Autor Wątek: czarny kabelek co nie jest mas?  (Przeczytany 1745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czarny kabelek co nie jest mas?
« dnia: Czerwiec 25, 2006, 09:58:17 am »

Russell

• Gość
Patrz?c od przodu, po prawej stronie, obok serwa i pompy idzie gruba wi?zka kabli.  Na wysoko?ci zbiorniczka wyrównawwczego chłodnicy z wi?zko rozdzielaj? sie  kable. jeden czarny, chyba masowy, i spięte razem dwa inne(fioletowy i czarny), które to poprzez wtyczkę staj? sie czarnym i fioletowym grubym, i wracaj? do głównej wi?zki. Pytanie czy ten pojedyńczy czarny kabel to jest masa i gdzie go podł?czyc.  Ja podpiołem pod ?rube mocuj?c? cewki zapłonowe do błotnika i najwyrażniej to był bł?d.  

I od skrzyni odchodzi br?zowy kabel.... pewnie tez masa...  gdzie jest jego orginalne miejsce?

Do czego idzie w tej grubej wi?zce niebieski kabel?   wiem że gdzies pod desk? tez leci..    bo mi się cały zjarał.

Czy to normalne w zaistniałej sytuacji ze stacyjka blokuje się? czyli do punktu GO dochodzi, ale do START juz nie?

[ Dodano: 2006-06-25, 10:08 ]
czy kto? może zrobic kilka fotek cewek i kabli w ich pobliżu i tu je wrzucic?  Byłbym wdzięczny.  Chodzi o abimexa

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2006, 10:49:50 am »

tomallus1

• Gość
Mnie się też stacyjka blokowała tak jak u ciebie no trza było wymienić kostke przy stacyjce, bo się wypaliła, ale u mnie to win? był zamarznięty rozrusznik. Na nic więcej ci nie odpowiem, bo nie wiem.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2006, 12:22:32 pm »

Russell

• Gość
no to może kto? wie gdzie podł?czyć czarny przewodzik który wychodzi z grubej  wi?zki biegn?cej koło serwa?   bo skoro spaliły sie kable to wniosek ze mas? on nie jest.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2006, 00:08:55 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Gruby czarny przewód idzie chyba do halogena -jest wyraznie grubszy od reszty. 2 czarny gruby kabel kabel konczący sie gdzies w okolicach srodka naprzeciwko rozdzielacza zapłonu to masa wiązki, trzeci cienki kabel to masa klaksonu. Niebieski kabel w wiazce to plus ze stacyjki na układ zaplonowy ! Brązowy gruby kabel przy skrzyni to masa czujnika predkosci pojazdu w abimexie- jest on zakonczony grubym oczkiem i podkrecony pod czujnik. Napisz cz yte kabl;e o których piszesz to pochodza z wiązki pojazdu czy wiązki wtrysku  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2006, 09:13:08 am »

Russell

• Gość
No w końcu.... dzięki Elwood#1887, że? się odezwał.   Gruba wi?zka wyłazi spod deski. pod dech? jest to bardzo gruba wi?zka.  na wysoko?ci obrotka się oddziela ta mniejsza i wychodzi przez scianę grodziow? razem z między innymi przewodem hydraulicznej regulacji swiateł.  ten niebieski kabelek cały czas z ni? biegnie.   chyba po drodze nic sie nie oddziela....    wi?zka dochodzi do poziomu zbiorniczka chłodnicy i oddziela się od niej ten mów czarny przewodzik zakończony oczkiem.  A kilka cm dalej nastepna wi?zka  to chyba trzy przewody biegn?ce do takiej wtyczki... z której wychodz? dwa.. fioletowy ( który biegnie spowrotem w kierunku kabiny) i czarny( to własnie chyba ten wcze?niejszy czarny kabelek). dalej juz wi?zka dzieli sie na przewody do swiateł, klaskanu itd