am »

Arnold

• Gość
Oj chłopaki chłopaki... Wszystko Wam trzeba pod nos podstawić  :mrgreen:
Proszę http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=119
Już to przegl?dałem z milion lat temu ;)

Angel Eyes
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2006, 11:31:01 am »

e_gregor

• Gość
Jako elektronik musze sie wypowiedzieć: diod (nie piszczcie diód) nie można właczyć równolegle bez osobnego rezystora dla każdej gdyż jest to element mocno nieliniowy i przez jedna diodę może połynac większy pr?d niz przez drug?. Efekt moze byc taki że będzie wszystko ok, może jedna dioda ?wiecic słabiej albo moga się spalić. Wynika to z rozrzutu parametrów który jest zawsze, raz mniejszy raz wiekszy

Angel Eyes
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2006, 13:47:31 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
teoretycznie masz racje, istnieje takie niebezpieczenstwo i nie zaleca sie polaczen rownoleglych jednak...

w praktyce jesli diody pochodza z jednej partii i oczywiscie sa tego samego koloru, a rezystor bedzie dobrany tak by dostarczal 40mA prad przy danym spadku napiecia to diody beda swiecic jasno na tyle by czlowiek nie byl w stanie rozpoznac roznicy.... zawdzieczamy to wlasnie ich nieliniowosci (powyzej pewnej granicy dioda zaczyna swiecic jasno, a dalsze zwiekszanie pradu nie powoduje dla ludzkiego oka istotnych zmian w natezeniu produkowanego swiatla - zwroc uwage na nieliniowosc ludzkiego oka)... reasumujac diody swiecace kupione z jednej parti produkcyjnej, z odpowiednio dobranym rezystorem beda swiecic dobrze (w odczuciu przecietnego czlowieka).... niestety kiedy kleknie jedna dioda druga natychmiast ulegnie zniszczeniu.

problem z jasnoscia rownolegle polaczonych diod powstalby takze przy niefortunnym (granicznym dla jednej z diod) dobraniu wartosci rezystancji... jedna moglaby wrecz nie swiecic podczas gdy druga swicilaby calkiem jasno.

aby calkowicie uniknac efektu rozrzutu produkcyjnego parametrow diod oczywiscie nalezaloby indywidualnie dobierac rezystancje dla kazdej diody (!) badajac jej jasnosc.... co jest akurat niezbyt madrym pomyslem  :mrgreen:

diody najlepiej sterowac (sciemniac, rozjasniac) uzywajac modulacji PWM (czyli popularnej regulacji szerokosci impulsu - moc oddana do diody jest calka liczona dla modulowanej czestotliwosciowo fali prostokatnej) szeroko stosowanej w cyfrowej regulacji jasnosci. Innym sposobem sa oczywiscie sterowane zrodla pradowe.
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Angel Eyes
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2006, 14:02:39 pm »

e_gregor

• Gość
Osfald zgadzam sie z toba w 99,99% i o tym wła?nei pisałem. Nie używałem takiego fachowego słownictwa i stanowczo odradzałem równoległego łaczenia diod po to żeby niewtajemniczeni w elektronikę unikneli problemów. Taki kto? może sobie pomy?leć że jesli dwie diody ?wiec? to czemu nie miałoby ?wiecic 10 i spali wszystkie. Może moje podej?cie wynika tez z tego że zajmuje sie elektonik? profesjonalnie i nie mogę sobie pozwolic w pracy na rozwiazania które w 99% przypadków działaj? bo to za mało w masowej produkcji. To takie zboczenie zawodowe. Jednak warto nabierać dobre przyzwyczajenia.

Wracajac do tematu, to zastanawiam sie czy nie zrobić sobie czegos takiego w prostok?t z zaokr?glonymi rogami do oryginalnych przeciwmgielnych. Macie jakie? doswiadczenie z niebieskimi w tym temacie? Nie chciałbym mieć z nimi problemu

Angel Eyes
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 09, 2006, 18:53:07 pm »

ka3or#1818

• Gość
Mile widziane zdjęcia jak poł?czyć diody z pier?cieniem. Widziałem na allegro oryginalne pier?cienie z BMW za 20zł tylko jestem zielony z elektryki i nie wiem jak to poł?czyć. Powiem tak: chcę mieć baiałe, czyli takie by policja się nie przyczepiła i ?wieciło by to pod postojem.

