Autor Wątek: Wibracje po wymianie krzyżaków.  (Przeczytany 7069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wibracje po wymianie krzyżaków.
« dnia: Czerwiec 10, 2006, 22:39:18 pm »

messiash

• Gość
po wymianie krzyzaków buczy i wyje od 50 km/h że nie idzie wyrobić. Czy to moze byc podpora wału?? czy cos innego jeszcze  :?:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2013, 12:06:48 pm wysłana przez BARTEK#1925 »

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2006, 00:13:03 am »

Meggido

• Gość
Niewyważony wał. Trzeba do specjalisty się udać z dobr? wyważark? do wałów.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2006, 00:25:24 am »

maroox

• Gość
Witam,

Dokładnie tak jak pisze Meggido, te "objawy" wskazuj? na niewyważony wał - po prostu po wymianie krzyżaków jego czę?ci zostały złożone nie tak jak były pierwotnie wyważone i st?d konieczno?ć wyważenia cało?ci.

Pozdro,maroox

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2006, 10:31:17 am »

messiash

• Gość
wszystko fajnie ale przed rozbieraniem krzyzaków zaznaczyłem sobie te dwie częsci wału żeby nie zlożyć na pałe .

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2006, 13:26:24 pm »

Meggido

• Gość
To na nic. Nie ma znaczenia jak zaznaczysz i czy tak samo złożysz, zawsze po wymianie krzyżaków musisz wyważać. Nie ma rady na to.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2006, 13:45:13 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wystarczy zaznaczyc jak byl zlozony wczesniej i nic nie bije
tylko ze trzeba wal zlozyc wzgledem siebie tak jak byl ,wal przykrecic do kolnierza w moscie tak jak byl i do skrzyni biegow tak jak byl
jest to powodowane ulozeniem sie tych elementow w czasie pracy
nowe elementy mozna zakladac jak sie chce ,bo kazda czesc walu jest wywazana oddzielnie - JA mam wal przedni z innego poldka i nic nie bije
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2006, 13:45:56 pm »

Godzill

• Gość
eee no co wy za kazdym razem
domyslam sie ze zmieniales krzyzaka przy podporze
wyjmowalales wielowpust? i czy dobrze go zlozyles
drugie ptytanie jak odkreciles wal od skrzyni to przypadkiem nie pusciles go w dół tak ze krzyzak sie zlamal na maxa? jak tak to duze prawdopodobienstwo ze podpora walu siadła
sprawdz podpore wału i zastanów sie nad wielowpustem na wale wal do skrzyni tez ma byc na pierwotnym miejscu, tak samo jak wał do mostu

[ Dodano: 2006-06-11, 13:50 ]
nie wystaarczy zaznaczyc dwie kreski przy wymianie krzyzaka  ;)
ja nigdy nie wywazalem walu raz mi sie zdazylo ze ?le złozylem kilka kombinacji ze skaladaniem i miodzio :mrgreen:

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2006, 14:48:23 pm »

Arnold

• Gość
Ja wymieniałem krzyżaki w listopadzie i nic nie wyważałem - chodziło jak trzeba. Dopiero niedawno pojawiły się wibracje ale to od czego innego. Wału nie rozł?czałem w połowie.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2006, 16:07:50 pm »

Meggido

• Gość
Mieli?cie po prostu głupiego farta.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 11, 2006, 16:16:32 pm »

Arnold

• Gość
Nie wierzę. Teraz będziemy wymieniać t? poduszkę co jest na przy skrzyni (na wale) i powinno się wyważać?

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 11, 2006, 17:06:40 pm »

Kołcz_1906

• Gość
Ja wymieniłem krzyżak i nic sie nie dzieje bez wyważania więc chba na to nie ma reguły

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2006, 17:46:30 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "Meggido"
Mieli?cie po prostu głupiego farta.

primo - JA nigdy nie mam farta

secundo - fart w kilku samochodach to przesada ,nie uwazasz ?

tercio - kiedys wyjmowalem skrzynie w 125p i po zalozeniu sprzeglo gumowe (ta guma miedzy skrzynia i walem) piszczala niemilosiernie
obrocilem o 120* i wszystko wrocilo do normy
oczywiscie wczesniej nie zaznaczalem otworow ,bo nie przypuszczalem ze robi to roznice - a jednak
wal oczywiscie wogole nie byl ruszany
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 11, 2006, 20:10:03 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
To na nic. Nie ma znaczenia jak zaznaczysz i czy tak samo złożysz, zawsze po wymianie krzyżaków musisz wyważać. Nie ma rady na to.

