Autor Wątek: POMPA PALIWA I gor?ce przeka?niki POMPY PALIWA I WTRYSKU!!!  (Przeczytany 4101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

POMPA PALIWA I gor?ce przeka?niki POMPY PALIWA I WTRYSKU!!!
« dnia: Lipiec 20, 2006, 09:08:32 am »

g-re-g

• Gość
Jestem szczę?liwym posiadaczem caro+ MPI i spotkał mnie ciekawy problem, mianowicie

1. pompa paliwa nie podaje paliwa - sprawdzone po odkręceniu dopływu paliwa przy silniku -nic się nie dzieje po zakręceniu silnika.

2. samochód da się odpalić tylko na gazie, ale i tak po niezłych bólach.

3. STRASZNIE GRZEJˇ SIĘ PRZEKA?NIKI POMPY PALIWA I WTRYSKU (pomimo, że pompa nie podaje paliwa???).  CZY TO NORMALNY OBJAW??  CZY MOŻE KTO| MIAŁ CO| PODOBNEGO??

4. Jeszcze ostatnie i chyba też ważne - jaki? fachman gazownik montował mi WYَCZNIK pompy paliwa po przeł?czeniu na gaz (nie wiem niestety gdzie on jest), czy może kto? wie gdzie takie ustrojstwo się montuje i czy możliwe, że wła?nie ten wył?cznik blokuje pompę??- Dodam, że nie jestem do?wiadczony w sprawdzaniu i ewentualnym rozkręcaniu połowy samochodu,  żeby dostać się do pompy i j? sprawdzić, chyba że kto? zna jaki? prosty sposób choć nie s?dzę, żeby takowy był !!!

POMPA PALIWA I gor?ce przekaĽniki POMPY PALIWA I WTRYSKU!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2006, 09:19:49 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Sprobuj podpiac pompe na krotko. Dostep jest latwy. Wyjmujesz kolo zapasowe i odkrecasz dekiel. Odepnij wtyczke i podaj napiecie 12V. Wylacznik od pompy montuje sie w bardzo roznych miejscach. Zaleznie od inwencji montera :)
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2006, 09:59:28 am »

g-re-g

• Gość
Dzięki,

Rozumiem, że na krótko to ewentualnie można sprawdzić czy w ogóle działa - czy zatem wystarczy, że podł?czę dwa kabelki pod aku i zakręce i powinna chodzić (może gadam głupoty ale nie jestem magikiem w tych sprawach) :?:

A co z tymi przeka?nikami czy to norma, że s? gor?ce jak cholera :?:

Ewentualnie czy zna kto? jakiego? dobrego elektryka (elektromechanika) w WARSZAWIE coby wymienił w razie co pompę paliwa - niestety to nie skromny wydatek.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2006, 10:00:53 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
co do grzania sie przekaznika to wynika to ze zbyt duzego pradu przeplywajacego przez przekaznik (albo jego cewke, albo jego styki)...

odepnij pompe tak jak pisal Senn ale nie podlaczaj napiecia do pompy tylko podlacz zarowke samochodowa 21W do kabla, ktory przychodzi do pompy... obserwuj zarowke i wlacz zaplon, ewentualnie zakrec rozrusznikiem... zarowka powinna jasno zaswiecic! jesli tak jest to poszla pompa i pobiera zbyt duzy prad przez co przekaznik grzeje sie (jednak ten scenariusz ma slaby punkt, poniewaz w takim przypadku powinien spalic sie bezpiecznik pompy - sprawdz go)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2006, 10:18:37 am »

g-re-g

• Gość
No niestety bezpieczniki o dziwo s? dobre w tym i pompy !!

A jest szansa, że przeka?nik się popsuł - bo w sumie to jest tak skonstruowany, że nie widać czy jest dobry czy nie :?:

OSFALD
CZY MAM ROZUMIEĆ, ŻE JAK ŻARÓWKA NIE BĘDZIE SIĘ |WIECIĆ TO KLOPS I WYMIANA POMPY CZY MOŻE JEST JESZCZE CO| O CZYM POWINIENEM WIEDZIEĆ :?:
W sklepie internetowym jest wkładka Boscha do pompy paliwa (chodzi o wielowtrysk), która jest prawie połowę tańsza ok. 270zł niż pompa

Czy może kto? zna w WARSZAWIE LUB OKOLICACH dobrego ELEKTRYKA LUB ELEKTROMECHANIKA CO BY MI EWENTUALNIE WYMIENIŁ POMPĘ :?:

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2006, 10:58:53 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
g-re-g, wymiana pompy nie jest trudna. Poradzisz sobie bez problemu. Problemem moze byc tylko odkrecenie srub mocujacych do baku. Czesto sa zardzewiale jak fix. Trzeba tez demontowac zbiornik paliwa. Postap tak jak mowi Osfald i jezeli to pompa to wymieniaj sam. Zaoszczedzisz pare stowek.
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2006, 11:07:44 am »

g-re-g

• Gość
Senn#1869
Ale wynika z tego że przydałby sie kanał, żeby dostać się do pompy, czy może się mylę  :?:
Aha z góry jak wyj?łem koło zapasowe i odkręciłem to kółko to też widziałem jakie? ?ruby (chyba rozmiar 8 lub 10) chyba mocuj?ce od góry pompę!!!

