Autor Wątek: Jaki zbiornik LPG??  (Przeczytany 17842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2004, 09:09:52 am »

kowal

• Gość
Troidalna 48/38 na trasie starcza mi na 400-450km ;-) Wiec tez nie ma za bardzo problemu z tankowniem :-)

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 30, 2004, 11:21:52 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
Jeżeli ktośnie potrzebuje w ogóle bagaznika, to może sobie zapakować dwie butle po 70 l i koło zapasowe za fotel
dobry pomysl.. i zasieg 3000 km. I tankowanie raz na 3 miesiace.

Skoro już tak teoretyzujemy to możemy jeszcze wykorzystać miejsce po zapasie na następne 45l. Łącznie to jakieś150l LPG jednorazowo. Starczyłoby spokojnie na kilka kkm ale pomyślcie jak wyglądałąby mina człowieka ze stacji jak byśmy tankowali. Zalanie 50l trwa jakieś 5 minut a to trzebaby tanokować z kwadrans. I na koniec po zatankowaniu 150l w polda :).......... Ale by było zdziwienie. :lol:   :roll:
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 30, 2004, 12:26:01 pm »

boczek#1851

• Gość
Mam butlę 43 l ustawioną wzdłużnie po prawej stronie bagażnika. Po zmianie kąta pochylenia butli leję butlę do pełna (43 l) i bez problemu przejeżdżam 400 km. Bagażnik do dyspozycji, koło na miejscu, duży zasięg.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 30, 2004, 19:25:13 pm »

Maciek#938

• Gość
Cytat: "pgussmann"
Mam butlę 43 l ustawioną wzdłużnie po prawej stronie bagażnika. Po zmianie kąta pochylenia butli leję butlę do pełna (43 l) i bez problemu przejeżdżam 400 km. Bagażnik do dyspozycji, koło na miejscu, duży zasięg.

Tylko pytanie jakie są tego efekty uboczne ? Sam chciałbym, aby do mojej butli wchodziło z 60l gazu, ale... no właśnie jak duże i czy wogóle niesie to z sobą jakieś zagrożenie ?

Pozdrawiam

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 01, 2004, 11:19:37 am »

Woj-o#772

• Gość
Niesie takie że za bardzo ogrzeeac butli nie moża bo nie ma miejsca na zwiekszenie objętości gazu (wraz ze wzrostem temperatury)

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 01, 2004, 12:42:26 pm »

Maciek#938

• Gość
Cytat: "Woj-o#772"
Niesie takie że za bardzo ogrzeeac butli nie moża bo nie ma miejsca na zwiekszenie objętości gazu (wraz ze wzrostem temperatury)

Czyli można zimą, ale latem to spore ryzyko... Uff... szkoda

Pozdrawiam

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 01, 2004, 13:37:07 pm »

kaczor72

• Gość
Ja potrzebuję bagażnik bo się buduję. żeby nie wystawał zbiornik gazownicy wstawili mi 33 litry( wchodzi 28) jak jechałem z Zielonej Góry do Krakowa(440 kmz tego 200 autostradą) musialem mieć dwa "międzylądowania". Szlak człowieka może trafić :mad:

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 01, 2004, 15:15:16 pm »

sztywny13

• Gość
Mam 45L toroidalną i leję gazu na maxa, bo usunąłem pewną rzecz z wielozaworu by nieodbijał. Niema się co obawiać że wybuchnie.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 01, 2004, 18:35:33 pm »

Maciek#938

• Gość
Cytat: "sztywny"
Mam 45L toroidalną i leję gazu na maxa, bo usunąłem pewną rzecz z wielozaworu by nieodbijał. Niema się co obawiać że wybuchnie.

Wogóle czy to możliwe, że w moim wielozaworze jest coś Źle ustawione ? Mianowicie chodzi mi o to, że nigdy nie zatankowałem więcej gazu niż 45l co przy mojej butli o pojemności 65l jest wynikiem o dobre 7l zbyt małym. Nie muszę wspominać, że na trasie to dodatkowe niemal 100km. W razie czego jak to można ustawić ?

Pozdrawiam

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 01, 2004, 19:38:42 pm »

Woj-o#772

• Gość
Z tego co wiem to własnie kątem pochylenia butli albo wygięciem pływaka.
Ale Sztywny jest specem więc pewnie coś dokładniej napisze.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 01, 2004, 20:03:59 pm »

sztywny13

• Gość
Cytat: "Maciek#938"
Cytat: "sztywny"

Wogóle czy to możliwe, że w moim wielozaworze jest coś Źle ustawione ? Mianowicie chodzi mi o to, że nigdy nie zatankowałem więcej gazu niż 45l co przy mojej butli o pojemności 65l jest wynikiem o dobre 7l zbyt małym. Nie muszę wspominać, że na trasie to dodatkowe niemal 100km. W razie czego jak to można ustawić ?

Pozdrawiam

Wielozawory muszą być stawione pod kątem 30 stopni by mogły w pełni spełniać swe zadanie. Oczywiście jeśli pływak był coś gięty to już inaczej będzie działał. W twoim przypadku spróbuj poluzować szelki mocujące zbiornik i opuścić zbiornik ok. 5cm tak by wielozawór był niżej niż dotychczas. Następnie dokręć mocowanie i sprawdzić ile gazu zatankujesz.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 01, 2004, 22:17:04 pm »

Maciek#938

• Gość
Ok. Ogromne dzięki za przydatne informacje. Tak też zrobie. Mam nadzieję, że po tym zabiegu w końcu będę mógł zatankować tyle ile oferuje butla, a nie dobre 7l mniej.