Angel Eyes
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 09, 2006, 19:45:05 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
równolegle nie?? my?lałem ze unikać szeregowego podł?czenia

Angel Eyes
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 09, 2006, 20:02:51 pm »

RooS

• Gość
czyli jesli nie rownolegle to tak nie mozna?

bo to chyba jest polaczenie rownolegle?? przynajmniej tak wynika z mojej ( skadinad niskiej) wiedzy elektronicznej
no i wybaczcie ten "profesionalny" wyglad schematu ale nie mam zdolnosci plastycznych a paint tez nei pozwala na za wiele... jesli cos poknocilem to  mowcie

Angel Eyes
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 09, 2006, 20:07:07 pm »

Cycu_E30

• Gość
chyba dobrze, mam pytanie , nie chce zakładać nowego w?tku i zapytam tutaj, jezeli podjołbym się założenia "ringów" to po rozebraniu reflektora musze w jakis sposób odłanczac (chyba) hydrauliczne regulowanie tymi reflektorami? gdzies  wyczytalem ze puzniej nei da sie tego zlozyc - to prawda ? myslalem nad pomalowaniem reflektorow na czarno w srodku i ringi :D oraz jakies żarówki o wiekszej intesywnosci swiatla  :roll: a tak przy okazji myslalem tez nad zalozeniem białych zarówek philipsa do kierunków ?wiec?cych na pomarańczowo bo te oryginalne to jak czułki wygl?daj? takie sie rzuca w oczy  :mrgreen:  :?

EDIT te zarowki to hella , cena to 37zł :?

Angel Eyes
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 09, 2006, 20:08:01 pm »

Arnold

• Gość
Wskazówka: jak będziesz rysował z wci?ni?niętym Shiftem to będ? linie proste. Tak samo prostok?ty z Shiftem będ? kwadratami, a elipsy kołami. Co do diod - nie wiem. Co do zdjęć - ta stronie któr? podałem s? linki do nich. Na allegro najtańsze jakie widziałem to po 80 zł.

Angel Eyes
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 10, 2006, 09:08:52 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Cytat: "Van#1860"
równolegle nie?? my?lałem ze unikać szeregowego podł?czenia

Cytat: "RooS#1885"
czyli jesli nie rownolegle to tak nie mozna?
Obrazek
bo to chyba jest polaczenie rownolegle?? przynajmniej tak wynika z mojej ( skadinad niskiej) wiedzy elektronicznej
no i wybaczcie ten "profesionalny" wyglad schematu ale nie mam zdolnosci plastycznych a paint tez nei pozwala na za wiele... jesli cos poknocilem to  mowcie

Panowie... my rozprawiamy o polaczeniu rownoleglym diod zasilanych przez jeden rezystor.
Tak jak to pokazal RooS (czyli kazda dioda zasilana jest przez osobny rezystor i dopiero dwojnik dioda-rezystor jest wpiety rownolegle do zasilania) jest zalecane!
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Angel Eyes
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 10, 2006, 10:39:47 am »

RooS

• Gość
a no to looz bo wszystkie diody wlasnei tak podlaczam...:D

Angel Eyes
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 10, 2006, 10:46:34 am »

katran

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Oj chłopaki chłopaki... Wszystko Wam trzeba pod nos podstawić  
Proszę http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=119
Już to przegl?dałem z milion lat temu

Opis raczej słaby w rodzaju zrób sobie ringa i załóż do samochodu. Zabawa w  wypełnianie rurki wod? węzyka paliwowego i wklejenie tam potem diod to musi byc niezła akrobacja. Ciekawe jak to sie zachowuje w zimie.

Jestem "za" dla robienia wszelakich przeróbek, ale z kals?.
Paniżej zamie?ciłem link do strony z opisem zrobienia ringów. My?lę że wyg?daj? "profesjonalnie" i opis jest ciekawy, opisuj?cy krok po kroku sposób wykonania wraz ze zdjęciami.

http://www.geocities.com/jvxdriver/eagle_eyes.htm

Te plastikowe "patyczki" użyte do wykonania ringów to dr?żki do zamykania i otwierania żaluzji okiennych dostępne w sklepach z wyposażeniem wnętrz, np: OBI.

Aby je wygi?ć autor używa do ich podgrzania opalarki.

My?lę że reszte widać na zdjęciach i nie będzie problemu z wykonaniem. Mama nadzieję żę komu? się to wszystko przyda :D

Angel Eyes
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 10, 2006, 13:11:21 pm »

ka3or#1818

• Gość
katran, dzięki, na pewno się przyda :D

Angel Eyes
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 10, 2006, 14:49:17 pm »

Arnold

• Gość
i to sprzedaj? na allegro po 90 zł  :twisted:

[ Dodano: 2006-06-10, 16:05 ]
Tutaj jest po 29,90 za komplet 2 szt. - kole? robi też pod wymiar
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=108219733

A kto? wie jak to się dzieje że to swiatło się rozprasza po całej rurce? Tam jest jaki? płyn czy co? chyba...

Angel Eyes
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 10, 2006, 17:11:38 pm »

katran

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
A kto? wie jak to się dzieje że to swiatło się rozprasza po całej rurce? Tam jest jaki? płyn czy co? chyba...

Wersja z płynem jest pod kilkoma względami słabym rozwi?zaniem. Lepsze wydaj? się plastikowe "patyczki" od żaluzji. Wystarczy je ponacinać w odpowiednich miejscach i gotowe.