Tym razem zupelnie nie masz racji.. Sorry..

Niedawno wymieniane mialem krzyzaki przez osobe co sie tym miedzy innymi zajmuje.
Jak mu powiedzialem o wywazaniu to az sie za glowe zlapal i jeszcze specjalnie znajomych co sie tym zajmuja spytal, bo sam o tym nigdy nie slyszal.

Jak umiesz wszystko dobrze zlozyc i w trakcie nie odpadnie CI zadna blaszka to nie trzeba wywazac. To nie fart - to fakt.
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 11, 2006, 20:28:46 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
No... tez sie nie zgadzam,nie raz zciagałem skrzynie 2 razy wymieniałem krzyzaki 2 razy podpore wału,zwrociłem uwage tylko na to jak 2 czesci wału były połozone wzgledem siebie i to wszystko...Do mostu nie da sie wału przykrecici inaczej niz w jednej pozycji a jesli skrzynia jest prosto a połaczenei gumowe jest niepowyrabiane to jest obojetne jak to złozysz...
  • Jef
  • Czaku

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:03:34 pm »

messiash

• Gość
no to teraz mi napiszcie co zrobić.założyc now? podpore wału czy kombinować z tym wałem?poprzekręcać go względem skrzyni??

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:07:04 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
założyc now? podpore wału czy kombinować z tym wałem?poprzekręcać go względem skrzyni??
kombinowanie raczej nic nie da ale mozesz popróbowac jesli masz czas:) Podpora kosztuje 40zł :)

[ Dodano: 2006-06-11, 21:08 ]
aaa i zeby j? wymienić musisz rozpołowić wał więc go zaznacz :)

[ Dodano: 2006-06-11, 21:09 ]
ja u siebie od razu do podpory kupiłem krzyzak bo wiedziałem ze ze starego po moim demontarzu nic nie zostanie i nie myliłem sie,krzyzak 30zł :)
  • Jef
  • Czaku

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:26:59 pm »

messiash

• Gość
oki załoze nowa podpore i zobaczymy co sie będzie działo no oby sie te wibracje uspokoiły.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:32:52 pm »

Meggido

• Gość
Wyważ wał. Będzie po sprawie. Nie kombinuj jak koń pod górę!

-krzyżaki s? wykonywane w pewnej tolerancji (je?li wiecie o czym mówię),
-pier?cienie zegera zazwyczaj bywaj? albo za grube albo za cienkie,
-zaznaczenie wału jest ważne, ale nie wystarcza,
-po wymianie krzyżaków zmienia się rozkład mas w wale, co powoduje jego niewyważenie,
-wyważony wał może być przykręcony do skrzyni i mostu bez konieczno?ci montażu w ten sam sposób jak przed demontażem.

Tak w ogóle to trochę znacie teorii budowy maszyn? Bo tak chyba nie bardzo. A prawdę mówi?c w ogóle.

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:43:59 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Tak w ogóle to trochę znacie teorii budowy maszyn? Bo tak chyba nie bardzo. A prawdę mówi?c w ogóle.
I co daje Ci Twoja znajomo?ć budowy,skoro realia sa z nia niezgodne,a w przyp Poloneza i sytuacji o której piszemy jak widac równiez...
  • Jef
  • Czaku

chce mi radio wyskoczyć
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:47:04 pm »

Meggido

• Gość
Jak widać nie do końca jednak...

[ Dodano: 2006-06-11, 22:49 ]
Ci, którym udało się zmontować wał be jego wyważania mieli zwykłe szczę?cie. Po prostu. Ja nie spotkałem się z takim przypadkiem, a z wałami miałem wiele do czynienia, i to nie takimi.