Autor Wątek: Czujnik położenia przepustnicy - czym się to je  (Przeczytany 3007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czujnik położenia przepustnicy - czym się to je
« dnia: Czerwiec 11, 2006, 16:38:46 pm »

krzychu

• Gość
Nie działa mi prawidłowo czujnik położenia przepustnicy (komp pokazuje kod nr 22 - zbyt niski sygnał z czujnika położenia przepustnicy) i w zwi?zku z tym mam pytania: gdzie dokładnie to ustrojstwo jest, jak mniemam to co? od strony chłodnicy to silniczek krokowy a to ustrojstwo pod puszk? filtra bliżej linki gazu (od strony pokrywy zaworów) to ten czujnik?. Czy to ustrojstwo można jako? wyczy?cić, czy raczej tylko wymiana? i czy po odkręceniu nie czekaj? mnie jakie? kwiatki (co? tam wyleci, rozleci się, może się złamać, urawc, na co? trzeba zwracać uwagę, co? trzeba przytrzymać, odpowiednio ułożyć przy przykręcaniu itp.). Pewnie powiecie: odkręć to sie przekonasz i racja, tylko że ja autko stale muszę mieć na chodzie ( fatalny dojazd do pracy - bez autka ani rusz) i nie chciałbym z powodu drobnostki szukać na szybko nowego czujnika czy czego? tam innego - bo z niewiedzy to zapsułem.

Pozdr.

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2006, 17:58:31 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie pamietam gdzie to jest w abimexie
ale generalnie jest to potencjometr ,czesto kilku biezniowy
wiec po rozebraniu moze wyskoczyc jakas mala sprezynka dociskajaca styk ,ale wcale nie musi
czy czyszczenie cos da ?
hmm ,zazwyczaj potek jest szczelnie zamkniety ,wiec brud raczej nie wchodzi w gre
sprobowac przeczyscic mozna ,ale nie liczylbym na jakis spektakularny skutek
mozliwe ,ze wytarl sie material ,badz przepalila sciezka
ale sproboj przeczysci ,moze akurat jakis nalot izoluje styk
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2006, 20:52:32 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
czujnik połozenia przepustnicy we wszystkich samochodach znajduje sie dokładnie na osi przepustnicy z jednej strony oski przepustnicy masz linke od gazu a z drugiej jest czujnik TPS,niezaleznie od tego jaki to wtrysk i jakie auto.
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:34:26 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "mastah22#1900"
czujnik połozenia przepustnicy we wszystkich samochodach znajduje sie dokładnie na osi przepustnicy z jednej strony oski przepustnicy masz linke od gazu a z drugiej jest czujnik TPS,niezaleznie od tego jaki to wtrysk i jakie auto.

to raczej oczywiste ,poprostu nie pamietam czy w abimexie jest to od przodu ,tylu czy po bokach auta
w boschu jest od przodu

ale zerknalem na pierwsze lepsze zdjecie i mniemam ,ze w abimexie tez jest od przodu
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:39:18 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
to raczej oczywiste ,poprostu nie pamietam czy w abimexie jest to od przodu ,tylu czy po bokach auta
nie wiem czy takie oczywiste bo po przeczytaniu Twego posta mozna było wywnioskować ze nie wiesz gdzie sie to znajduje...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2006, 21:52:33 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tak
zdanie "dokladnie na osi" tez nic nie konkretnego nie mowi ,dokladnie na osi to nie jest zamontowany tylko na koncu oski :]
a wcale nie musze pamietac czy oska przepustnicy jest wzdluz silnika czy w poprzek - jak bede potrzebowal to sobie zajze  8)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:45:35 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "KGB"
tak
zdanie "dokladnie na osi" tez nic nie konkretnego nie mowi ,dokladnie na osi to nie jest zamontowany tylko na koncu oski :]
a wcale nie musze pamietac czy oska przepustnicy jest wzdluz silnika czy w poprzek - jak bede potrzebowal to sobie zajze  8)
dobra nauczyłem sie Ciebie ignorować bo i tak nigdy jeszcze nie przynałe? sie do błedu,i jak zwykle masz racje...EOT
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2006, 23:03:51 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tak ,mam sie przyznac ,ze nie wiem gdzie jest TPS ,bo ty takie wrazenie odniosles
wez przestan czlowieku i co jeszcze ,moze nie wiem do czego to sluzy i jak dziala tylko tak sobie oczami wyobrazni napisalem co z tym zrobic  :mrgreen:
widze,ze nie docenialem Siebie  :?