Pozdrawiam

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 11, 2004, 14:47:00 pm »

slawek11

• Gość
podłacze sie do tematu by nie robic zamieszania na forum poniewaz mój problem jest podobny do tego z watku tego tematu a wiec konczy mi sie termin przegladu butli i tak interesuje mnie jaka jest cena za przeglad który przedłuza czas uzytkowanie o kolejny rok czy przypadkiem nie mija to sie z celem i lepiej moze zainwestowac w nowy zbiornik. Odwiedziłem strone firmy stako ale oni niestety nie podaja cen moze ktos z was orientuje sie w równiez w cenach nowych zbiorników?

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 11, 2004, 17:36:47 pm »

Maciek#938

• Gość
Wydaje mi się, że nie warto na rok legalizować butli tylko wymienić już ją na coś nowego. Różnica w cenie pewnie nie jest kolosalna, a co nowe to nie stare  :roll:

ps. Pewnie jutro skończy mi się gaz to obniżę trochę tą butlę u mnie i może uda mi się zatankować więcej. Wcześniej jak chciałem obniżyć to miałem jeszcze dobre ponad pół zbiornika i nie mogłem ruszyć butli, ale teraz nie powinno być problemów i przy tankowaniu będę wiedział na ile to poprawiłem (mam nadzieję, że nic nie spierdzielę).

Pozdrawiam

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 20, 2005, 16:45:39 pm »

FM

• Gość
Podepne sie tutaj  :D  mam takie pytanie czy nie macie rzadnych problemow ze zbiornikami montowanymi w miejsce kola zapasowego bo moj gazownik odradza mi taki zbiornik twierdzac ze podloga pomiedzy zbiornikiem a bakiem ulega korozji  :shock: dlatego ze zbiornik musi byc obnizony czy cos takiego :) oczywiscie chodzi o Caro+

A i jeszcze jedno :D musze zamontowac hak holowniczy, jezeli bym sie zdecydowal na taki zbiornik to hak montowac wczesniej czy juz po montazu instalacji gazowej??

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 20, 2005, 17:21:54 pm »

kowal

• Gość
Hak zaloz przed zalozeniem gazu bo moga byc jaja zeby zalozyc pozniej wzmocnienie podlogi...
U mnie nic nie rdzewieje, butla w kolo - 2 lata

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 20, 2005, 23:33:46 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
dlatego ze zbiornik musi byc obnizony czy cos takiego
ano standardowy zbiornik 45l w koło zeby nei wystawał ponad płaszczyzne podłogi musi byc "obnizony" a najczesciej po prostu wycina sie perfidnie całe wypuklenie bagaznika tak zeby zbiornik mógł osiasc na równym...
  • Jef
  • Czaku

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 22, 2005, 17:17:13 pm »

Maciek#938

• Gość
Cytat: "FM"
Podepne sie tutaj  :D  mam takie pytanie czy nie macie rzadnych problemow ze zbiornikami montowanymi w miejsce kola zapasowego bo moj gazownik odradza mi taki zbiornik twierdzac ze podloga pomiedzy zbiornikiem a bakiem ulega korozji  :shock: dlatego ze zbiornik musi byc obnizony czy cos takiego :) oczywiscie chodzi o Caro+

A i jeszcze jedno :D musze zamontowac hak holowniczy, jezeli bym sie zdecydowal na taki zbiornik to hak montowac wczesniej czy juz po montazu instalacji gazowej??

Powiem Ci z własnego do?wiadczenia - zakładaj zbiornik w koło zapasowe !!! Takie rozwi?zanie jest po prostu najoptymalniejsze w Poldasie jeżeli nie chcemy zabrać sobie przestrzeni bagażowej. Problemów z tym nie ma. Ja (debil) chciałem zaoszczędzić 100zł i gdy instalowałem gaz wzi?łem butlę walcow? za siedzeniami 60l, teraz się w?ciekam, gdyż, aby przewie?ć nawet głupi rower 26' muszę się nie?le namęczyć, aby go upchn?ć. Do bagażnika nie mogłem także wsadzić wózka dla córki mimo, że można go było składać. Poldas ma mały bagażnik (jak na swoje 4.3m długo?ci) i nie warto go jeszcze ograniczać butl? walcow?. A koło zapasowe zawsze można wozić dojazdowe.

Pozdrawiam

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 23, 2005, 14:42:02 pm »

kan

• Gość
Nie tak do końca . To rozwi?zanie ma dwie wady - zbiornik wystaje nad podłogę i to jako? idzie przeboleć a druga jest zdecydowanie mniejszy co dla mnie jest bardzo duża wad?. W trasie jest to strasznie upierdliwe ale wybór już zależy od użytkownika.

Jaki zbiornik LPG??
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 23, 2005, 16:04:25 pm »

kowal

• Gość
Mnie na troidalnym zbiorniku 48l nominalne (38l wchodzi) udalo sie kiedys zrobic 444 km :)