Czy wiecie co to jest ta wkładka
POMPA PALIWA PN BOSCH /wkład wielopunkt/ cena 232.79zł

Bo jest jeszcze druga - i co to ma być może kto? wie :?:  
POMPA PALIWA PN BOSCH cena 375.41zł

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2006, 11:33:02 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
g-re-g, kanalu nie potrzebujesz.

Wyjmujesz kolo, odkrecasz dekiel, rozpinasz kostki/przewody paliwowe, kladziesz sie pod samochodem. Odkrecasz duzy waz gumowy od wlewu, dwie sruby mocujace szelki pod zbiornikiem paliwa. Przed rozpoczeciem pracy odlacz akumulator zeby nie bylo jakiegos bum :)
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 20, 2006, 11:37:39 am »

g-re-g

• Gość
ok dzięki na razie spróbuje z żarówk? i zobacze co dalej -bo może ten wył?cznik się zepsuł, co by mi najlepiej pasowało znale?ć go i wymienić :D , ale znaj?c życie to będzie lepsza zabawa

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2007, 00:10:28 am »

gucio

• Gość
nie montować gazu i będzie mniej kłopotów. (mam nadzieję że nikt się nie obrazi za tą wypowiedź i nie zostanę zlinczowany)  :|

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2007, 08:37:48 am »

e_gregor

• Gość
Cytat: "gucio"
nie montować gazu i będzie mniej kłopotów. (mam nadzieję że nikt się nie obrazi za tą wypowiedź i nie zostanę zlinczowany)  :|

RACJA, a teraz troche matematyki:

wiemy, że prawdziwe są stwierdzenia:
gaz = wiecej kłopotów
gaz = oszczedności

podstawiając:

więcej kłopotów = oszczędności

Niech każdy sobie policzy ile jeździ i bedzie wiedział czy warto. Ja w ciagu roku zaoszczedziłem dzieki jeździe na gazie tyle ile potrzeba na kompletny remont poldka razem z silnikiem. Nie warto się pomęczyc z drobnymi problemami?

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2007, 09:41:55 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
Zgadza sie. Od zalozenia gazu zarobilem co najmniej na 5 silnikow 1.8 mlodszych o 5 lat od mojego seryjnego :)
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2007, 17:24:48 pm »

gucio

• Gość
może za mało jeździłem (około 30000 rocznie) i dlatego nie opłacało mi się gazować poloneza. po 3 latach zmieniłem na skodę felicję 1.3MPI i też nie gazowałem jej. polonez miał 14 lat w momencie zmiany auta i w silniku tylko głowica była robiona. silnik jeździ w polonezie tracku i narazie wszystko jest ok.
uważam że jeśli konstruktor przewiduje jako paliwo benzynę to silnik powinien być nią zasilany.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2007, 08:29:57 am »

kan

• Gość
Cytat: "gucio"
może za mało jeździłem (około 30000 rocznie) i dlatego nie opłacało mi się gazować poloneza. po 3 latach zmieniłem na skodę felicję 1.3MPI i też nie gazowałem jej. polonez miał 14 lat w momencie zmiany auta i w silniku tylko głowica była robiona. silnik jeździ w polonezie tracku i narazie wszystko jest ok.
uważam że jeśli konstruktor przewiduje jako paliwo benzynę to silnik powinien być nią zasilany.

W tym przebiegu to chyba jest jedno 0 za dużo. Jeśli nie to znaczy że z matematyką jesteś na bakier.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 03, 2007, 22:07:32 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Wiecie co? Przez 160000 na gazie w OHV, stwierdzam ,że jedyną wadą LPG jest dłuższy czas tankowania.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2007, 08:00:34 am »

jankiel

• Gość
pompe mozna sprawdzic bez wyciagania  nawet koła , tam gdzie idzie wiązka kabli pod zamkiem od klapy trzeba znalezc niebieski kabelek i dac tam plus i wtedy wiadomo czy pompa pracuje :) przerabiałem ten temat  hmmm ze 2 lata temu :)

pozdro

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2007, 15:18:03 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
pompa moze proacowac ale cisnienia nie dawać
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2007, 21:55:42 pm »

gucio

• Gość
Cytat: "kan"
W tym przebiegu to chyba jest jedno 0 za dużo. Jeśli nie to znaczy że z matematyką jesteś na bakier.

przepraszam. masz rację. za dużo zer. ale nie byłem jedynym kierowcą. ile robili kilosów moi staruszkowie to nie wiem